Keuringsdienst van de Aarde: Natuurlijk make-up!

Concept & Tekst: Sonja van den Heuvel

Eerlijk duurt het langst! Daarom zetten we in deze rubriek zaken op scherp. In elke editie onderwerpen wij producten op een kritische blik. Deze editie: make-up!

De make-uptrend voor de zomer van 2017 is het combineren van zachte pasteltintjes met sprankelende felle kleuren en aardetinten. Maar hoe volg je deze trend, met producten zonder verdachte ingrediënten
Stap 1: door te kiezen voor merken die geen meuk in hun make-up stoppen. Tijd voor een test!

Dr.HauschkaDR. Hauschka

Wat: Colour correcting powder
Merk: Dr.Hauschka
Prijs: € 29,95
Keurmerk: NaTrue en bdih
Extra fijn: Make-up van Hauschka ‘schminkt’ niet alleen, maar verzorgt je huid ook. Dat merk je aan hoe zacht en licht het poeder op je huid aanvoelt.
Oordeel: Wat een slim product! Het roze poeder verfrist een vermoeide teint, het groene neutraliseert roodheid en het beige matteert. En het werkt echt. Aanbrengen met een grote poederkwast en in één beweging is je huid fris, egaal en mooi mat (zonder donslaagje). Ook fijn: de subtiele rozengeur.

Lady GreenLady Green

Wat: Enhancing mascara zwart
Merk: Lady Green
Prijs: € 17,95
Keurmerk: Ecocert
Extra fijn: Dit merk is speciaal voor meiden tussen de 12 en 25 wat zich uit in vrolijke kleurtjes en zoete geurtjes. Meer dan 200 meisjes en jonge vrouwen hielpen mee aan de ontwikkeling van de producten. Behoor je tot de doelgroep, dan kun je meehelpen aan de volgende creatie door deel te nemen in hun testpanel.
Oordeel: Een fijn borsteltje dat wimperhaartjes goed spreidt. Blijft ook prima een hele dag mooi zitten. Eén klein minpuntje: hoe leuk de bloemenkoker ook is waar de mascara in verpakt zit, het is wel extra verpakkingsmateriaal.

Avedaaveda-lip-gloss

Wat: Rehydrating lip glaze sheer flamingo
Merk: Aveda
Prijs: € 20,-
Keurmerk: Aveda heeft haar eigen Green Ingredient Promise.
Extra fijn: Wie de beautywereld een beetje kent, weet dat de belofte van dit merk geen loze woorden zijn. Aveda is een pionier sinds de oprichting in 1978. Meer dan 90% van hun essentiële oliën en 89% van alle natuurlijke ingrediënten in Aveda’s producten zijn gecertificeerd organisch, hun fabriek draait op 100% windenergie, voor verpakkingen wordt grotendeels gerecycled materiaal gebruikt en veel ingrediënten worden fairtrade ingekocht.
Oordeel: Wow! Een dun laagje lip glaze is genoeg om je lippen zacht en glanzend aan te laten voelen en subtiel roze te kleuren. De lichte mintgeur en – smaak geven een fris gevoel.

LaveraLavera

Wat: Beautiful eyeshadow – frozen lilac
Merk: Lavera
Prijs: € 8,85
Keurmerk: NaTrue, Vegan
Extra fijn: Dit no nonsense merk biedt gewoon eerlijke producten tegen fijne prijzen. Naast dit zachte lila-tintje zijn er nog acht mooie kleurtjes.
Oordeel: Makkelijk aan te brengen door de crèmige structuur. Blijft ook de hele dag mooi met subtiele glans, zonder in lijntjes op te hopen.

Wat & Waar

Mooi zonder meuk

Natuurlijk klinkt heel fijn, maar zegt niets in cosmeticaland. Het is geen beschermde term, dus kunnen fabrikanten dit woord straffeloos gebruiken ook als hun product verre van natuurlijk is. Hoe weet je wel wat voor vlees je in de kuip hebt? Kies voor een product met keurmerk of doe zelf onderzoek naar de fabrikant. Het keurmerk NaTrue 3 sterren verzekert je van het meest natuurlijke product:

  • Ecocert organic: de plantaardige ingrediënten moeten minimaal voor 98% biologisch zijn en 19% van de totale ingrediënten moet biologisch zijn.
  • BDIH: ingrediënten zijn 100% natuurlijk of natuur-identiek, dus nagemaakte ‘natuurlijke’ conserveermiddelen als benzoaten, salicylzuur, sorbinezuur, benzylalcohol zijn toegestaan. Biologische ingrediënten zijn een pré maar niet verplicht.
  • NaTrue 1 ster: basisvereisten natuurlijke ingrediënten. NaTrue 2 sterren: ten minste 70% van de natuurlijke ingrediënten is afkomstig van gecertificeerde biologische productie. NaTrue 3 sterren: ten minste 95% van de natuurlijke grondstoffen is afkomstig van gecontroleerde biologische productie.
  • Vegan: 100% plantaardig product

Liever niet

Stoffen die niet in natuurlijke cosmetica thuishoren:
Synthetische geur- en kleurstoffen, synthetische conserveringsmiddelen, minerale oliën, parabenen, siliconen, polyethyleenglycol (PEG)

Lees hier de vorige edities van Keuringsdienst van de Aarde:

Keuringsdienst van de Aarde: schoonmaak- en wasmiddelen getest
De keuringsdienst van de aarde: zonbescherming

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte Of en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *