Natuurlijke huid- en haarverzorging

Natuurlijke huid- en haarverzorging

Er zijn veel verschillende manieren om je huid en haar te verzorgen. Ieder huidtype vereist een andere verzorging, en daarmee andere producten. Een gevoelige huid kan bijvoorbeeld slecht reageren op bepaalde ingrediënten. Het is dus een idee om bij voorbaat stil te staan bij wat voor soort huidtype jij hebt. Waarschijnlijk heb je wel een idee. Kom je al snel met jeuk, rode plekken of een trekkend gevoel over je huid de douche uit, dan heb je hoogstwaarschijnlijk met een gevoelige huid te maken.

Vaak bieden natuurlijke en niet-allergische vormen van huid- en haarverzorging een uitkomst bij gevoelige huid.

Waarom heb ik een gevoelige huid?

Naast genetische factoren zijn de oorzaken van een gevoelige huid onder andere dehydratie, omgevingstemperatuur (denk aan winterkou, maar ook de mate van luchtvochtigheid), voeding, medicijngebruik, en stressniveau. Ook als je rookt kan dit een dunnere en zwakkere huid als gevolg hebben.

Verder is het belangrijk om te kijken naar eventuele producten die je al in gebruik hebt. Het kan namelijk zo zijn dat je huid niet zo blij is met een van de ingrediënten, of dat de make-up die je dagelijks gebruikt over de datum is. Beide kunnen in dat geval jouw gevoelige huid verergeren, en dat is iets wat je waarschijnlijk graag wilt voorkomen.

Echter is er in sommige gevallen sprake van een onderliggende huidconditie, zoals eczeem.

Wat kan ik doen tegen een gevoelige huid?

Om een gevoelige huid te helpen is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Een aangetaste huid heeft namelijk moeite met het vasthouden van voldoende water.

Verder is het een idee om te kijken naar de soort make-up die je (dagelijks) draagt. Veel ingrediënten in cosmetica zijn niet bevorderlijk voor de huid, en kunnen in sommige gevallen zelfs de poriën verstoppen. Als je regelmatig make-up draagt is het een idee om bijvoorbeeld een dag of twee zonder te gaan, zodat je huid wat kan herstellen. Als laatste is voeding ook een erg belangrijke factor: zitten er namelijk te weinig gezonde vetten in jouw dieet, dan kan dit ook zorgen voor een drogere huid. Het eten van vette vis, plantaardige oliën en notenpasta’s kan bijvoorbeeld juist bijdragen aan een beter gehydrateerde huid.

Wat voor soort producten heb ik nodig?

Milde huidverzorgingsproducten met een natuurlijke oorsprong zijn in veel gevallen een oplossing. Vichy focust zich op huid- en haarverzorgingsproducten die dermatologisch getest zijn op een gevoelige huid. De Vichy normaderm producten zijn hier een voorbeeld van. Sommige items bevatten ingrediënten van natuurlijke oorsprong, met als voorbeeld het vulkanisch water dat te vinden is in de producten die het herstel van de huidbarrière bevorderen. Vaak is het fijn om van tevoren een aantal producten te selecteren en uit te testen, mits je de kans hiertoe krijgt. Zo weet je gelijk wat goed aanvoelt op je huid, en wat niet. Winkel je online, dan loont het vaak om niet alleen de beschrijving goed door te lezen, maar ook de ervaringen van andere kopers! De recensies van anderen kunnen je goed op weg helpen met het maken van jouw keuze.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *