Blog: de 10 Geboden voor ZelfLiefde

zelfliefde,blog

Door onze blogger Rosella van der Meijden

Laten we het eens hebben over ‘zelfliefde’. Deze term hoor je steeds vaker terug en het lijkt het antwoord op alles te zijn. Relatieproblemen? Moeite met leuk werk vinden? Issues met vrienden? De respons die je doorgaans krijgt is: Hou je wel oprecht van jezelf? Immers, als je echt van jezelf houdt, ben je ook eerder tevreden en heb je geen aanvulling van buitenaf nodig. Je hoeft dan alleen nog maar te ‘zijn’. Klinkt erg mooi en zaligmakend… Maar wat houdt zelfliefde nu precies in?

Ik hou van mezelf…is dat waar?
Wanneer iemand me de vraag stelt of ik van mezelf hou, antwoord ik altijd volmondig: “Ja”. Ik bedoel, tuurlijk hou ik van mezelf! Ik wens mezelf het beste en zorg altijd goed voor mijn lichaam. Maar is dat wat er echt wordt bedoeld met ‘houden van’? Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb deze definitie van zelfliefde gevonden:

“Als je van jezelf houdt, zit je over het algemeen goed in je vel, zorg je goed voor jezelf, durf je keuzes te maken en daar ook achter te staan. Bovendien durf je je grenzen aan te geven. Je bent positief over jezelf, vindt jezelf de moeite waard en accepteert jezelf zoals je bent. Je oordeelt niet over jezelf. En dat helpt je om ook niet over anderen te oordelen. Als je handelt vanuit zelfliefde houd je rekening met de mensen om je heen, maar je verloochent jezelf niet.”

Aandachtspunten
Dit is slechts 1 definitie van zelfliefde, maar ik denk dat een ieder die hier kritisch naar kijkt, toch bepaalde punten van zichzelf ziet die wel wat meer aandacht kunnen gebruiken. Zo moest ik even slikken bij het stukje over ‘oordelen’. Ik ben namelijk erg kritisch tegenover anderen, maar al helemaal richting mezelf. Leven zonder te oordelen? Onmogelijk naar mijn idee! Maar toch zou het mijn leven een stuk makkelijker maken dus het is wel iets wat ik nastreef. Ik denk dat het ook zeker niet verkeerd is om jezelf voortdurend te blijven verbeteren. Vergelijk het met software, dat moet ook regelmatig worden bijgewerkt. Niemand wilt rondlopen met een slome, verouderde versie….Dus, updaten maar!

Dit brengt mij tot het volgende, wat is er allemaal nodig voor een ‘new improved you’?

De 10 Geboden voor ZelfLiefde
1. Ik accepteer mezelf volledig
2. Ik laat het verleden los
3. Ik hoef niet perfect te zijn
4. Ik krijg precies wat ik nodig heb
5. Ik moet mijn integriteit beschermen door altijd eerlijk te zijn
6. Ik besef dat ik niet iedereen kan plezieren
7. Ik doe alles met volledige aandacht
8. Ik zal niet over mezelf en anderen oordelen
9. Ik hoef niet bang te zijn
10. Ik hou oprecht en onvoorwaardelijk van mezelf

Affirmaties
Deze geboden zijn eigenlijk affirmaties of bekrachtigingen die je regelmatig tegen jezelf kunt zeggen. Naarmate je ze vaker zegt, en daadwerkelijk met bewust gevoel uitspreekt, zal het ongemerkt in je systeem terecht komen. Uiteraard zullen er in de praktijk zich altijd situaties voordoen waarin deze geboden even ver te zoeken zijn. Niemand is immers perfect, maar door te blijven oefenen met affirmaties zul je er eerder bewust van zijn wanneer je op een minder (zelf)liefdevolle manier handelt.

En je weet wat ze zeggen, liefde is een werkwoord, dus makkelijk is het niet…. Zelfs niet als het jezelf betreft!

Deze blog verscheen iets eerder op de blog van Rosella: www.dieperinhetnu.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *