Packmee maakt het gemakkelijk om textiel te doneren

packmee-kledinginzameling

Kledinginzameling 2.0

Packmee maakt het gemakkelijk om bruikbare kleding, schoenen en huishoudelijk textiel te doneren. Vul een willekeurige grote doos tot de rand, plak het verzendlabel erop en geef hem mee aan de pakketbezorger van PostNL wanneer hij een pakket komt afgeven. Ook kan je de doos afgeven bij elk postkantoor. Verzending is gratis! Packmee ondersteunt KiKa en Stichting Kinderpostzegels, dus draag je met jouw gedoneerde kleding bij aan de toekomst van een kind.

Het initiatief is gestart door John Mijnster, die zijn baan bij een grote bank als beleggingsspecialist verruilde voor deze duurzame uitdaging.

Het Packmee initiatief komt oorspronkelijk uit Duitsland, hoe loopt het daar?
Packmee bestaat in Duitsland nu ongeveer een jaar. Er zijn in dat eerste jaar ruim 100.000 dozen binnengekomen en het aantal groeit week op week. Deze ontwikkeling zien we overigens ook in Nederland. Packmee maakt het gemakkelijk om bruikbare textiel te doneren

Wat is de aanleiding om in Nederland met Packmee te beginnen?
Ondanks de huidige manieren van kledinginzameling verdwijnt er jaarlijks nog ongeveer 100 miljoen kilo textiel in het huishoudelijk afval. Een groot deel hiervan is geschikt voor hergebruik. Daarnaast is uit eigen onderzoek gebleken dat zo’n 70% van de Nederlanders tussen de vijf en twintig kledingstukken in de kast heeft hangen, die zeker nooit meer gedragen zullen worden. Met Packmee maken we het gemakkelijker om kleding een tweede leven te geven. We spelen bovendien in op de trend dat mensen hun kleding en schoenen steeds vaker via internet kopen en dus de pakketbezorger geregeld aan de deur hebben.

Wat zijn de verschillen tussen Packmee en andere soorten van inzameling?

Doordat voor de inzameling gebruik gemaakt wordt van de bestaande logistiek van PostNL, is Packmee onderscheidend op een aantal punten:

– Er gaat geen extra vrachtwagen de weg op. Wij vullen de “lege”capaciteit van de pakketbezorgers. Zij gaan immers doorgaans met een volle bestelbus hun wijk in en komen weer leeg terug bij het distributiecentrum. Inzameling met Packmee levert dus een forse reductie in CO2-uitstoot op.
– De kosten van inzameling zijn laag. Hierdoor is de opbrengst per kilo voor het goede doel relatief hoog in vergelijking met de andere manieren van inzameling
– De kwaliteit van de gedoneerde kleding blijft na inzameling gelijk. Nat weer heeft geen invloed meer op de kwaliteit en de doos komt ongeopend aan bij de textielrecycling bedrijven. Ervaring leert dat daardoor onze opbrengst per kilo daardoor boven de gemiddelde marktprijs ligt.
– De afgelopen tijd is er in de media veel aandacht geweest voor diefstal uit kledingcontainers. Packmee is een zeer veilige manier van inzameling.
– Kartonnen dozen krijgen een tweede leven en worden gerecycled.

Waarom zouden mensen voor Packmee in plaats van andere inzamel initiatieven moeten kiezen?

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk textiel wordt ingezameld. Packmee is een aanvulling op de mogelijkheden. Mensen kunnen zelf prima bepalen wat hen het meest aanspreekt.

Packmee maakt het gemakkelijk om bruikbare textiel te doneren

U steunt goeden doelen waaronder KiKa& kinderpostzegels, waarom juist deze goede doelen?
Onze belangrijkste partner is PostNL. Hierdoor was Stichting Kinderpostzegels ook een voor de hand liggende partner voor ons. KiKa was een persoonlijke voorkeur. Beide doelen zetten zich in voor de toekomst van kinderen. Dit sluit goed aan bij het duurzame karakter van Packmee. Recyclen en duurzaam produceren doen we immers ook voor toekomstige generaties.

Wat is het uiteindelijke doel van Packmee?

Het is onze ambitie om de komende jaren uit te groeien tot een grote speler in de textielinzameling en bij te dragen aan de bewustwording dat kleding, schoenen en huishoudelijk textiel niet in het afval thuishoren. Packmee doneert minimaal 50% van de opbrengst aan KiKa en Stichting Kinderpostzegels. Wanneer de ingezamelde volumes dat toelaten, willen we dit percentage nog verder verhogen. Om dit te kunnen bereiken zoeken wij ook samenwerking bedrijven die ons duurzame initiatief willen ondersteunen. Een dergelijke samenwerking hebben wij inmiddels met de webwinkels Fonq.nl en FuturumShop.nl.

Kunnen wij Packmee binnenkort ook nog in andere media verwachten?
Packmee zal half januari te zien zijn in het RTL 4 programma 4me. Net als de afgelopen maanden zullen wij proberen om op creatieve manieren te werken aan onze naamsbekendheid.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *