Alles wat je moet weten over nachtcrèmes

Het is belangrijk dat je, voordat je een nachtcrème koopt, de belangrijkste aspecten van dit product kent. Hieronder vind je de meest relevante kenmerken van een nacht zodat je jezelf goed kan informeren voor je een product kiest. Om je hierbij te helpen beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen van andere gebruikers.

Wat is een nachtcrème precies?

Nachtcrème is een cosmetisch product dat is ontworpen om een optimale gezichtsverzorging tijdens de nacht te bieden. Ze zijn speciaal geformuleerd om aan de behoeften van onze gezichtshuid s´nachts te voldoen. Ze hebben een hydraterende functie, en bezitten ook andere eigenschappen die de verzorging van onze huid bevorderen.

Om het belang van het gebruik van een nachtcrème te begrijpen, is het belangrijk om te onthouden dat de behoeften van onze huid overdag en s’nachts niet hetzelfde zijn. Daarom zijn er dan ook dag- en nachtcrèmes ontworpen. Deze dragen bij aan een complete verzorging van de gezichtshuid, aangepast aan de verschillende behoeften hiervan.

Waarom wordt het aanbevolen om een nachtcrème te gebruiken?

Overdag wordt de huid blootgesteld aan meerdere externe factoren zoals de zon, milieuvervuiling en giftige stoffen. Deze factoren kunnen schadelijk zijn voor onze huid en de structuur ervan wijzigen. Deze schade moet gerepareerd worden, en dit reparatieproces vindt  s’nachts plaats.  Onze gezichtshuid profiteert van de nachtrust om zich te herstellen en om mogelijke schade te repareren

Jeanet Vermeulen, expert in dermatologie, verzekert dat nachtcrèmes hierbij een belangrijke rol spelen. Ook verteld ze ons dat het voedzame crèmes zijn, met een grote hoeveelheid actieve ingrediënten.

Wat zijn de verschillen tussen een dagcrème en een nachtcrème?

Het grootste verschil tussen een dagcrème en een nachtcrème zit in hun functie. De belangrijkste functie van dagcrèmes is die van het hydrateren van de huid en het beschermen van de huid tegen schadelijke externe factoren. Die van de nachtcrèmes daarentegen is het regenereren en herstellen van onze gezichtshuid tijdens het slapen.

Het feit dat ze volkomen andere functies hebben, verklaart dat ze ook een verschillende samenstelling hebben. Dagcrèmes hebben mestal hydraterende bestanddelen, anti-verouderingseffect en antioxidanten. Bijvoorbeeld hyarulonzuur, vitaminen C en E of collageen. Ook zit er in vele dagcrèmes UV-filters van verschillende sterktes.

Nachtcrèmes daarentegen, bezitten een grotere hoeveelheid actieve bestanddelen vanwege hun herstellende en regenererende functie. Dit is het geval van de aminozuren, proteïnen of retinoïden. Maar ze bezitten geen zonnebescherming, omdat dat niet nodig is. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen dagcrèmes en nachtcrèmes.

Waar is nachtcrème goed voor?

Zoals we je al vertelden aan het begin, bieden nachtcrèmes meerdere voordelen voor onze huid. Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste hiervan, volgens deskundigen op dit gebied. Aan de ene kant bieden deze crèmes een perfecte hydratatie van de gezichtshuid. Met als gevolg een zachte en aangename textuur van de huid.

Nachtcrèmes bevorderen de bloedsomloop en de aanmaak van collageen.  Bovendien bezitten ze anti-rimpel bestanddelen die de ouderdomsverschijnselen bestrijden. Ze helpen ook de huid te herstellen en om de elasticiteit en gladheid te behouden. Tot slot wordt het herstel en de renovatie van de cellen van onze gezichtshuid bevorderd.

Wat zit er in een goede nachtcrème?

Nachtcrèmes bezitten formules met verrijkte ingrediënten en werkzame bestanddelen die weldadig voor onze huid zijn. Bovendien kunnen er producten met specifieke functies aan toegevoegd worden om zo het gewenste resultaat te bereiken. Wat dat betreft hebben nachtcrèmes een hogere concentratie van hyaluronzuur, retinol en glycolzuur. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn vitaminen C, E en A; plantaardige oliën of aloë vera. Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste actieve bestanddelen van een nachtcrème en hun functie.

Welke soorten nachtcrèmes zijn er?

Er zijn tegenwoordig oneindig veel verschillende soorten nachtcrèmes verkrijgbaar.  De cosmetische industrie heeft gezichtscrèmes ontwikkeld voor allerlei omstandigheden en behoeften. Dankzij de brede scala aan producten kunnen we het soort nachtcrème kiezen dat het beste bij ons past. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en met specifieke eigenschappen.

Dat wil zeggen, alle nachtcrèmes hebben bepaalde functies die hetzelfde zijn, zoals hydrateren, herstellen en regenereren van de huid. Maar er zijn ook crèmes met extra functies. Zo bestaan er bijvoorbeeld nachtcrèmes die ontwikkeld zijn om de ouderdomsverchijnselen tegen te gaan. Weer andere hebben neutrale formules voor gevoelige huiden.

Wanneer moet ik beginnen met het gebruik van een nachtcrème?

Er bestaan geen vaste regels voor het gebruik van een nachtcrème. Iedereen heeft weer een andere huid, met bepaalde kenmerken en behoeften. Als algemene regel raden experts in dermatologie aan om omstreeks de 30 jaar te beginnen met het gebruik van nachtcrème. Vanaf dit momento neemt de aanmaak van collegeen af en verliest de huid elastiteit.

Maar dit is dus slecht een algemeen advies, dat niet letterlijk genomen moet worden. Er moet altijd rekening gehouden worden met de kenmerken van iedere huid. Bijvoorbeeld bij een droge huid wordt aangeraden om vanaf het 25ste jaar met het gebruik van een nachtcrème te beginnen. Bij dit soort huid komt het vaker voor dat er vroegtijdig rimpels gevormd worden.

Maar in het geval van een vette huid, waarbij het hydratatieniveau hoger is en de ouderdomsverschijnselen zich meestal later voordoen, kan er gewacht worden met het gebruik van nachtcrème tot het 35ste jaar. Daarom is het belangrijk om het gebruik van de nachtcrème aan te passen aan je behoeften en die van je huid.

Hoe breng je nachtcrème aan?

Om de nachtcrème op de juiste manier te gebruiken is een bepaalde techniek vereist. We bieden je een eenvoudige en praktische methode om de gezichtscrème correct aan te brengen. De eerste stap bestaat uit het grondig reinigen van je gezicht zodat de crème zijn werking kan doen.  Vervolgens nemen we een kleine hoeveelheid van het product in de handpalm.

We gebruiken onze vingers om kleine hoeveelheden crème aan te brengen op het hele gezicht. Vervolgens strijken we het product uit middels cirkelvormige bewegingen van binnen naar buiten. We raden je aan om met je voorhoofd te beginnnen, daarna het midden van het gezicht en de kin. Vergeet niet als laatste om de hals en decolleté te hydrateren.

Welke nadelige gevolgen kan een nachtcrème hebben?

De meest recente Studies tonen aan dat het gebruik van een nachtcrème maar weinig nadelige effecten kan hebben. Ondanks de verschillende ingrediënten die ze bevatten, zijn er nauwelijks gevallen bekend van negatieve reacties. Als deze zich al voordoen, is dat meestal het geval bij mensen die last hebben van een huidaandoening.

Een voorbeeld van een negatieve reactie is geïrriteerde ogen. Daarom moet het contact met de ogen vermijden worden. Aan de andere kant kunnen er allergische reacties of overgevoeligheid voor bepaalde componenten optreden. Dit zijn echter zeldzame gevallen.

Lees ook:

Wortels goed voor je gezicht!

Bee honest natuurlijke gezichtsverzorging

Win een pakket verzorgingsproducten van Beauty Kitchen t.w.v 95,-!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *