Oil pulling met kokosolie, wat is het en hoe werkt het?

kokosolie

Bovenste foto:
voedingsdomein.com

Soms lees je toevallig iets en wil je het uitproberen. Als het ook nog echt werkt dan wil je het zeker met iedereen delen.  In dit artikel lees je wat oil pulling is en hoe het werkt.

Zo ook met oil pulling. Laatst was ik in de gezondheidswinkel hier in de buurt en ik zag daar een pot kokosboter staan en ik dacht “dat ga ik ook eens uitproberen en gebruiken”. Thuis aangekomen ging ik eens googelen waar ik kokosboter nog meer voor kon gebruiken. Dat kokosboter goed is om in te bakken wist ik wel omdat deze boter qua samenstelling niet verandert tijdens het verhitten en nog een aantal gezonde redenen. Maar ik vond die andere toepassingen juist zo leuk die je met kokosboter kan doen. Ik ben er achter gekomen dat kokosboter toch wel 1 van de meest veelzijdige producten is dat er bestaat.

In dit artikel wil ik het hebben over mijn ervaring met oil-pulling. Na enig speurwerk over het gebruik van kokosboter kwam ik bij dit oude gebruik terecht. Aangezien ik zoveel enthousiaste verhalen hierover las, besloot ik het ook te proberen. Het resultaat is verbluffend.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en laat je elke week inspireren met de nieuwste artikelen
!

Na de eerste keer dat ik oil-pulling deed oftewel kokos olie trekken had ik al wittere tanden. Nu heb ik best mooie tanden maar na de eerste keer was het resultaat al zo duidelijk dat ik besloot om het elke dag te doen. Er zijn nog genoeg redenen om het te doen maar het is gewoon leuk als je meteen resultaat ziet en voelt. Mijn ervaring is dat je tanden schoner voelen net zoals ze aanvoelen als je net van de tandarts vandaan komt en je tandsteen hebt verwijderd.

Hier volgen een aantal feiten en toepassingen over oil-pulling:

Wat is oil-pulling?
Oil pulling is niet enkel één van de oudste doe-het-zelftechnieken om je lichaam te ontgiften en te verjongen, maar bovendien eenvoudig toe te passen en werkelijk spotgoedkoop. (een kleine pot van 250 gram kost ongeveer 4 euro) De techniek vindt zijn oorsprong uit de Ayurvedische geneeskunde.

Waarom zou iemand in de praktijk olie trekken?

Wat zijn de voordelen?
De vermeende voordelen van kokosolie trekken zijn, het genezen van tandvleesontsteking, het verminderen van allergieën zoals hooikoorts en het vergemakkelijken van gewichtsverlies. Sommige gebruikers melden zelfs een afname van de grijze haren!

Hier is een lijst van enkele voordelen van kokosolie trekken / kokosolie pulling:

 • Wittere tanden
 • Gezonde, roze tandvlees
 • Verbetering van de energie
 • Verminderde migraine
 • Minder ernstig astma
 • Verlaging van allergieën
 • Minder last van hooikoorts
 • Verbeterde PMS symptomen
 • Geregelde menstruele cycli
 • Beter slapen
 • Mooie, schone huid

In het algemeen, staat kokosolie trekken beter bekend als een krachtige methode van het ontgiften van het lichaam.

kokosnoot

Oil pulling in 10 stappen
Koop kokosboter, het liefst van biologische oorsprong. Doe de behandeling altijd op je nuchtere maag, bij voorkeur ’s ochtends. Neem 1 theelepel boter en breng die hoeveelheid in je mond. (klinkt viezer dan dat het is, de boter smelt snel en wordt dan een vloeistof) Kauw, duw, stuw, trek, zuig en beweeg de olie onophoudelijk in je mond en tussen je tanden. Let erop dat je geen olie inslikt. Ze bevat een bom toxines en bacteriën die je in de nacht in je mond hebt opgebouwd. De olie mag dus gedurende het spoelen absoluut niet in de keel terechtkomen of doorgeslikt worden. Houd dit twintig minuten vol. Spuug de olie tenslotte uit in een paar velletjes wc papier of buiten. Niet in de gootsteen omdat ze wemelt van bacteriën in hun beginstadium. Spoel daarna je mond grondig schoon met lauw water waarin eventueel wat zeezout is opgelost. Je kan desgewenst je tanden en tong nog even met tandpasta napoetsen. Houd dit tenminste een aantal weken vol. Tijdens het oilpulling kun je makkelijk andere dingen doen zoals, douchen, je aankleden, je lunch klaarmaken om mee te nemen etc.

Wat gebeurt er tijdens het spoelen?
De olie zal in aanraking komen met het mondslijmvlies. Het mondslijmvlies is zeer geschikt om stoffen (bijvoorbeeld medicijnen) snel op te nemen. Vergelijk bijvoorbeeld het sublinguaal innemen van medicijnen (het tablet onder de tong houden). Er wordt gezegd dat zo snel als het mondslijm stoffen opneemt, zo snel kan het ook weer stoffen afgeven en dan met name giftige stoffen of ook wel afvalstoffen. Door het spoelen van de olie in je mond zal je lichaam giftige stoffen afgeven en deze komen dan weer door middel van het speeksel in de olie terecht. En die olie spuug je weer uit.

Wat kun je nog meer met kokosboter?

Tips

 • Koken en eten
 • Je kunt er in bakken
 • Je kunt er je brood mee besmeren (wel dun besmeren)
 • Je kunt een theelepel door je smoothie doen.

Gezicht

 • Je kunt het als nachtcrème gebruiken (blijft lekker vet en zeker nu in de winter is dat heerlijk)
 • Je kunt het als gezichtsscrub gebruiken. Dit doe je door de kokosolie met bakingsoda te vermengen
 • Je kunt het gebruiken als make-up remover.

Haren

 • Je kunt het gebruiken als haarmasker. Je kunt wat kokosolie op droog haar aanbrengen en een half uur laten intrekken en het dan uitwassen of je doet het na het wassen en je spoelt het erna goed uit
 • Je kunt een klein beetje gebruiken nadat je het haar hebt gewassen. Verdeel een klein beetje over de lengte van je haar.

Lichaam

 • Je kunt het gebruiken als bodylotion (heerlijk voor een droge huid)
 • Je kunt het gebruiken als after sun
 • Je kunt het gebruiken na het waxen of het scheren
 • Je kunt het gebruiken als massageolie
 • Je kunt het gebruiken als lichaamsscrub. Meng wat kokosolie met suiker en scrubben maar
 • Je kunt het gebruiken als handcrème.

Tip: voeg wat etherische olie toe voor een lekkere geur.

Nog even een snelle tip als afsluiting: kokosolie is hard bij kamertemperatuur en daardoor lastiger te gebruiken. Pak een mixer en mix de kokosolie net zolang tot je een mooie mousse hebt. Deze mousse wordt niet hard en smeert heel prettig uit, waardoor het een stuk makkelijk is je kokosolie te gebruiken.

kokosolieKokosolie of kokosboter is te koop bij gezondheidswinkels, reformzaken en natuurvoedingswinkels en was laatst te zien in RTL boulevard.

Mylène Ruyters, schrijfster van het boek “Wat zou Mylène zeggen?
Blog eerder verschenen op: www.gewichtsconsulentennederland.nl

Lees meer:

Superfood kokos

Kies voor kokos!

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *