In De Groene Stoel: Kinderbuik&co

kindermatras

Maak kans op het bijzondere Kinderbuik&co-boek!

Boeken als De Poepdokter, al dan niet verantwoorde foodblogs en artikelen, detox-producten, de herontdekking van fermentatie …, onze darmen liggen flink onder het vergrootglas. En terecht!kinderbuik

Want met name de connectie met onze hersenen, en daarmee de link naar specifieke aandoeningen van de geest, wordt steeds vaker geduid en zelfs bewezen. En dat is goed nieuws, ook voor kinderen.

Ik ben in gesprek met Dr. Judith M. Deckers-Kocken -kinderarts MDL, oprichter van Kinderbuik&co- en gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten én auteur van het boek “Kinderbuik, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten” met daarin tips, oefeningen en recepten.

kinderbuikKinderbuik&co heeft een holistische visie op kinderen met buikklachten. Kan je dat uitleggen in Jip&Janneke-taal?

Jazeker, een kind met buikproblemen voelt zich met een pil alleen niet altijd gezond en gelukkig. Ziekte is niet de vijand die moet worden bestreden. Holistisch betekent geheel, herstel van evenwicht. Een kind weet allang dat evenwicht en geluk ervaren altijd mogelijk is en dat je altijd een keuze hebt. Bij Kinderbuik&co leert een kind hoe je regie krijgt over je ongemak, en je ziekte een onderdeel wordt van je leven in plaats van je leven beheerst. Kinderbuik&co is de plek voor kinderen met buikproblemen, waar een kind leert hoe je zelf iets positiefs kan doen met negatieve ervaringen. Door aandacht te hebben voor het hele kind en niet alleen de buik, of de klachten of problemen die er zijn. We hebben dus aandacht voor het lichaam, het denken, de emoties en het subtiele, niet tastbare, je binnenwereld, de ziel.

Hoe kijk je tegen de huidige gezondheidszorg aan?

Dankbaarheid voel ik voor het mogen leven in een wereld waarin we kunnen creëren en niet alleen consumeren. Het is mogelijk om met behulp van technologie en wetenschap, te begrijpen hoe ziekte ontstaat en met behulp van behandelingen met medicatie of op een andere manier een nieuw evenwicht te creëren voor een mens dat zich ziek voelt. Ondanks dat er chaos, negativiteit en veel invloed van buitenaf is, zijn mensen meer bewust en bezig met betekenis geven aan dat wat je doet en ervaart. Kinderbuik&co past integrale zorgprincipes toe, door reguliere onderzoeks- en behandelmethodes te combineren met voeding als je beste medicijn plus aandacht voor zelfzorg, en het vertrouwen en de keuze die je kunt maken. Het verschil van dit ziekenhuis is dat we aandacht hebben voor het hele kind en het gezin, door de manier waarop je eet, leeft en wat je nodig hebt om te ontspannen, positief te denken en te genieten van het leven, met een team van experts op gebied van voeding, body-mind-technieken en psychologische begeleiding. De benadering is integraal: een team van experts werkt samen, met voor ieder kind een op maat gemaakt behandelplan. Hierbij maken we gebruik van holistische principes uit alle werelden: yoga, meditatie, mindfullness, innerlijk werken, massage, spel. De kinderen zijn hier duidelijk over: ze ervaren deze oefeningen als positief, en dat werkt bevorderlijk voor hun heling.

De ervaring van de moeder van Puck

En hoe kijk je naar de holistische (door World Health Organisation voor veel aandoeningen en ziekten erkende) Ayurvedische en Traditionele Chinese Geneeskunde?

Fantastisch dat deze wijsheid ook door de WHO is erkend. Door verschillende benaderingen naast elkaar te laten bestaan en een evidence based manier van werken toe te passen, zal er steeds meer duidelijk worden dat werkelijke genezing mogelijk is. Zoals Albert Einstein al zei: de problemen die we hebben gecreëerd, kunnen niet worden opgelost met dezelfde manier van denken dat we hebben gebruikt toen we ze creëerden. Anders denken, buiten de box denken gaat wel helpen om het serieuze probleem in onze samenleving met 800.000 kinderen met een chronische aandoening, 10.000 kinderen met functionele buikpijn en 8 miljoen mensen met ernstig overgewicht te kunnen helpen veranderen. Ayurveda en Chinese geneeskunde kijken naar de kennis van het leven. Je bent gezond als je energie, de levenskracht (prana, respectievelijk Chi) goed stroomt en je verterend vuur (agni) goed werkt. De elementen water, vuur, aarde, lucht, ether spelen een rol bij je in of uit evenwicht voelen en de manier waarop en wat je eet kan je hierbij helpen. Ayurveda en Chinese geneeskunde zijn een mooie en effectieve aanvulling op de westerse geneeskunde. Het is wel grappig dat nu er wetenschappelijk onderzoek is gedaan, mensen het opeens waarheid vinden.

Wat wil je onze lezers vertellen over het huidige aanbod van snoep, inclusief het verpakt-voorgesneden-fruit?

De macht van de commercie  en reclame is heel groot en door het digitale tijdperk wordt het denken van een jong kind al vroeg beïnvloed. Doordat de gezondheid van je darmen, rechtstreeks relatie heeft met de gezondheid van je denken, je emoties en je handelen is echt eten: puur en vers eten belangrijk. Hoe gezonder je darmen, hoe positiever je denken. Van snoep ga je je niet gezond voelen en suiker werkt verslavend. Er is niets mis met wel eens snoepen, leven is immers genieten, maar daar zijn we met z’n allen een beetje in doorgeschoten. De aandacht ligt soms puur en alleen bij consumptie en vergroten van de verkoop. Betekenis geven aan het leven, een ander helpen maakt gelukkiger dan veel geld of spullen. Een kind leren wat de reis is die een mango heeft gemaakt voordat je die schilt en opeet, verrijkt je bewustzijn. Er is niets mis met het snijden van een stuk fruit voor je kind zodat dit mee kan naar school als pauzehap. Ik maak me zorgen over de hoeveelheid plastic die je aantreft op de groente-afdeling van een supermarkt en zie het nut niet in van voorverpakt en gesneden fruit.
Om weer in verbinding te komen met ons voedsel, leggen veel scholen, sommige buurten of straten, en gezinnen moestuinen aan. Door in contact te komen met de Aarde, je voedsel te oogsten en zelf te schillen of te snijden, ontstaat er totaal andere band met het voedsel. En dat proef je niet alleen, je voelt je daar ook veel beter door. Bovendien is de kans ook veel groter dat er minder wordt weggegooid. Er zijn inmiddels veel boeken en websites beschikbaar om zo’n moestuintje op te zetten.

En wat kan je hen vertellen over voeding en sport, specifiek voor kinderen?

Bewegen en sporten is leuk en gezond, voor ieder mens. Het sociale aspect is belangrijk, leren samenwerken, en genieten en plezier maken. Na het sporten gaan snoepen of snacken is minder gezond, dat weet iedereen. Die zogenaamde sportdrankjes en energiedrankjes smaken misschien wel erg lekker, maar bevatten grote hoeveelheden suiker respectievelijk cafeïne, per flesje of blikje.

kinderbuik

Klik hier voor nog meer beelden van suikerhoudende drankjes

Hoe kunnen ouders zich wapenen tegen de tsunami aan kindermarketing?

Niet wapenen, maar in verbinding blijven met je kind, door begrip te hebben voor de positie van je kind en door in gesprek te zijn en blijven en samen afspraken te maken. Door aandacht te hebben voor je eigen weerstand en hier zorg voor te dragen in plaats van te projecteren op iemand anders (bijvoorbeeld je kind of partner). Stil staan bij jezelf, een ander en de omgeving, zodat kinderen kunnen ervaren dat we holistische wezens zijn met een lichaam en een ziel en een schat aan creativiteit hebben.
Ik begrijp deze tijdsgeest met al die media en technologie ook wel – ik ben vooral voor een goede balans in het dagelijkse leven. Wat meer buiten spelen, of tekenen en dingen maken bijvoorbeeld. Waarin de ouders hun kinderen inspireren, maar zeker ook andersom. Een goede balans, helpt voor een betere buik.

Internet, met name Google, heeft de cliënt mondiger gemaakt. Wat merken jullie daarvan?

Het is goed en mooi dat je via internet informatie kunt vinden en kunt onderzoeken en kiezen wat bij je past. Kinderbuik&co is ontstaan omdat er vanuit de samenleving een vraag is om op een gelijkwaardige manier te kijken naar een heel kind, door in gesprek te gaan mét een kind en niet te praten óver een kind. We gaan graag in gesprek met mensen die zich al hebben verdiept in wat er aan de hand kan zijn en ervaar deze ontwikkeling als positief.
Voor al die andere mensen en kinderen die wij níet zien, nodig ik leraren, scholen,  sportverenigingen en -kantines van harte uit om ’s vrijblijvend met Kinderbuik&co in gesprek te gaan.

Wanneer is het tijd om als ouder Kinderbuik&co te bellen voor een afspraak?

Wanneer je een vraag hebt over klachten of problemen die je kind ervaart, die te maken hebben met je buik en of je hoofd. We zien kinderen die last hebben van langdurige buikpijn, moeheid, hoofdpijn, te dik, te dun of eetproblemen ervaren, allergievragen, spugen, teveel of te weinig poepen, en kinderen die niet lekker in hun vel zitten en graag willen leren hoe ze ermee om kunnen gaan.

Wordt jullie expertise vergoed door zorgverzekeraars?

Het medische deel valt onder de basiszorg en wordt voor een (groot) deel vergoed door de zorgverzekeraar en hetzelfde geldt voor de diëtiste. Body-mind-technieken en psychologische begeleiding/integratieve therapie vallen helaas nog niet onder de basiszorg, ondanks dat we hier veel onderzoek naar hebben gedaan en er “evidence” is. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, kan je (een deel) van deze  kosten vergoed krijgen onder alternatieve zorg.

Wat heeft jou ertoe gezet om een ziekenhuis te starten?

Ieder jaar zie ik meer kinderen met een chronische aandoening. Veel kinderen voelen zich niet gelukkig, hebben last van angstproblemen en depressie en door de langdurige lichamelijke klachten hebben veel kinderen weinig tot geen contact met leeftijdsgenoten en gaan langdurig zieken niet naar school. Sociale uitsluiting is een toenemend probleem. Bovendien was ik vaak eindstation als kinderarts voor maagdarmleverziekten en hadden kinderen vaak een zoektocht van 3-5 jaar achter de rug als ik ze voor het eerst zag. Dat  kan anders, door multidisciplinaire zorg aan te bieden en kwaliteit van leven als uitgangspunt te gebruiken, de resultaten zijn indrukwekkend.  Regie over buikklachten en een besparing van miljoenen euro’s. Voor mij is dit de reden geweest om in 2013 mijn vaste baan op te zeggen, de visie te beschrijven in het boek Kinderbuik en dit ziekenhuis (gezondheidshuis) te starten. In de afgelopen 2 jaar hebben we ruim 400 kinderen met succes behandeld.

kinderbuik

Win & Pay It Forward

We verloten onder de lezers van dit interview met de oprichter , 2 exemplaren van het boek “Kinderbuik – lekker in je vel door aandacht, ademen en eten; met tips, oefeningen en recepten” volgens het Pay-it-forward principe: de winnaars (m/v) beloven het boek na uitlezen door te geven aan een ouder, die het op haar/zijn beurt na uitlezen ook weer doorgeeft. De kennis in dit boek móet namelijk worden doorgegeven om andere kinderen te helpen en ouders te informeren.

Deze Mail & Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaars van harte gefeliciteerd!
Doe eventueel in onze Mail & Win-rubriek met andere acties mee, en ook op hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties. Veel geluk!
En wil je echt niets missen van De Betere Wereld, abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Tot slot, wat doe je in je privéleven, zélf voor een betere wereld?

Kinderen zijn mijn bron van inspiratie: puur, eerlijk en onbevangen. Het geeft mij voldoening om een bijdrage te mogen leveren aan een wereld voor kinderen met meer gezondheid en geluk. Met hart en ziel zet ik me hiervoor in. Door te leven vanuit mijn hart, geduld, creativiteit en vertrouwen te gebruiken is het mogelijk om mensen uit verschillende werelden met elkaar te laten samenwerken.  Door te genieten van wat er is, te sporten, mediteren, te lachen, voldoende te slapen en met positieve mensen om te gaan ben ik tevreden hoe het is. Als moeder van3 tieners, en een  passie voor koken,  maak ik graag eten in mijn eigen gezin en geniet van samen aan tafel zitten. Kinderen laat ik zien dat ik niet perfect ben, dat er altijd wat te leren valt en doe voor hoe je liefdevol en vriendelijk kan zijn voor jezelf en wat je kan doen om voor jezelf te zorgen. Vertrouwen op wat je doet en geloven in het succes van wat je doet, dit is wat ik doe. Ik wens alle kinderen het bewust zijn dat je kan kiezen en je eigen leven kan creëren, waarin je  het leven mag vieren, en dankbaarheid voelen voor de mogelijkheden die er zijn.

Wat heb jij nodig om verder te gaan?

Ik wens vanuit het diepste van mijn hart dat de overheid en de zorgverzekeraars hun verantwoordelijkheid nemen in het oplossen van het probleem in onze samenleving. Helaas vergoeden de zorgverzekeraars de yoga, body-mind-technieken en integratieve kindertherapie nog niet, ondanks dat het effect wetenschappelijk bewezen is. Het is mijn ultieme droom de integrale behandeling voor buikpijn 100% vergoed te krijgen, omdat de Kinderbuik&co-werkwijze indrukwekkend effectief is.
Kinderen zijn onze toekomst. Er zijn 100.000 kinderen met functionele buikpijn zonder effectieve behandeling. Iedereen in Nederland hoort te weten dat Kinderbuik&co bestaat, DE plek voor kinderen met buikproblemen. Ik heb de Stichting Kinderbuik&co Vrienden opgericht, waar geld in verzameld wordt zodat voor kinderen een deel van de niet verzekerde zorg wordt betaald.
Ambassadeurs, zoals lezers van DeBetereWereld zijn heel hard nodig om het integrale gedachtegoed te helpen verspreiden.

Hartelijk dank voor jullie interesse, het kopen/delen van het boek en ook jullie giften.

www.kinderbuikenco.nl

 

Meer van Kinderbui&co:

Gezonde tussendoortjes
Een gezonde lunchbox, voor jong én oud(er)
Leven zonder Stress

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *