Hoe ga je duurzaam met jezelf om?

Duurzaamheid is – gelukkig – een belangrijk thema op dit moment. We moeten allemaal een duit in het zakje doen om onze planeet te beschermen. Dat betekent dat we gaan voor duurzame energieopwekking, duurzame mobiliteit en duurzaam geproduceerde producten. Maar we willen natuurlijk niet alleen dat de aarde het nog lang in goede gezondheid kan volhouden; dat willen we ook voor onszelf. Hoe ga je duurzaam met jezelf om zodat jij ook nog lang meekunt?

Eten wat de natuur biedt en niet meer dan nodig

Vroeger, lang voor de industrie en landbouw, was de mens jager en verzamelaar. Die namen wat ze nodig hadden van wat de natuur aanbood en konden zichzelf in leven houden door hun omgeving niet leeg te roven of helemaal aan te passen aan zijn eigen wensen. Dat concept van nemen wat de natuur ons geeft en niet meer nemen dan nodig, is ook een goede mindset voor een gezond leven. Eet daarom de gezonde voedingsmiddelen die de natuur ons geeft en verbruik niet meer dan je nodig hebt. Zo voorkom je ook obesitas, dat veel negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid en daarmee je eigen duurzaamheid. Ben je nu al zwaarlijvig? Dan kan het zinnig zijn om Xenical 120 mg te kopen en gebruiken. Xenical bindt aan de enzymen in je spijsverteringssysteem en blokkeert hen om sommige van de vetten die je tijden je maaltijd hebt gegeten af te breken. Het onverteerde vet kan hierdoor niet worden opgenomen en wordt uit je lichaam verwijderd.

Niet leven om te werken

We moeten werken om te kunnen leven, maar dat wil niet zeggen dat we leven om te werken. Het is belangrijk om dat in de gaten te houden. Probeer een goede balans tussen werken en leven te vinden. Je leeft immers maar één keer, en daar moet je wel zoveel als mogelijk van genieten. Idealiter heb je een baan waar je ook van geniet, maar als dat niet het geval is, moet je ervoor waken dat die baan niet je leven domineert op een manier die je eigenlijk niet gelukkig maakt. Het leven is te kort om te blijven hangen in ongelukkig zijn.

Stress voorkomen

Stress is op meerdere fronten niet goed voor je. Niet alleen kun je er psychisch aan onderdoor gaan, het heeft ook z’n weerslag op je lichaam en je eetgedrag. Stress zorgt voor een hoge bloeddruk en spanning in je lichaam. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens stress, dat is bijna onvermijdelijk in het leven. Proberen kalm te blijven is aan te raden, maar niet altijd haalbaar. Zit je in een situatie die je veel stress blijft geven, dan kun je je afvragen of je wel op de juiste plek zit. Dat kan gelden voor je baan, je studie en je relatie. Een uitzicht op jaren vol stress is niet de manier om te leven. Dat betekent dat je soms misschien moeilijke en pijnlijke beslissingen moet maken, maar het is jouw leven en tijdens dat leven moet je duurzaam met jezelf omgaan. Dat is uiteindelijk je belangrijkste taak in het leven.

De belangrijkste boodschap die je hieruit kunt meenemen, is dat je niet alleen een verantwoordelijkheid hebt om duurzaam met de planeet om te gaan, maar ook met jezelf. Uiteindelijk kan alleen jijzelf daarvoor zorgen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *