Tijdens Sail Amsterdam: supermarkt van afval uit het IJ

Wereldwijd wordt slechts vijf procent van al het plastic dat geproduceerd wordt, gerecycled. De rest eindigt in de verbrandingsoven, op een stortplaats of  – in het ergste geval – in onze wateren. Om daar de aandacht op te vestigen, openen kunstenaars McCurdy en Hansky (Dirty Beach) op uitnodiging van de Plastic Soup Foundation (PSF) tijdens Sail Amsterdam in de Tolhuistuin een supermarkt volledig van en met afval uit het IJ.

Vanaf vandaag, woensdag 19 augustus, tot en met zondag 23 augustus kun je tijdens SAIL Amsterdam met een boodschappenmandje aan de arm op confronterende wijze zien wat er zoal in het IJ te halen valt.

Op het eerste gezicht is het  – dankzij ondersteuning van winkelketen EkoPlaza – een supermarkt als alle andere.
Kunstenaarsduo ‘Dirty Beach’ zet namelijk alle trucs in die consumenten aanzetten tot koopgedrag; gecontroleerde verlichting, een duidelijke winkelroute, toonaangevende lay-out, verleidelijke aanbiedingen en jingles. Alle producten in de schappen zijn opnieuw gelabeld met voor de consument herkenbare merken zoals Bang Tidy of Eau so Transparant, gevonden tussen de basaltblokken langs het IJ. En ons wiet assortiment? Dat heet nu High Tides.

sail amsterdam

TruCost Super
Eerder bouwde het kunstenaarsduo uit Brighton al met veel succes twee vergelijkbare supermarkten van afgedankte items van Engelse stranden onder de vlag ‘TruCost Super M-Art’. De supermarkten zijn een ironische parodie op de vervuiling van onze wereld als een direct gevolg van ons eigen gedrag. Zijn al die plastic verpakkingen die we na gebruik meteen weer weggooien, niet eigenlijk de kleren van de keizer, vragen McCurdy en Hansky zich af? Offeren we onze fossiele brandstoffen niet te makkelijk op, zonder na te denken over de verstrekkende gevolgen van al dat plastic voor het zeeleven, de voedselketen en zelfs onze planeet? Wat zijn de werkelijke kosten van verpakkingen? Welke schade richt dit aan?

Geopend tijdens Sail
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Deze bijzondere kunstinstallatie vindt niet voor niets tijdens SAIL Amsterdam plaats. De Plastic Soup Foundation vindt het belangrijk om juist het publiek van SAIL Amsterdam er bewust van te maken wat er onder en rondom al die prachtige monumentale schepen plaats vindt. Water is een kostbaar goed. We zijn blij dat je inmiddels kunt zwemmen in de Amsterdamse grachten, maar als je ziet wat er in windhoeken, aan de wal en onder steigers blijft hangen, zwem je liever met je neus en mond dicht.”

sail amsterdam

Openingstijden ‘Plastic Soupermarket’
Woensdag 19 augustus 16:00-21:00 uur (opening voor genodigden tot 19:00, daarna open voor publiek)
Donderdag 20 augustus t/m zondag 23 augustus, dagelijks geopend van 12:00-21:00 uur
Locatie: Tolhuistuin, Tuinzaal, IJ promenade 2, Amsterdam

De Plastic Soup Foundation
De organisatie wil nationaal en internationaal een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastics. De PSF wil sterk bevorderen dat in de toekomst niet nog meer plastic in zee terecht komt. Kijk voor meer informatie op plasticsoupfoundation.org

EkoPlaza
De biologische supermarkt van Nederland wil biologisch bereikbaar maken voor iedereen: “We zijn ervan overtuigd dat biologisch eten onderdeel is van een gezonde lifestyle. Biologische voeding is geen optelsom van voedingswaarden die de maag vult, maar is echt smaakvol eten dat ons daadwerkelijk voedt. Een aarde die goed behandeld wordt, levert gezonde, smakelijke, biologische producten”.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *