Stichting De Noordzee ruimt in 24 dagen de kust op!


6.590 kilo strandafval verzameld tijdens MyBeach Cleanup Challenge.


Samen met 563 vrijwilligers heeft het team van Stichting De Noordzee in de maand augustus de héle Noordzeekust opgeruimd. De grootschalige opruimtocht van 350 kilometer begon in Cadzand en eindigde op Schiermonnikoog. In totaal is er ruim 6.590 kilo strandafval verzameld. De MyBeach Cleanup Challenge heeft als doel om het afvalprobleem in kaart te brengen en mensen te informeren over de gevolgen van afval op het strand en in zee.

Laatste etappe van de MyBeach Cleanup Challenge

Miljoen dode zeevogels per jaar
Eelco Leemans, directeur bij Stichting De Noordzee: "Ik verbaas mij elke keer weer over de hoeveelheid afval op het strand. Tijdens de verschillende etappes hebben we heel wat vreemde dingen gevonden. Denk bijvoorbeeld aan een Russische deodorant, een rolluik en kniebeschermers. Ook vonden we meerdere dode zeevogels, waaronder een aantal verstrikt in een kluwen van netten en touw. Een pijnlijke ontdekking die het extra duidelijk maakt dat rondzwervend afval dieren in serieuze problemen brengt. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, volgens de VN komen er jaarlijks een miljoen zeevogels om door afval in zee."

Afval tellen met de Strandscanner
Tijdens de Challenge is het afval geteld met de Strandscanner app om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid en de samenstelling van het afval. Met deze gegevens kan Stichting De Noordzee het probleem in kaart brengen en bij de bron aanpakken. Opvallend is het verschil in samenstelling van het afval op toeristische stranden en niet-toeristische stranden, die vooral onder invloed staan van bronnen op zee.

Van sigaretten tot netten
Op stranden waar veel badgasten komen, staat de sigarettenpeuk op nummer 1. Daarna volgen kleine stukjes plastic, snoep- en snackverpakkingen, doppen en stukjes touw. Op het strand bij Rockanje werden maar liefst 1.481 peuken op 100 meter strand gevonden. Opmerkelijk is dat de naaktstranden duidelijk schoner waren dan de reguliere stranden. Op de meer afgelegen stranden zijn touwen en netten afkomstig uit de scheepvaart en visserij de meest gevonden afvalitems. Ook zijn hier ontzettend veel kleine stukjes plastic gevonden waarvan de oorsprong niet meer te achterhalen is. Tijdens etappe 24 op Schiermonnikoog haalden het team van Stichting De Noordzee en de vrijwilligers het meeste afval op, 1.500 kilo, dat vooral uit visnetten, pallets en touwen bestond.

Een schoon strand en gezonde zee
"Na deze 24-daagse schoonmaaktour is het wel duidelijk dat strandbezoekers erg veel achterlaten op het strand. Maar ook in de scheepvaart en visserij wordt veel afval overboord gegooid dat vervolgens weer op het strand terechtkomt. We hopen natuurlijk dat we hier verandering in kunnen brengen door op deze wijze aandacht te vragen voor dit probleem. We zijn ontzettend verrast door de grote groep enthousiaste vrijwilligers die ons geholpen heeft en willen iedereen hartelijk bedanken voor hun inzet. We hopen volgend jaar minder afval aan te treffen", aldus Eelco Leemans.

Tweede Kamerlid Fokke ontvangt strandafval
De resultaten van de MyBeach Cleanup Challenge worden op 1 september tijdens een landelijke opruimactie van de PvdA aangeboden aan Tweede Kamerlid Manon Fokke. Van 15:00 uur tot 18:00 uur is er een speciaal programma met politici, muzikanten en activiteiten voor kinderen bij de MyBeach-locatie Paal 69 in Zandvoort. Met het aanbieden van de resultaten hoopt Stichting De Noordzee dat er gerichte beleidsmaatregelen genomen worden om de bronnen van afval in de Noordzee aan te pakken. In de toekomst zal opruimen dan niet meer nodig zijn.

De MyBeach Cleanup Challenge 2013 is georganiseerd in samenwerking met Boskalis, een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten.

Over MyBeach
Een MyBeach is een speciale zone op het strand bij een strandpaviljoen, te herkennen aan vlaggen, informatieborden en houten prullenbakken. Bezoekers houden hier het strand schoon. Momenteel bestaan er 24 MyBeaches. In de komende jaren wil Stichting De Noordzee het aantal MyBeaches verder uitbreiden, met als doel schonere stranden en een gezonde Noordzee. MyBeach is een initiatief van Stichting De Noordzee in samenwerking met paviljoens, gemeentes, de Nationale Postcode Loterij, Stichting Nederland Schoon en van Oord.
www.mybeach.info

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee (SDN) is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. SDN is actief op de thema’s: beschermde natuur, duurzame visserij, schone scheepvaart en afvalvrije Noordzee & stranden.
www.noordzee.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.