Duurzaam reizen: aandacht voor natuur het belangrijkste

duurzaam reizen

Duurzaam reizen is dé trend van 2018

Duurzaam reizen en aandacht voor de natuur, dat vindt 90% van alle reizigers die kiezen voor een verre reis het allerbelangrijkste van een duurzame vakantie naar een ver land.*

Bij duurzaam reizen kan je natuurlijk aan veel aspecten denken. Hoe gaat het land van je bestemming om met haar inwoners, is er voldoende aandacht armoedebestrijding, hoe gaat de bevolking met dieren om, en wat doen ze daar  tegen de plastic rotzooi. Allemaal vragen die een bewuste consument toch even langs laat komen en probeert te beantwoorden.

duurzaam reizen

We nemen er een paar beet:

Duurzaam reizen en de Plastic Soup

Minder plastic afval is a big thing. Niet alleen voor de duurzame reiziger, ook voor de reisbranche. Je kunt via je reisorganisatie, of rechtstreeks op de site, nagaan of de accommodaties doen aan gescheiden afval, wat ze met plastic doen en hoe zeer het landschap en de stedelijke gebieden zijn vervuild.
Zeg nee tegen plastic tasjes, doe mee aan lokale ‘beach clean-ups’, en koop drinkwater in de grootste fles die je kunt krijgen (‘groot inslaan, klein meenemen’ zegt het Nederlandse de Dopper). Dat bespaart je vakantieland al heel veel plastic.
En wil je helemaal goed bezig zijn, dan smeer je natuurlijk alleen maar verzorgingsproducten op je huid die geen ‘microplastics’ bevatten en zo het grondwater niet vervuilen. Die krengen zijn te herkennen aan de de namen polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat (PMMA) en nylon-12. Ongetwijfeld ook beter voor je gezondheid!

De 5 beste vakantielanden voor vegetariërs

Duurzaam reizen en drinkwater

Er is zelfs een reisorganisatie die haar reizigers een hervulbare waterfles mee op reis geeft. Dit bespaart al snel twee plastic waterflesjes per persoon per vakantiedag (!) die anders bovenop de afvalberg terecht komen. En yep, het gratis vullen van je waterflesje onderweg kan nog steeds een probleem zijn, afhankelijk van het land of de regio. En ook laten kwaliteit en toegankelijkheid van het water nog wel ’s te wensen over.., maar it’s getting better! Kijk er even naar als je op zoek bent naar een geschikt vakantieland. Sommige landen of regio’s pakken dat goed aan: het populaire Bali kent het initiatief ‘Refill Bali’, een app met een kaart waarop 250 ‘refill stations’ staan aangegeven zodat je je waterfles kunt bijvullen met schoon en goed drinkwater. (Een dergelijke app kennen we in Nederland ook.)

duurzaam reizen

Duurzaam reizen en dierenmishandeling

Ritje op een olifant? Dansende beren en apen, of een bezoek aan een kleurrijk circus of event met dieren? Doe het niet.., de kans dat je plezier beleeft aan dieren die er jarenlang voor worden mishandeld, is zeer groot. Geld is de enige drijfveer die deze situatie in stand houdt, dus des te minder toeristen hier voor betalen des te eerder stopt deze gruwel-industrie. Is het niet zo dat je de beschaving van een land kan afmeten aan de manier waarop men met hun dieren omgaan?

Duurzaam reizen en CO2

Met een verre reis leef je op een grote CO2 ‘footprint’, het is niet anders. Gelukkig kun je er veel aan doen.

Duurzaam reizen en CO2 verminderen

Door te vliegen vliegt je persoonlijke uitstoot omhoog, nog veel meer dan vlees eten of autorijden. Kies dus voor een vliegmaatschappij die zijn/haar zaakjes beter voor elkaar heeft. Wist je dat KLM tot de duurzamere (lees: minst slechte) maatschappijen behoort?
Kies ook zoveel mogelijk voor rechtstreekse (binnenlandse) vluchten en/of kies voor de trein of auto. Dan zie je ook nog ’s veel meer van het land. Je vakantie begint immers al bij de eerste stap en niet pas op de plaats van bestemming 😉

duurzaam reizen

Duurzaam reizen en CO2 compenseren

Vaak kun je via een duurzame reisorganisatie de CO2-uitstoot van je reis compenseren. Vaak kan dat voor zowel je vlucht als de uitstoot die je in je vakantieland veroorzaakt. De reisorganisatie investeert op haar beurt in duurzame projecten om de CO2-uitstoot weer neutraal te kunnen maken.

Enjoy & Do Good!

* Dat onder meer blijkt uit een onderzoek van verre reizen-specialist, en social enterprise Better Places onder 236 reizigers die in 2017 op reis gingen naar onder meer India, Vietnam, Madagaskar, Zuid-Afrika, Peru, Colombia, Jordanië en Tanzania. In maart 2017 is Better Places door vergelijker Rank a Brand uitgeroepen tot duurzaamste reisorganisatie van Nederland.

Meer tips voor duurzaam reizen:

Duurzaam reizen in Thailand
5 Tips voor duurzaam reizen in Colombia
Duurzaam reizen in Tanzania, zó doe je dat

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *