‘Is het besmettelijk?’ Over psoriasis en andere huidproblemen

natuurlijke verzorging

Roy (32) had jarenlang verschillende banen. Hij werkte in de zorg en was actief als model. Toen bleek dat hij psoriasis had, ging het mis. Wat begon met een enkel plekje achter zijn oor, verspreidde over zijn hele lichaam. “Ik schaamde me zo voor mijn huid dat ik thuis kwam te zitten.”
“In het begin werd er gedacht aan een SOA, maar dat leek me niet erg waarschijnlijk.” Toen duidelijk werd dat het psoriasis was, kon eindelijk gestart worden met medicatie.

“Ik heb jarenlang met veel plezier gewerkt in de ouderenzorg. Toen ik steeds meer last kreeg van mijn huid, begon ik me te schamen. Ik ben mijn werk als ouderenverzorger gestopt toen zij me steeds meer vragen gingen stellen. ‘Is het besmettelijk? Kun je geen lange mouwen dragen?’ Die vragen raakten me.”
Ook zijn carrière als model hing hij door de psoriasis aan de wilgen. Roy: “Ik werd gewoon niet meer gevraagd voor klussen.”

Op en neer

Een tijd lang ging het op en neer met zijn gezondheid. Met specialisten zocht hij naar de goede medicatie. Niet alleen smeerde hij zalf, ook lichttherapie werd geprobeerd. “Het hielp wel hoor, maar ik zag er elke keer zo rood uit.” Toen hij ook zijn dieet aanpaste, begon het beter te gaan. “Door het eten van minder gluten en suiker, merkte ik dat mijn huid rustiger werd. Ook de dermatoloog viel het op.”
De schaamte werd minder; het kwartje viel. “Ik kon wel thuis blijven zitten, maar daardoor zou ik me niet beter gaan voelen.” Hij besloot van zijn huidaandoening zijn kracht te maken. “Ik wilde mensen mijn verhaal vertellen, inspireren om hun psoriasis te omarmen.”

Psoriasismodel

Sinds Roy de weg terug naar boven heeft gevonden is hij door de psoriasisvereniging gevraagd voor hen vrijwilligerswerk te komen doen. Ook heeft hij zich weer aangemeld als model. “Door mezelf te laten fotograferen met mijn psoriasis, laat ik heel Nederland zien dat je je niet hoeft te schamen voor wie je bent. Ik word weer gezien als model, als Roy, niet alleen als iemand met witte vlekken op zijn huid. Hoe mooi is dat!”

psoriasis

Huidfonds

Het verhaal van Roy staat niet op zichzelf. Er zijn talloze mensen met een huidaandoening die hun verhaal met heel Nederland willen delen. Vind jij het ook belangrijk dat het Huidfonds een podium biedt aan deze mensen? Steun ons dan en ga naar:

www.huidfonds.nl

 

Meer huid(oplossingen)?

Isabelle+, goed voor je huid (Win!)
Wintertijd… droge, schrale en gevoelige huid?
Natuurlijk mooier in de winter

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *