Gezond van lichaam en geest door Saswitha Yoga

yoga-Saswitha

De oudste yoga-opleiding van Nederland

Yoga is de laatste decennia in Europa en in de Verenigde Staten steeds bekender geworden. Dit onder heel verschillende namen, waarbij elke naam staat voor een andere stijl. Bij de meeste van deze nieuwe yogastijlen ligt het accent vooral op kracht, souplesse en het verbeteren van je fysieke conditie. Zo is het beeld ontstaan dat je voor yoga jong en lenig moet zijn. Maar er zijn ook yogastijlen waarbij ontspanning, verstilling en het ontwikkelen van meditatieve aandacht centraal staan. Is dat dan de yoga voor de gestresste oudere die niet zo makkelijk beweegt? Of is yoga goed voor beide: lichaam én geest? En ook voor jong én oud, lenig én niet-zo-lenig?

Yoga komt oorspronkelijk uit India en heeft eeuwenoude wortels. Het is van oorsprong een filosofisch systeem waarbij uitgegaan wordt van de innige verbondenheid van geest (het onstoffelijke) en lichaam (de stof, materie). Tegelijkertijd is het een methodiek om die verbondenheid ook in jezelf te ervaren. Zo kun je meer evenwicht vinden in je leven. En dat is wat ook de moderne mens zoekt: innerlijke balans.

yoga-Saswitha

Er zijn verschillende klassieke vormen van yoga. Veruit de bekendste vorm van yoga is de Hatha Yoga: het aandachtig uitvoeren van lichaamshoudingen. Als je van iemand hoort dat hij of zij yoga beoefent, is de Hatha Yoga eigenlijk altijd de basis. Enkele andere klassieke yoga vormen zijn bijvoorbeeld meer gericht op meditatie (Raja Yoga), een andere gebruikt klank als middel om tot bewustwording te komen (Mantra Yoga). En weer een andere vorm gebruikt de toewijding in de dagelijkse handelingen als ingang tot het bewustzijn (Bhakti Yoga). In India wordt echter vaak benadrukt dat al deze vormen slechts verschillende paden zijn die alle leiden naar hetzelfde doel: het ervaren van eenheid in jezelf.

Eerste docentenopleiding in Nederland
In Nederland werd in 1947 de eerste yogadocentenopleiding opgericht door Saswitha. Dit was een in Indonesië en andere Aziatische landen opgegroeide Nederlandse man die de naam Saswitha van zijn leraren had gekregen. Hij legde de basis voor de huidige Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte (kortweg: Saswitha Yoga Opleiding): een vierjarige erkende yogaopleiding die inmiddels dus ruim 66 jaar bestaat en al vele generaties yogadocenten heeft afgeleverd. Bij deze yogastijl ligt de yogafilosofie ten grondslag aan het fysieke oefenen. Elke houding heeft een geestelijke achtergrond en is een instrument om jezelf dieper te doorgronden.

Rie (66): “Ik vond de yogalessen van de nieuwe Saswitha Yogadocente meteen erg fijn en ontspannend, maar ik had niet direct in de gaten dat ik er ook soepeler van werd. Totdat ik na een paar maanden merkte dat ik mijn eigen schoenen weer zelf kon aantrekken. Mijn man was ook blij, want die moest me daarvoor altijd helpen.”

Focus op ademhaling
Saswitha Yoga is Hatha Yoga waarbij de houdingen (asana’s) zowel in beweging als verstild uitgevoerd worden. De concentratie is voortdurend gericht op de adem. Elke beweging wordt uitgevoerd op het ritme van de in- of uitademing. In de verstilde houding blijf je geconcentreerd op de adem en ontstaat een meditatieve aandacht.

De adem wordt gezien als de verbinding tussen lichaam en geest. Geestelijke spanningen tonen zich in een verkrampte adem, een verkramping die op den duur doorwerkt in het lichaam. Andersom ontstaat er door het kalm en regelmatig maken van de adem, een diepere ontspanning zowel in je lichaam als in je geest. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is dat elke lichaamsoefening (asana) ook een ademoefening en een concentratieoefening is. Bij andere yogastijlen zie je vaak dat houdingen, ademoefeningen en meditatie als aparte, gescheiden oefeningen aangeboden worden.

Olga (28): “Jarenlang heb ik op hoog niveau gedanst. Door blessures moest ik het rustiger aan doen en toen ben ik met Saswitha Yoga begonnen. De houdingen kon ik vaak veel makkelijker dan de andere mensen in mijn groep, maar ik merkte dat voor mij de uitdaging zat in het leren geconcentreerd te blijven op de adem. Daardoor kwam ik weer in contact met mijn lichaam, met mijn gevoel. Dat was ik kwijt. Ik dans nu ook anders. En met minder blessures dan voorheen.”

Gezond van lichaam en geest door yoga
Bij Saswitha Yoga worden in elke les staande, zittende en liggende oefeningen gedaan, variërend in moeilijkheidsgraad. Daardoor kunnen mensen met verschillende fysieke mogelijkheden meedoen. Je leert je aandacht naar binnen te richten en steeds geconcentreerd te blijven op je eigen adem. En dat zowel in toegankelijke als in meer uitdagende lichaamshoudingen. Daardoor ontspant je lichaam, je geest en kom je tot verstilling. In de verstilling ervaar je jezelf in balans, zonder strijd, zonder tegenstellingen, als een eenheid.

Eric (40): “Ik heb altijd veel gesport en mediteren deed ik ook al een tijdje. Daardoor dacht ik dat ik wel een voorsprong zou hebben toen ik voor het eerst naar yoga ging. Nou niet dus. Ik kwam mezelf heel erg tegen, vooral bij de zittende oefeningen. Ik merkte dat ik zowel het sporten als het mediteren vooral op wilskracht had gedaan. Nu moest ik ineens in kleermakerszit zitten en met mijn buik ademen. Dat moest ik echt leren.”

Voor meer informatie over de vierjarige yogaopleiding: www.yoga-saswitha.nl

Zoek je een Saswitha-yogadocent? Klik op de website op ‘Vind Yogadocent’ voor een docent bij jou in de buurt.

Wil je een voorbeeld zien van een korte Saswitha Yogales? Klik op onderstaand filmpje en doe mee:

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *