5 manieren om zen te worden

5 manieren om zen te worden

Werken, boodschappen doen, kinderen vermaken, schoonmaken en nog veel meer taken die wij iedere week van onszelf moeten doen. De zogenaamde ‘ratrace’ is een vicieuze cirkel en die is lastig te doorbreken. Toch is het ontzettend belangrijk om juist die momentjes voor jezelf te vinden om even stil te staan. Even niets doen en focussen op wat echt belangrijk is. Daarom geven we je een aantal tips om zen te worden zodat jij goed in evenwicht blijft. 

Massage

Het ultieme relaxmoment beleef je natuurlijk tijdens een massage. Tenminste, als je het fijn vindt als er mensen aan je zitten. Zo niet, dan zou ik vooral doorscrollen naar de volgende tips. Tijdens een massage worden alle zintuigen geprikkeld om jou zoveel mogelijk te laten ontspannen. Niet alleen door de fijne bewegingen van de masseuse, maar ook bijvoorbeeld door een ontspannen muziekje, een geurkaarsje en het liggen in een ruimte met weinig licht (en dus weinig prikkels). Een ontspanningsmassage bevordert de aanmaak van bepaalde hormonen (oxytocine en serotonine) waardoor je ontspanning, rust en een fijn gevoel ervaart. Wat wil je nog meer?

Yoga

Misschien ligt het een beetje voor de hand, maar het is niet voor niets dat yoga al honderden jaren zorgt voor innerlijke rust. Deze vorm van ontspanning maakt je bewust van je lichaam en alle bewegingen die je doet. Je krijgt meer focus en hoeft hierdoor niet na te denken over andere zaken. Als beginner kun je op YouTube een video zoeken of bijvoorbeeld een lesje volgen bij een yogaschool. Wees niet bang dat je het niet kan want yoga kun je volgen op ieder niveau.

Sporten

Sporten zou je zelf niet zo snel bestempelen als een zen momentje. Toch is het een activiteit die kan zorgen voor innerlijke rust. Tijdens het sporten focus je je namelijk op de bewegingen van je lichaam en hierdoor heb je minder ruimte om na te denken over andere zaken wat misschien stress veroorzaakt. Door meer te bewegen slaap je ‘s avonds ook beter en voel je je minder vermoeid de volgende dag. Na het sporten voel je vaak ook een soort ‘overwinningsgevoel’. Je hebt jezelf namelijk uitgedaagd en de uitdaging heb je goed volbracht. 

Wax zegels

Misschien heb je deze ‘satisfying video’s’ al eens voorbij zien komen op social media. Het maken van waxzegels is de trend van dit moment! Niet alleen leuk om te doen maar ook heel rustgevend. Je smelt kleine blokjes wax in een speciale lepel boven een kaarsje en wacht tot het helemaal vloeibaar is. Vervolgens giet je de wax op een kaart, envelop of cadeautje en laat de waxlepel helemaal uitlekken. Kies hierna een mooie wax stempel en zet deze voorzichtig in de hete wax. Laat deze ongeveer 30 seconden staan en til hem daarna op. Et Voila! Een prachtige wax zegel die je helemaal zelf hebt gemaakt.  

Meditatie

Als laatste is meditatie een ontzettend goede manier om een zen momentje te creëren. Zoek een rustig plekje op, ga in kleermakerszit zitten, sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Je traint jezelf om te ontspannen in zowel je lichaam als je hoofd. Dat zorgt voor meer focus, concentratie, je slaapt beter, je bent emotioneel meer in balans en je ervaart meer positiviteit en geluk. Waar wacht je nog op?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *