De keuringsdienst van de aarde: zonbescherming

zonbescherming

Mooi & goed beschermd op het strand

Eerlijk duurt het langst. Daarom zetten we in deze rubriek de zaken op scherp. In elke editie onderwerpen we producten – van wijn tot teenslippers – aan een kritische blik.
Deze keer: zonbescherming.

Al jaren is er gedoe over zonnebrandproducten. Veel van deze smeersels zouden hormoonverstorende stoffen bevatten. Gelukkig zijn er ook crèmes met minerale zonbescherming die deze stoffen niet bevatten. Maar verschijn je daarmee niet als een wit spook op het strand, gehuld in een wit-blauwe waas? En hoe bescherm je je lippen, haren en kinderen? Deze test wijst het uit.

zonnebrand

Wat: Pivoine Sublime Lip balm Rose
Merk: L’Occitane
Online: www.loccitane.com
Beschermingsfactor: 25
Gemaakt van: Sheaboter, pioenrozenolie, zonnefilter op basis van mineralen.
Prijs: € 15,-
Oordeel: Smeert babybilletjeszacht, beschermt je lippen tegen uitdrogen en velletje en geeft ze tegelijkertijd een subtiele glans en een roze tintje.

zonnebrand

Wat: Petje van UV-werende stof, petrol
Merk: Pickapooh
Online: www.greenjump.nl
Beschermingsfactor: 80
Gemaakt van: Biologisch katoen
Prijs: € 21,95
Oordeel: Geen gedoe met maten; je strikt dit hoedje simpelweg vast achterop het hoofdje.

> Lees ook: Ladival zet de zongevoelige huid in het zonnetje {Win}

zonnebrand

Wat: Spray Kids, factor 50
Merk: Lovea
Online: www.lovea.nl
Beschermingsfactor:  50
Gemaakt van: 99,9% natuurlijke ingrediënten, mineraal zonnefilter van titaniumdioxide, vrij van parfum en parabenen, geen nano-deeltjes.
Prijs: € 18,99 (100 ml)
Oordeel: Eén van de weinige natuurlijke zonnebrandcrèmes met een hoge factor die én soepel smeert én geen witte waas achterlaat. Voelt in het begin een beetje vettig aan, maar dit is zo verdwenen. Een blijvertje!

zonnebrand

Wat: Zonnebrandcrème gezicht
Merk: Audrey
Online: www.greenjump.nl
Beschermingsfactor: 15
Gemaakt van: Een mineraal zonnefilter van zinkoxide met gecoate nano-deeltjes, met bdih-keurmerk voor natuurcosmetica.
Prijs: € 15,95 (68 ml)
Oordeel: Smeert prima uit en laat geen witte waas achter. De nano-deeltjes zinkoxide zijn gecoat waardoor ze groter zijn en er minder risico is dat ze door de huid opgenomen worden.

zonnebrand

Wat: Leave-in conditioner
Merk: USPA
Online: www.greenbeautyshop.nl
Beschermingsfactor: geen
Gemaakt van: Tarwegrasextract dat een laagje vormt om elke haar en zo beschermt tegen indringen van UV-stralen.
Prijs: € 23,50 (250 ml)
Oordeel: Geen uitgedroogd bosje stro meer op je hoofd na een dagje zon en zee, maar glanzende lokken. Verdeelt makkelijk en maakt je haar niet vet.

zonnebrand


Eén, twee, smeren maar!

Keuze 1 – Chemisch of mineraal zonnefilter?
Er zijn zonnebrandcrèmes op chemische basis en minerale basis. Een zonnefilter op chemische basis wordt opgenomen door de huid en bevat mogelijk hormoonverstorende UV-filters zoals benzophenone-1, benzophenone-2 , 3-benzylidene camphor en ethyl-4-aminobenzoate. Een zonnebrandcrème op minerale basis trekt niet in de huid, maar werkt met een zonnefilter bestaande uit titanium dioxide en zink oxide. Dit legt een laagje op de huid dat het zonlicht weerkaatst. Natuurlijke zonnebrandproducten bevatten minerale zonnefilters.

Keuze 2 – Wel of geen nanodeeltjes?
Minerale zonnefilters lijken dus de veiligste keuze. Ze hebben alleen één nadeel: ze laten vaak een witte waas achter. Fabrikanten proberen dit op te lossen door te werken met piepkleine deeltjes titanium dioxide en zink oxide, zogenaamde nano-deeltjes. Nu is nog niet bekend hoe veilig deze deeltjes zijn omdat het risico bestaat dat ze opgenomen worden door het lichaam. Tegelijkertijd is ‘niet smeren en verbranden’ waarschijnlijk een veel groter gezondheidsrisico dan smeren met een product met nano-deeltjes. Ook de certificerende natuurcosmetica-instantie Ecocert heeft nu een uitzondering gemaakt voor nano-deeltjes titanium dioxide en zink oxide in zonnebrandcrèmes. Deze zijn dus in gecertificeerde natuurcosmetica toegestaan.

Concept & tekst: Sonja van den Heuvel

Lees ook:
> Ladival zet de zongevoelige huid in het zonnetje {Win}
> Veilig & gezond de zomer door…

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *