Tijdens NLdoet ontstaan de mooiste dingen

oranje fonds

Het hele jaar profijt van NLdoet

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart is het weer zo ver. Dan organiseert het Oranje Fonds voor de elfde keer NLdoet. Dan staat de spotlight een weekend lang op vrijwilligerswerk en steekt heel Nederland de handen uit de mouwen. Een muurschildering maken bij een jongerencentrum, een pannenkoekenfeest in een zorgcentrum of een flinke voorjaarsschoonmaak in een klein museum. Het bruist in het hele land van leuke klussen.

Maar het blijft niet bij die geschilderde muur of die ene gezellige middag. Organisaties die meedoen aan NLdoet merken allerlei andere effecten, ook op de lange termijn. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, vult aan: “We zien dat NLdoet echt effecten heeft die het hele jaar voortduren. Het zorgt voor nieuwe contacten, samenwerking met het lokale bedrijfsleven en meer publiciteit en dus zichtbaarheid voor de klusorganisatie. En dat geldt voor alle organisaties. Voor de sportvereniging van de kinderen, maar ook voor de wijkvereniging van de buurt waar je woont. Er zijn kansen voor iedereen. Alle reden om mee te doen dus!”

Het hele jaar impact
Dat NLdoet meer is dan één leuke dag per jaar, bewijst het verhaal van de Molenstichting Weerterland. Deze organisatie beheert zes molens in Weert en werkt uitsluitend met vrijwilligers.  Ze doen al jaren mee met NLdoet, want er is altijd wat te doen in en rondom de molens. Voorzitter Vincent van den Berg vertelt: “Jaarlijks proberen we met een of twee activiteiten mee te doen aan NLdoet van het Oranje Fonds. Dat doen we niet alleen omdat we daardoor klusjes kunnen aanpakken die normaal blijven liggen. Dat is overigens wel heen fijn, want vele handen maken immers licht werk. Voor ons is ook heel belangrijk dat NLdoet een mooie manier is om onze activiteiten als Molenstichting breed onder de aandacht van het publiek te brengen. En we merken dat we bij de mensen die tijdens NLdoet komen klussen interesse kweken voor het molenbehoud. Enkele van onze vaste actieve vrijwilligers kwamen via NLdoet voor het eerst met de molens van Weert en de Molenstichting in contact. We zouden hen waarschijnlijk nooit ontmoet hebben zonder NLdoet.”

Verbinden met anderen
Maar daarnaast leer je tijdens NLdoet mensen kennen van allerlei pluimage. “Het is ontzettend gezellig om een karwei aan te pakken met mensen die je daarvoor nog nooit hebt ontmoet.  Zo gingen vorig jaar tijdens NLdoet een architect, een chirurg en een gemeenteambtenaar samen het gevecht tegen de houtworm aan in een 110 jaar oude poort van een van onze molens. Ook bijzonder was de lokale ondernemer die samen met een aantal van zijn medewerkers ruim honderd meter beukenhaag heeft aangeplant. Gelukkig was er iemand bij die wist hoe je blaren op de handen moest behandelen!”

Meer informatie en aanmelden van uw klus of als vrijwilliger? Kijk op www.nldoet.nl
Fotobijschrift
Leden van de Rotaryclub aan de slag tijdens NLdoet 2014 bij Sint Annamolen in Weert. © Molenstichting Weerterland

 

Gerelateerde berichten:
>  Eerste Oranje Fonds-collecte in heel Nederland
>  Redactie DeBetereWereld zoekt stagiaires en vrijwilligers

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *