WSPA roept vakantiegangers op olifantvriendelijk te reizen

"Reisorganisaties: stop met dieronvriendelijke excursies." 

Olifanten zijn indrukwekkende dieren waar we als mens graag mee in aanraking komen. Met name in Aziatische landen worden olifanten veelvuldig gebruikt in de toeristenindustrie als attractie of als vervoermiddel tijdens excursies. Helaas gaat dat vaak gepaard met ernstig dierenleed. Om een eind te maken aan het misbruik van olifanten wereldwijd roept WSPA Nederland daarom vakantiegangers op te kiezen voor olifantvriendelijke alternatieven.

Olifanten zijn intelligente en zeer sociale dieren die doorgaans in de toeristenindustrie een leven leiden van wrede trainingsmethoden, overbelasting, gevangenschap en gebrek. Om de olifanten die overlijden te vervangen, is illegale handel in wilde olifanten ontstaan. En dat terwijl de olifant op de rode lijst van het IUCN, de International Union for the Conservation of Nature, staat. Het leefgebied van de olifanten wordt steeds kleiner en hierdoor wordt het dier in zijn voortbestaan bedreigd.

olifant reizen
Working elephants ©WSPA

Beloof het de olifant
WSPA roept daarom vakantiegangers op olifantvriendelijk te reizen. Op de website www.olifant.nu kunnen mensen een belofte doen geen ritjes op olifanten te maken en geen olifantenshows te bezoeken. Het verborgen leed achter deze’ leuke’ ritjes is te groot en WSPA wil reizigers hiervan op de hoogte brengen.
Daarnaast dringt WSPA er bij reisorganisaties op aan dieronvriendelijke excursies uit het reisaanbod te schrappen. Marktleider TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL heeft hiervoor al het goede voorbeeld gegeven. Sinds vorig jaar heeft TUI alle olifantonvriendelijke uitstapjes uit het assortiment gehaald en steunt het goede dierenparken, zoals het Elephant Nature Park nabij Chiang Mai in Thailand. Dit is een park voor olifanten, die zijn gered van straatentertainment. WSPA hoopt dat meer reisorganisaties dit goede voorbeeld zullen volgen en de olifant weer een olifant kan zijn.

www.olifant.nu
www.wspa.nl

Olifant reizen
© WSPA Minna Tallberg

Over WSPA
De World Society for the Protection of Animals (WSPA) is een internationale dierenwelzijnsorganisatie. Onze visie is een wereld waarin dierenwelzijn ertoe doet en wreedheid tegen dieren stopt. Met reddingsoperaties, noodhulp, campagnes, educatie en training maken we een wezenlijk verschil in het leven van vele dieren. Samen met onze achterban zetten we dierenwelzijn op de agenda, en streven we ernaar dat dieren overal ter wereld worden beschermd door effectief uitgevoerde wetgeving.
Als het grootste overkoepelende samenwerkingsverband van dierenwelzijnsorganisaties ter wereld, helpt WSPA de dieren in samenwerking met ruim 1000 partnerorganisaties in meer dan 150 landen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *