Integratieve massage: holistische werking

integratieve-massage

Aanraken, aangeraakt en 'geraakt' worden

Aangeraakt worden is een basisbehoefte van de mens. Het is in onze cultuur echter niet de gewoonste zaak van de wereld en wordt in werk en zorgsituaties zelfs vaak als ongewenst gezien. In onze gestresseerde en afstandelijke wereld komt er steeds meer behoefte aan ‘gediplomeerde aanrakers’ die zorgvuldig, integer, vol mededogen vanuit een open hart en een diepe bezieling masseren. Dit is dan ook een belangrijke kwaliteit van Integratieve Massage.

Verschillende massagevormen
Integratieve Massage laat drie volledig verschillende massagevormen samensmelten tot één vloeiend geheel.

• Eerst wordt men in een “dynamische massage” op zachte en ritmische wijze gewiegd, gerold, gerekt en losgeschud. Dit werkt op een zeer diep niveau openend en ontspannend.

• Daarna ontvangt men met warme olie een “intuïtieve massage”. Rustige strijkingen, afgewisseld met diepere knedingen en fricties dragen bij aan een tedere weldaad voor lichaam en geest.

• Tenslotte wordt met een “polariteitsmassage” geëindigd. Door de handen zachtjes op verschillende plaatsen neer te leggen kan de levensenergie in het lichaam vrijer gaan stromen.

Integratieve Massage combineert hierdoor drie wezenlijke handelingen die een warme verzorgende moeder spontaan doet wanneer haar kind zich heeft bezeerd: het zachte wrijven op de pijnlijke plek, het rustige wiegen om het totaal tot rust te brengen en het liefdevol troostend neerleggen van de handen.

Integratieve Massage streeft, in een reeks massages, naar een zo optimaal mogelijke combinatie van de drie gebruikte massagevormen zodat er een volledig ‘op het lijf geschreven’ massage ontstaat. Daarnaast is iedere massage die men ontvangt ook totaal uniek. De integratieve masseur is immers opgeleid om de integratie van de diverse massagetechnieken zo goed mogelijk aan te passen aan de noden van elk moment.

Integratieve Massage is een holistische benadering. Ze beoogt een integratie van lichaam, geest en ziel. Naast de heilzame, ontspannende werking op het lichaam is er een even grote aandacht voor het gevoel, de emotionele beleving en wordt men meegenomen naar een gebied van innerlijke stilte waar de diepste kern van iemands wezen ervaren kan worden. Het is een bezielde, vanuit het hart komende vorm van aanraken, aangeraakt en ” geraakt ” worden; een woordeloos helen door een liefdevol ontmoeten.

Integratieve Massage heeft als voornaamste doel mensen lichamelijk en geestelijk te ontspannen, overtollige stress te verwijderen en energieblokkades te verminderen. Hierdoor kan de vitale lichaamsenergie opnieuw vrijer stromen en komt het dwangmatige denken tot rust. Er ontstaat meer harmonie tussen lichaam, geest en ziel, wat een sterk algemeen helende werking met zich meebrengt.

Integratieve Massage is ook een uitgelezen weg om mensen bewuster te maken van hun lichaam als bron van genot en welbehagen waardoor het tegemoet komt aan de fundamentele menselijke behoefte om warm en liefdevol aangeraakt en gekoesterd te worden. Het is een oase waarin men van kop tot teen, met hart en ziel verwend wordt.

Doordat Integratieve Massage de bloedsomloop bevordert en het gespannen spier- en zenuwstelsel ontspant, kunnen ook allerlei fysieke kwaaltjes zoals hoofdpijn, te lage bloeddruk, slechte nachtrust, pijnlijke spieren en gewrichten verlicht worden.

Alhoewel Integratieve Massage geen psychotherapeutische methode is, kan het toch letterlijk en figuurlijk een steuntje in de rug geven wanneer mensen het emotioneel moeilijk hebben, overspannen geraken. Het kan ook het vrijkomen van geblokkeerde gevoelens vergemakkelijken.

integratieve-massage

Integratieve Massage:
• Ontspant lichaam en geest
• Laat energie beter stromen
• Geeft een intenser lichaamsgevoel
• Helpt bij lichamelijke en psychosomatische klachten
• Stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam
• Zorgt voor hernieuwde vitaliteit
• Geeft een gevoel van welbehagen
• Raakt de diepste kern van iemands wezen
• Is jezelf laten verwennen
• Is een oase van rust scheppen
• Is diepe meditatie
• Is communicatie zonder woorden
• Is een oeroude vorm van helen
• Is warm en liefdevol aangeraakt worden
• Is een cadeautje aan jezelf.

De jaaropleiding
Reeds eeuwenlang en in alle culturen gebruiken mensen hun handen om troost en genezing te bieden. Een goede massage komt immers tegemoet aan één van de meest fundamentele behoeften: warm, respectvol en liefdevol aangeraakt te worden.

Wie ooit heeft genoten van massage, weet dat er weinig heerlijker ervaringen bestaan, dan het ontspannen gevoel dat over je komt wanneer je twee warme handen over je huid voelt dansen. Je drijft in een onmetelijke rust; de verkramping in de spieren laat zachtjes los en je voelt je bloed heerlijk tintelend stromen van top tot teen. Niet alleen jij, maar ook degene van wie je de massage ontving, voelt zich nadien vol energie, verkwikt en als herboren. Massage is een kunst die binnen ieders handbereik ligt. Het is een lichaamstaal die vaak meer zegt dan de best gekozen woorden. De ervaring dat je geen woorden nodig hebt om alles uit te drukken wat in je leeft, is op zich al iets waar je stil van wordt.

Massage is een oergebeuren. Het lijkt meer op dansen, op muziek maken en op spelen, dan op werken. Het komt uit het hart en niet uit het hoofd.

Om masseren tot een kunst te verheffen, heb je naast een gedegen technische vakbekwaamheid evenzeer handen vol liefde, openheid en vertrouwen nodig. Integratieve massage is immers een woordeloos helen door een liefdevol ontmoeten.

Inhoud
Allereerst leer je vakkundig masseren. Niet anders dan bij het leren bespelen van een of ander muziekinstrument, zijn geduld, inzet en veel oefenen ook hier van wezenlijk belang. Eenmaal de techniek volledig onder de knie kan je die totaal in dienst stellen van een virtuoze en doordringende massagesymfonie. Dan kunnen we tot de essentie van Integratieve massage komen. Namelijk een bezielde combinatie van de dynamische-, de intuitieve- en de polariteitsmassage in een holistische en respectvolle sfeer, afgestemd op de noden en wensen van de cliënt.
Daar je in deze opleiding zelf veel massages ontvangt, ga je aan den lijve ondervinden dat door deze integratie de heilzame effecten van de diverse benaderingen afzonderlijk nog worden versterkt.

Vanuit jarenlange ervaring met deze opleiding weten we dat in de loop van dit jaar erg veel met je kan gebeuren zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal. Er is dan ook voldoende ruimte voorzien om je daarin te begeleiden. Het leren omgaan met eigen emotionele processen rond aanraken en aangeraakt worden is een wezenlijk deel van deze opleiding. Van daaruit wordt het ook mogelijk om bij je cliënten op een liefdevolle en open wijze aanwezig te zijn.

Massage is iets
wat je kan beginnen te leren
maar dat nooit eindigt.

Het gaat door en door
en de ervaring wordt alsmaar

dieper en dieper, hoger en hoger.
Massage is een van de
meest subtiele kunsten.
Het is niet alleen
een zaak van ervaring;
het is meer een kwestie
van liefde…

Voor meer informatie : www.destroming.com 

IM-Logo Orange

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *