Gezond worden in het bos – dit zijn de voordelen!

gezond worden in het bos

Stress? Burn out? Depressie? Hoofdpijn? Of gewoon offline en detoxen? Gezond word je in het bos!

Gezond worden in het bos? Het kan. Het zogenaamde forest bathing, baden in bos, is goed voor je gezondheid – zeggen nu ook de wetenschappers.

De Japanners waren daar al een paar eeuwen eerder achter, maar gelukkig hebben ‘knappe koppen’ dat nu op een Westerse wijze kunnen bewijzen.

Waarom is dat slenteren in het bos nu zo gezond?

Door je regelmatig voor enige tijd tussen de bomen te bewegen, verlaag je je hartslag en bloeddruk, reduceert het de aanmaak van het stresshormoon, wordt je weerstand hoger en voel je je over het algemeen veel en veel beter.

Hoofdpijn, stress, burn out of depressie? Het bos heelt

Ja, het ligt even genuanceerder dan deze kop belooft. Een depressie gaat niet zomaar over na een aantal bezoekjes in het bos, maar regelmatig ‘bos-baden’ kan de integrale aanpak van de ziekte goed ondersteunen. Ook uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat hoofdpijn vrijwel direct verdwijnt, burn out-klachten tijdelijk verlicht worden of verdwijnen (totdat je weer thuis bent, waarschijnlijk), en je veel meer je voeten voelt.

Wel langzaam en met aandacht genieten van het bos

Het gaat er wel om er slow van te genieten: dus geen mountainbike, niet hardlopen, geen telefoon en ook  Instagram en Facebook moeten maar even wachten. Wat je wél doet: met een glimlach in je hart lopen, meanderend door het bos, je verwonderen hoe de Natuur nooit haast heeft en toch alles voor elkaar heeft, en je laven aan alle subtiele geuren van het bos. Met je hoofd in de wolken, je hart en armen wijd open, en je voeten stevig op de grond – dat is zo’n beetje met staat van zijn in het bos. Iets wat me ook steeds beter lukt in het drukke centrum van Amsterdam.

Dit laat je thuis, als je gaat ‘bos baden’

Offline is the new black, dus laat je smartphone en je camera thuis. Als je niet alleen gaat, is dat heel gezellig, maar vraag dan aan de ander(en) of je kunt genieten in stilte en elkaar alleen aan gaat kijken om zo de ervaring te delen. Hierdoor ontstaat een diepere verbinding met het bos, de natuur – al je zintuigen doen mee! En je zult zien, ook de connectie met de ander(en) wordt een bijzondere.

Beleef het bos als een insect, dankzij VR

En mocht die ervaring je (nog) niet pakken, wat dacht je dan van dit? Met een speciale VR-helm over dat mensenhoofd van je, beleef je het bos door de ogen van insecten en dieren!

Je ervaart het bos door de ogen van een aantal dieren en insecten, zoals een uil. Het zicht van dieren is veel beter ontwikkeld dan die van de mens, dus je weet echt niet wat je ziet. Daar waar wij rood, geel en groen mixen, zijn dieren in staat om miljoenen extra kleuren te zien. Deze fantastische video geeft je een idee.

 

Meer beleven?

Met je smartphone het bos in
Duurzaam reizen: aandacht voor natuur vinden reizigers het belangrijkste
Kleurrijk prentenboek: Vogel Vera in het Wonderbos

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *