Vitamine G in de stad

Holidu onderzoekt parkgrootte van Nederlandse steden

Recreëren in de stad? Jazeker! In Nederland hebben we mooie (stads)parken, waar mensen hun dagelijkse portie vitamine G(roen) kunnen innemen. Zoekmachine Holidu, die miljoenen vakantiehuizen op honderden websites vergelijkt, heeft nu eens de parken van Nederland met elkaar vergeleken en presenteert hier de top 10. Welke stad in Nederland, denk je, biedt de meeste vierkante meters park per inwoner?

Te midden van bijna 9 km2groen worden jaarlijks sport-, film- en muziekfestivals georganiseerd; het Amsterdamse Bos! Amstelveen is hiermee de absolute nummer 1. Direct naast het Amsterdamse Bos ligt bovendien het Dr. Jac. P. Thijssepark, een ware bloemen-/plantenzee. Ook park de Braak mogen we niet vergeten. Hier kom je heerlijk tot rust en ontdek je veel spannende kleine paadjes. Het ligt een beetje verscholen, dus het is er vaak rustiger dan andere parken. Amstelveen komt op deze manier op maar liefst 112,81 m² park per inwoner.

Net aan de andere kant van Amsterdam ligt nummer 2 met ruim 3,5 km2park: Purmerend. Eén van de grootste parken is het Purmerbos. Je kunt er heerlijk sporten en honden zijn voor het grootste gedeelte ook toegestaan. Kinderen kunnen heerlijk ravotten in het speelbos, bijvoorbeeld zelf hutten bouwen van losliggende takken. Inwoners van Purmerend hebben elk bijna 44 mpark ter beschikking.

Direct naast de TU ligt de groenstrook Mekelpark, waar studenten in hun pauze of tussenuur heerlijk kunnen chillen. We hebben het over Delft, met ruim 31 m2per inwoner en in totaal 3,2 km2park de nummer 3 van ons land. De grootste groenstrook hier, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen, ligt aan de stadsgrens, het Abtswoudse Bos.

Na Zoetermeer op 4 vinden we de eerste stad in het oosten van ons land op nummer 5, aan de rand van de Veluwe; Arnhem. Voor vitamine G hoef je echter de stad niet uit, want in het Immerloopark kun je voetballen, barbecueën en met een bootje op de vijver varen. Daarnaast heb je park Klarenbeek, ooit één van de oudste landgoederen van de stad, waar je kunt genieten van het uitzicht over de stad. Arnhem telt ruim 2,5 km² park, wat neerkomt op ruim 17 m² park per inwoner.

Foto: @plukdedag50

De top 10 wordt vervolgd met respectievelijk Schiedam, Alkmaar, Zwolle, Leiden en Den Haag – met bijna 7 km² park ofwel ruim 13 m² per inwoner. En wanneer je toe bent aan recreëren buiten de stad, ga dan eens naar Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen wereldwijd. Holidu vergelijkt miljoenen vakantiehuizen op honderden websites met behulp van beeldherkenningstechnologie om altijd de goedkoopste prijs te vinden. Hierdoor kunnen reizigers tot 55% besparen op hetzelfde vakantiehuis, voor dezelfde periode: www.holidu.nl.

Lees ook: 

Zonnepanelen maken Amsterdam een stuk groener

Toekomst van opslag van groene energie

Ook je bank kan bijdragen aan een groene levensstijl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *