Zero Plastic Week van start!


De Zero Plastic Week is begonnen!

Bijna 2000 mensen gaan vanaf vandaag t/m 16 juni 2013 “plastic vasten”. Hiermee toont de groep bezorgde wereldburgers aan dat de wereld het moet doen met een beetje minder plastic. Vorig jaar was de campagne zo’n succes dat de Zero Plastic Week nu de landsgrenzen over gaat.

Zero plastic week 2012

Tijdens deze Zero Plastic Week zullen mensen uit onder andere Nederland, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland, Rusland en Zuid Afrika een week lang geen nieuw plastic kopen. Om de campagne dichterbij de deelnemers te brengen, wordt informatie uitgewisseld via Facebook en Twitter. Deelnemers zullen alternatieven moeten vinden voor zaken als in plastic verpakte groente en plastic tasjes. “Zo’n kort experiment maakt dat je wordt geconfronteerd met de enorme berg plastic die je in een luttele week weggooit”, vertelt Edwin van Beveren, een van de initiatiefnemers.

Per jaar wordt in Europa alleen al 60 miljoen ton plastic geproduceerd: een economische aandrijver dus. En een die ons leven beïnvloedt: plastic kent vele nuttige, maar ook nutteloze toepassingen zoals aanzienlijke hoeveelheden tasjes en verpakkingen. “Helaas belandt een hoop van dit plastic in ons milieu: zo zijn er delen van de oceaan die meer plastic deeltjes bevatten dan plankton. De kans dat een dolfijn daar plastic binnenkrijgt is groter dan de kans dat-ie een visje eet.” aldus Van Beveren. Opvallend is daarnaast dat aan cosmetica zoals tandpasta en scrubs veelal micro plastic deeltjes zijn toegevoegd, die men direct binnen kan krijgen en die via ons afvoerputje de zee in stromen.

Als kick off zijn op 25 mei in het centrum van Rotterdam 600 duurzame katoenen tasjes uitgedeeld aan winkelend publiek dat voorgoed afscheid nam van de plastic tas. Daarnaast werd op 26 mei in Diergaarde Blijdorp een Zero Plastic Markt gehouden om de bezoeker te laten zien hoe men de Zero Plastic uitdaging aan gaat. Deelnemers worden naast het plastic afkicken opgeroepen om vóór, na of tijdens de week een plastic verpakking of plastic bevattend product terug te sturen naar de producent met het verzoek om mee te denken over een mogelijke oplossing voor het plastic probleem.

Aanmelden voor de week kan nog steeds op www.zeroplasticweek.org.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *