Werken in branche ontwikkelingssamenwerking

Carrière maken na ontwikkelingsstudies? Het kán!

Tekst: Lisette van Engelen.

De jeugdwerkloosheid loopt op en na een sociale studie is het vinden van werk lastiger dan ooit. Veel pas afgestudeerden proberen ervaring op te doen met vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek en hopen daarmee uiteindelijk een baan te scoren. Toch zijn er ook pas afgestudeerden die wél een baan vinden.

Dewi vond vlak na haar studie een prachtbaan in Zuid Afrika en Dorinda ging aan de slag bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe ze dit voor elkaar kregen lees je hieronder.


Dewi is op kantoor in Zuid Afrika trainingsmateriaal aan het ontwikkelen voor aboriginal meisjes in Australië

Geen werk? Op naar Zuid Afrika
“Nadat ik mijn bachelor had gehaald, besloot ik naar Zuid Afrika te gaan en sinds december heb ik hier een vaste baan,” vertelt Dewi Spijkerman (25) vanuit een rumoerig internetcafé in Kaapstad. Ze specialiseerde zich tijdens haar stage sociale geografie in internationale ontwikkeling en zocht een oplossing omdat er geen werk te vinden was in Nederland. “Ik was in Nederland toen ik solliciteerde voor een baan in Zuid Afrika. Via Skype heb ik een sollicitatiegesprek gedaan met de organisatie South African Institute for Entrepreneurship. De eerste zes maanden van mijn verblijf werkte ik aan een database om de interne communicatie te verbeteren. Daarna ben ik ongeveer twee maanden niet actief geweest bij SAIE tot ze genoeg financiering bij elkaar kregen en mij opnieuw een project konden geven. Rond december kwam eruit dat er iemand op vaste basis nodig was om zich bezig te houden met communicatie en onderzoek. De functie die ik nu heb (communicatie, social media en onderzoek analyst) kwam daar uit voort.”


Dewi na een voetbal workshop met meiden van een basisschool in Kaapstad

Toch ook nog werk in Nederland
Ook Dorinda ten Brinke (28) lukte het om na haar studie een goede baan te vinden. In 2011 studeerde ze in Nijmegen af in globalisatie, migratie en ontwikkeling en heeft er vanaf dat moment alles aan gedaan om een leuke baan te bemachtigen. “Ik heb eerst vrijwillig bij Vluchtelingenwerk gewerkt. Dat combineerde ik met een parttime baan die ik niet direct leuk vond. Maar die baan gaf me wel de mogelijkheid om relevante ervaring op te doen bij Vluchtelingenwerk.” Na Vluchtelingenwerk ging Dorinda aan de slag in de Tweede Kamer. Ze liep een stage als beleidsmedewerker voor Groenlinks. “Uiteindelijk ben ik zeven maanden bezig geweest met ervaring opdoen. Daarna solliciteerde ik bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de functie startend beleidsmedewerker. Die sollicitatieronde kwam ik helaas niet door, maar een paar weken later werd ik alsnog gebeld dat er werk voor me was.” Nu werkt ze binnen het ministerie aan de communicatie rondom een congres op de afdeling gezondheid en Aids van de directie sociale ontwikkeling.


Portret van Dorinda op haar werk

Tips voor baanzoekers
“Als het niet lukt om aan een baan te komen, ga dan vrijwilligerswerk doen of een stage met daarnaast een bijbaantje,” adviseert Dorinda net afgestudeerden in de ontwikkelingssector, “Zo krijg je wel ervaring in je vakgebied en bouw je een netwerk op dat zeer van pas kan komen bij het vinden van een baan.“ De beste tip die ze zelf ooit kreeg, heeft ook veel voor haar betekent: “In deze tijd van overschot op de arbeidsmarkt kan het nuttiger zijn om organisaties waarbij je wilt werken direct te benaderen en niet alleen op vacatures te reageren.”

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *