Meditatie, het tot rust brengen van de woelige geest

meditatie-gedachten-positief-woelige-geest

Veel voordelen voor lichaam, geest en ziel!

We denken de hele dag door. Over de was die we nog moeten doen, over die onaardige opmerking van een collega, over het nieuwsbericht op de radio. Het gaat maar door dat getetter van de geest. Maar hoe vinden we nou die stopknop? Meditatie lijkt een stap in de goede richting, en er zijn genoeg wetenschappelijke bewijzen voor de positieve effecten ervan.

Elke dag een aantal minuten in stilte zitten zou je een blijer en gelukkiger mens maken. Maar hoe makkelijk is het om meditatie toe te passen in je dagelijks leven?

Baas over je eigen gedachten
Je geest is het deel van jou dat voortdurend gedachten voortbrengt. Als je probeert je gedachten stil te zetten met de bedoeling stilte in je geest te creëren, komt je mentale activiteit misschien even tot rust. Maar het is bijna zeker dat dit daarna weer met volle snelheid van start gaat. Meditatie kan je helpen om je geest tot rust te brengen. Het is een techniek die je de gelegenheid geeft tijdelijk te ontsnappen aan de cyclus van indrukken, wensen, gedachten en handelingen.

Je kunt het leren – op jouw manier
Meditatie is het onderzoeken van je innerlijke wereld. Een manier om je af te stemmen op je innerlijke rust. Door er een terugkerende handeling van te maken, wordt het steeds makkelijker. Integreer meditatie in je dagelijkse leven, net zoals ontbijten en je tanden poetsen. Het meest voor de hand liggende tijdstip om te mediteren is in de ochtend, wanneer je nog niet teveel afleiding hebt. Maar iedereen is anders. Dus misschien doe je het liever ’s avonds voor het slapen gaan of wachtend op de bus. Zittend of liggend, op de bank of achter je bureau, met een kaarsje erbij of in de lotushouding: het kan allemaal. Er bestaat geen perfecte manier van mediteren.

In het boek ‘De kunst van het geluk’ vertelt de Dalai Lama dat hij per dag vier uur besteedt aan bidden en meditatie. Maar dat is ook niet nodig. Tien minuutjes per dag kan al het verschil maken, claimt meditatie- en mindfulness expert Andy Puddicombe op zijn website Headspace.com. Zijn programma Take10 geeft je een idee van wat tien minuten meditatie per dag in slechts tien dagen voor je kan doen.

De voordelen
Meditatie kent veel voordelen voor lichaam, geest en ziel. Al duizenden jaren ervaren beoefenaars dit. Naast vele claims zijn er ook steeds meer wetenschappelijke bewijzen. Je staat positiever in het leven, ervaart minder stress en zelfs bij tien minuten mediteren schakelt je lichaam over van de zogenaamde vecht- of vluchtreactie naar een staat van ontspanning.

Ook op fysiek niveau kent meditatie vele voordelen. Het zorgt voor een lagere bloeddruk, een beter immuunsysteem en het helpt bij slapeloosheid. Op mentaal niveau leidt regelmatige meditatie tot minder angst, meer geluk, meer emotionele stabiliteit, meer creativiteit en een betere intuïtie. Meditatie verscherpt de geest door meer focus en creëert ruimte door ontspanning.

“To the mind that is still, the whole universe surrenders”
Bovenstaande quote van Zenmeester Lao Tzu klinkt veelbelovend. En ook best simpel. Mediteren is echt niet zo ingewikkeld als sommigen je willen laten geloven. Een paar aanwijzingen om je op weg te helpen:

1.   Houding
Je kunt in de kleermakerszit of in de lotushouding mediteren. De basishouding is de lotushouding, waarbij je je linkervoet op je rechterbeen legt en andersom. Maar als je net begint raad ik je de kleermakerszit aan of zittend op een gemakkelijke stoel. Zorg ervoor dat je je hoofd in lijn met je rug plaatst zodat je ruggengraat recht is. Ontspan je schouders. Draag comfortabele kleding en zorg dat je in een stille ruimte bent waar je niet gestoord kunt worden.

2.   Ademhaling
Als je kunt ademhalen, kun je ook mediteren. Wees jezelf bewust van het stromen van de lucht in je longen en laat de lucht weer los. Verander niets aan je adem, neem het gewoon waar. Leg constant de focus op je ademhaling. Merk je dat je wordt meegenomen door je gedachten, verplaats dan de focus weer op je ademhaling.

3.   Gedachten
Denken aan niets is een lastige opgave. Bij meditatie gaat het niet om het stopzetten van je gedachten. De kunst is om de gedachten te laten varen. Laat ze komen en gaan zonder te oordelen. Met een beetje oefening wordt het steeds makkelijker om je hoofd te leeg te maken en de stilte te ervaren. Op het moment dat je stil wordt, ben je ontvankelijker voor inspiratie.

Meditatie is voedsel voor de ziel, wordt ook wel gezegd. Ons lichaam heeft een natuurlijke drang naar voedsel en water en op dezelfde manier verlangt onze ziel naar meditatie. Deze neiging zit in iedereen. Probeer het eens en ervaar wat stilte met je doet…

Tekst: Dees Dekker

Lees ook:
> Demeter: Gezond leven is logica
> Consol Solar Jar: een glas vol zon! (Win!)

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.