WNF start eerste crowdfunding actie tegen stroperij


Eco-drone maakt effectief opsporen ‘wildlife criminelen’ mogelijk
.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) opent (1 juli a.s.) op Oneplanetcrowd.nl de eerste crowdfunding actie die de strijd tegen stroperij aangaat. Met de eco-drone, een onbemand vliegtuigje met een camera en gps, worden wildlife criminelen sneller opgespoord. Waar parkrangers nu nog soms dagen moeten lopen om een spoor te volgen is het straks mogelijk stropers in een paar uur te lokaliseren.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) hoopt via crowdfundingsplatform Oneplanetcrowd.nl voor eind augustus het doelbedrag van €10.000 te halen. Hiermee kan het WNF twee onbemande vliegtuigjes voorzien van camera en gps aanschaffen en rangers trainen in het gebruik en onderhoud. De eco-drones zijn een innovatief middel in de strijd tegen grootschalige stroperij van bedreigde dieren als de olifant en de neushoorn. In grote, onherbergzame gebieden is het lastig om stropers op heterdaad te betrappen. Met een eco-drone kunnen verdachte activiteiten, zoals kampvuurtjes op ongebruikelijke plekken, sneller opgespoord worden.

eco-drone wnf

Resultaten eerste tests eco-drones
De eerste tests met de eco-drones zijn positief. ‘Het WNF test de eco-drones op verschillende locaties zoals Nepal, India en Congo zodat ze verder kunnen worden ontwikkeld. De eerste resultaten zijn positief. Met de eco-drone kunnen we natuurbeschermingswerk nog beter doen!’, licht wildlifecrime expert Christiaan van der Hoeven van het WNF toe.

eco-drone wnf

Een ‘geweldige vinding’ volgens André Kuipers

WNF-ambassadeur André Kuipers is razend enthousiast over de eco-drone: “Vanuit de ruimte ervaar je de kwetsbaarheid van de aarde. Je kunt heel goed de verwoestijning en boskap zien. Wat je vanuit de ruimte niet kan zien zijn de stropersbendes die bedreigde dieren als olifanten en neushoorns meedogenloos afslachten. Daarom vind ik de eco-drone een geweldige vinding. Eco-drones worden door parkrangers ingezet als extra paar ogen in de lucht waardoor er vaker en effectiever gepatrouilleerd kan worden. Mooi om te zien dat WNF innovatieve technologieën in zijn natuurbeschermingswerk inzet!“

eco-drone WNF

Crowdfunders kunnen vanaf 15 euro meedoen om wildlife-criminaliteit samen met het WNF aan te pakken. Zij kunnen er ondermeer een foto van zichzelf op de eco-drone voor terugkrijgen of een demonstratievlucht bijwonen.

> www.oneplanetcrowd.nl/project/wnf-ecodrone
> www.wnf.nl/nl/wildlife_crime/

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *