Steeds meer inwoners van Amsterdam kiezen er voor om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Dat is interessant, want op deze manier kunt u zelf voor een groot deel in uw eigen energiebehoefte voorzien. Door het plaatsen van zonnepanelen op uw dak slaat u dan ook eigenlijk twee vliegen in één klap. In eerste instantie zult u gebruik gaan maken van groene energie terwijl anderzijds een aanzienlijke besparing kan plaatsvinden op uw energiefactuur. Tel daar ook nog eens bij op dat het mogelijk is om een beroep te doen op een regionale premie en u heeft meteen voldoende goede redenen om te kiezen voor zonnepanelen op het dak van uw huis in Amsterdam.
Een groenere hoofdstad met zonnepanelen
Amsterdam heeft net als andere steden in Nederland een quota op vlak van groene energie. Het stelt alles in het werk om deze te behalen, maar dat is onmogelijk zonder de hulp van haar inwoners. Net omwille van deze reden is het mogelijk om een premie voor de aankoop van zonnepanelen aan te vragen waardoor de aankoopprijs en de terugverdientijd behoorlijk kan worden gedrukt. Wanneer u met andere woorden op zoek bent naar een interessante mogelijkheid om groene energie op te wekken en u graag een deel in uw eigen energievoorziening wenst bij te dragen, dan is het plaatsen van zonnepanelen in Amsterdam ook voor u ongetwijfeld bijzonder interessant.
Lees ook: Waarom een warmtepomp een uitstekende aanvulling op je zonnepanelen is
Ook D66 wil meer zonnepanelen in Amsterdam
De doelstelling van Amsterdam is om in 2020 minstens 80.000 huishoudens van lokale zonne-energie te voorzien. Er moeten daarom veel meer zonnepanelen bijkomen, maar daar is wel de ruimte voor nodig volgens D66. Ruimte is juist het probleem in een grote stad als Amsterdam. De daken van Amsterdamse huizen zijn daarnaast meestal niet geschikt voor veel zonnepanelen. Een bijkomend probleem is dat er veel hoogbouw, huur en gedeeld eigendom te vinden is in Amsterdam. Dit maakt het problematisch voor huurders en eigenaren om even een aantal panelen op het dak te plaatsen. Nieuwe initiatieven focussen daarom op zonneweides om daar zelf eigenaar te worden van de panelen. Eerder is er al een dergelijk initiatief verwezenlijkt langs de A9 bij Amstelveen.
Sterk gedaalde kostprijs
Door de jaren heen is de kostprijs van een systeem met zonnepanelen aanzienlijk gedaald. Vroeger werden er heel veel subsidies gegeven voor een investering in groene energie, maar vandaag de dag zijn deze nagenoeg allemaal verdwenen. Alleen een regionale subsidie behoort nog steeds tot de mogelijkheden alsook een goedkopere lening die het mogelijk maakt om tegen een scherpe kostprijs geld te lenen. De sterk gedaalde kostprijs van zonnepanelen zorgt er in ieder geval voor dat ze nog steeds zeer winstgevend zijn, ook zonder subsidies. De terugverdientijd van een installatie is en blijft vandaag de dag dan ook nog steeds zeer aantrekkelijk. Voor meer informatie over de kosten ga je naar: kosten zonnepanelen.
Woon je in België en wil je meer informatie ga dan naar zonnepanelen info.
Lees meer:
Duurzame dakisolatie: welke opties zijn er
Wat is duurzame gevelreiniging?