Column: Leven zonder stress

schoolspullen

We zijn ‘human beings’ en gedragen ons als ‘human doings’

Ben jij  altijd maar bezig, druk, en ervaar je stress? Veel volwassenen en kinderen hebben last van stress. We komen niet toe aan wie we werkelijk zijn en drukken onze essentie weg door allerlei activiteiten en rollen die we spelen: carrière maken, werken, sociale activiteiten, sport, gezin, uitjes, vakanties.

Veel activiteiten in (te) weinig tijd, op weg naar een mooiere toekomst, zorgen ervoor dat als de toekomst er eenmaal is, je niet aanwezig bent, omdat je bezig bent met de volgende activiteit. Ofwel, werken voor later maar later is al lang begonnen.

Stress zorgt voor veel gedachten, die je hoofd vullen, dit kost energie en put je lichaam uit. Je leven trekt aan je voorbij zonder dat je het doorhebt. Niet meer kunnen voelen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, hoge bloeddruk, teveel en ongezond eten, overgewicht, vergeetachtigheid, angst, paniekaanvallen, depressie, buikpijn, hoofdpijn en onbegrepen lichamelijke klachten kunnen signaal van stress zijn. Veel mensen met stress bezoeken een arts wegens symptomen die je lichaam aangeeft als uiting van stress, er wordt veelvuldig aanvullend medisch onderzoek gedaan en er worden veel pillen voorgeschreven om de uitingen van stress te onderdrukken. Niet erkennen van stress zorgt voor uitputting of burnout.

leven zonder stressStress zorgt ervoor dat het lastig is om jezelf als heel te ervaren, weerstand zorgt ervoor dat je denkt dat stress komt door iets of iemand en dat het jou overkomt en je er niets aan kan doen. Kan je in alle eerlijkheid de vraag stellen hoe je in de stress situatie bent gekomen? Moeilijke omstandigheden, lichamelijke klachten laten je de imperfectie van het leven op aarde zien, dualiteit zorgt ervoor dat je onderscheid kan maken tussen ontspanning en stress, gezond en niet gezond.

Je kan altijd de keuze maken om te stoppen met druk doen en jezelf regelmatig pauze te gunnen. Door hulp te vragen aan mensen, experts, die je willen ondersteunen en begeleiden hoe jij het anders kan doen en zelf de regie nemen over je leven. Hoe vaak doe je niets, zonder verplichting, zonder telefoon, zonder iets of iemand anders en BEN je? Het vergt moed en nieuwsgierigheid om stil te zijn, je lichaam te ontspannen, zodat alle prikkels kunnen worden verwerkt en je openstaat voor nieuwe dingen.

Ieder mens is op aarde met een zingeving, een betekenis en komt ervaren en leren: wat kom jij leren en wat heb je nodig om hierachter te komen?

De enige tijd die bestaat is NU. Wanneer je gericht bent op uiterlijke vorm om jezelf te kunnen zijn, zet je iets tussen jezelf en ZIJN in. “Ik kan pas mezelf zijn als ik niet meer gestrest ben, als ik weer gezond ben, als ik een andere baan of partner heb”. Je kan niet jezelf zijn door iets te doen of worden: je BENT jezelf, in alle imperfectie. Wat kan je doen voor minder stress?

Wees zorgzaam voor jezelf: geef aandacht aan wat je eet en drinkt, kies positieve gedachten en verbind je niet met negatieve gedachten.

Glimlach: het verhoogd je welzijnshormoon en is goed voor je bloeddruk. Geef jezelf en anderen een compliment in plaats van kritiek. Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent en wat je mag leren van wat is gebeurd. Waar wordt je blij van? Ga de natuur in, beweeg dagelijks. Sta ontspanning toe, ga zitten, ben stil en volg je ademhaling tot in je buik. Yoga en body mind-technieken verminderen stress.

Kinderbuikenco medisch specialistisch centrum is het eerste ziekenhuis in Nederland voor kinderen, waar naast medisch specialistische zorg wordt onderzocht wat je nodig hebt om helemaal jezelf te zijn met een team van experts op gebied van voeding en body mind-technieken.

kinderbuik&co medisch specialistisch centrum| www.kinderbuikenco.nl

leven zonder stress

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts MDL en oprichter Kinderbuik&co

Foto: Gijs Versteeg

 

Gerelateerd:
>  Gezondheid, wat kan je er zelf voor doen? (column Kinderbuik)
>  Hoofdpijn en migraine, anders behandelen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.