Uitreiking Future for Nature Awards in Burger’s Zoo


De Future for Nature Foundation reikt Awards uit aan drie jonge, talentvolle natuurbeschermers.

Lucy King (35) uit Kenia ontvangt deze award voor haar inzet om de olifanten te beschermen, collega Samia Saif uit Bangladesh strijdt voor de tijgers en Rudi Putra uit Indonesië zet zich in voor de neushoorns. De Future voor Nature Award en bijbehorende geldprijs van 50.000 euro worden uitgereikt door de wereldberoemde chimpanseebeschermster Jane Goodall op 22 februari in Burgers’ Zoo.

Dramatische terugval populatie olifanten
De olifantenpopulatie neemt in rap tempo af. Van de drie miljoen Afrikaanse olifanten in de jaren 70 liep het aantal terug naar 600.000 vandaag de dag. De 40.000 olifanten die jaarlijks worden gedood betekent dat er elke 15 minuten een olifant sterft. In Kenia leven nog ongeveer 35.000 olifanten. De strooptocht die nu gaande is wordt gevoed door de groeiende vraag naar ivoor. Met name de meer welvarende Chinese middenklasse vraagt om ivoor.

Lucy King woont en werkt in Kenia en wordt dagelijks geconfronteerd met de jacht op olifanten. ‘Wanneer het afslachten in dit tempo doorgaat, hebben we over een aantal jaren geen olifanten meer in Afrika’, aldus King. ‘Een verbod op de handel in ivoor is nodig én voldoende controles’. Daarnaast is er een ander gevaar voor de olifanten: boeren die de olifanten kwijt willen omdat zij de oogsten vernietigen. King werkt op innovatieve wijze aan een oplossing hiervoor. ‘Het was bekend dat olifanten bang zijn voor zwermen honingbijen. Met deze kennis ontwikkelde ik zogenaamde bijenkorfhekken die we op strategische plekken om de akkers plaatsen. Het gezoem van de bijen zorgt ervoor dat de olifanten uit de buurt van een akker blijven. Bijkomend voordeel is dat de boeren de honing kunnen verkopen en daarmee extra inkomsten genereren. Tot nu toe blijkt dat in 85% van de gevallen de olifanten inderdaad óm de akkers heenlopen’, aldus King. ‘Dit biedt een oplossing om conflicten tussen olifanten, die een groot leefgebied nodig hebben, en boeren die voedsel verbouwen te reduceren.’

Goodall: inspiratiebron nieuwe generatie
‘De schrijnende situatie in Kenia geeft aan hoe ontzettend belangrijk het is om jonge natuurbeschermers te ondersteunen’, aldus Alex van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo en voorzitter van de Future for Nature Foundation. ‘Zij zijn de leiders van de toekomst. Het is een eer dat Jane Goodall de prijzen uitreikt aan de nieuwe generatie natuurbeschermers. Zij is voor vele jonge mensen een voorbeeld en een inspiratiebron met haar onuitputtelijke inzet voor de chimpansees en de natuur.’

Nieuwe generatie natuurbeschermers
Behalve de olifanten lopen ook de tijgers in Bangladesh gevaar. De jonge Samia Saif (27), ook winnaar van de Future for Nature Award, heeft in haar land de omvang van de tijgerstroperij in kaart gebracht. In samenwerking met lokale ‘Tijger Teams’ zet zij zich in om de overheid ertoe aan te zetten om stropers op te pakken. De tijger is daar is over vijf jaar uitgestorven wanneer er geen maatregelen worden genomen. In Indonesië heeft de derde Award winnaar, Rudi Hadiansyah Putra patrouilles opgezet om stropen van neushoorns tegen te gaan. Dit leidt tot succes want langzaam aan breidt de populatie zich weer uit. Nog een klein succes van één van de winnaars van de Future for Nature Award uit 2011, Ofir Drori: hij werkt in Kameroen en meldt dat daar drie olifantenstropers zijn opgepakt.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *