Oranje Fonds test met crowdfunding

oranje-fonds

50% van uw donatie gaat naar het gekozen initiatief

Welke organisatie krijgt een beetje steun van u? Het Oranje Fonds draait samen met 20 sociale initiatieven de Oranje Fonds Winteractie. U kiest en initiatief en doneert een zelf gekozen bedrag voor een concrete wens van de organisatie. Kerstcadeautjes voor kinderen met ouders in detentie, nieuwe werktafels voor een voedselbank of een nieuw speelparcours voor kinderen in Rotterdam.

50% van uw donatie gaat naar het gekozen initiatief. De andere helft besteedt het Oranje Fonds aan andere sociale initiatieven in de provincie. Doneer ook op winteractie.oranjefonds.nl

Maatjesprojecten zijn er in alle soorten en maten

Ook een aantal maatjesinitiatieven doen mee aan de winteractie. ‘Maatjesproject’ is een verzamelbegrip voor projecten die vrijwilligers 1-op-1 koppelen aan iemand die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig heeft. Ze gaan samen fietsen, aan de slag met huiswerk, leren de Nederlandse taal of doen gewoon leuke dingen.

Oranje Fonds test met crowdfunding

KunstExpressis een maatjesproject van Two Get There voor kinderen van 9 tot 13 jaar die behoefte hebben aan sociale steun én een aanleg hebben op het gebied van bijvoorbeeld muziek, toneel of beeldende kunst. “We willen deze kinderen inspireren door kunst en cultuur. Omdat ze samen met andere kinderen actief bezig zijn, bijvoorbeeld in een orkestje spelen, doen ze nieuwe sociale contacten op. Met dit project krijgen ze een kans om te participeren in de maatschappij”, zegt Fiene van Loock.

Stichting Move verbindt studenten aan kinderen in aandachtswijken zodat zij samen een project op kunnen zetten in hun eigen wijk met als doel het leren kennen van elkaars leefwereld. “Kinderen dragen zelf aan wat ze gaan doen. Zij zijn de creatief leider van hun eigen project”, legt Aylin van den Houten uit. “Denk aan speelplekken of zelf verkeersborden ontwerpen. Hun ideeën worden echt uitgevoerd en met een half jaar omgezet in concreet resultaat. Zo leren ze dat ze zelf iets kunnen bijdragen aan hun buurt en ontwikkelen ze hun individuele talenten. En om de leefwereld van de studenten te leren kennen, gaan ze ook nog een dagje samen op stap.”

Niet elke jongere heeft iemand in zijn of haar omgeving die als succesvol rolmodel kan fungeren. MatchMentor zet zich in voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 23 jaar met een ondersteuningsvraag op het gebied van onderwijs, vrije tijd, thuissituatie of arbeid. “Het is prachtig als iemand die zijn leven op de rails heeft, een jongere die het even niet weet kan helpen”, vindt M’hamedYahia. “Persoonlijke begeleiding via een MatchMentor is de sleutel tot succes voor een jongere. Zo kan hij of zij weer meedoen in de samenleving.”

Humanitas Match
ondersteunt jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar bij het vinden van hun plek in de maatschappij. Vrijwilligers helpen hen om hun zelfvertrouwente versterken, hun netwerk te vergroten en om keuzes te maken in schoolloopbaan, werk of vrije tijd. “Het gaat twee kanten op. De vrijwilligers willen iets voor een ander betekenen en de jongeren hebben tijdelijk een steuntje in de rug nodig. Door dit project kunnen de jongeren weer volwaardig meedraaien in de maatschappij”, aldus Mirthe Biemans.

winteractie.oranjefonds.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *