Onontdekte glutenintolerantie of sensitiviteit

glutenintolerantie

Ben jij een van de vele Nederlanders met een onontdekte glutenintolerantie of sensitiviteit? Kom er achter en verbeter je kwaliteit van leven.

Door: Danielle Grondman

Heb jij vaak last van een gezwollen buik, buikpijn, winderigheid, constipatie, diarree of hoofdpijn na het eten van graanproducten? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je intolerant bent voor gluten (ook wel Coeliakie genoemd). Naar schatting lijdt ongeveer 1% van de bevolking aan Coeliakie. Een groot gedeelte van deze groep in Nederland is nog niet gediagnosticeerd.

Het kan ook zijn dat je geen coeliakie hebt, maar wel sensitief bent voor gluten. Dit wordt ook wel NCGS (Non Celiac Gluten Sensitivity) genoemd. Bij NCGS staat vast dat je niet lijdt aan Coeliakie maar je wel klachten kunt hebben die worden veroorzaakt door het eten van gluten. Het is nog niet zeker of NCGS een chronische ziekte is of een kwaal die na verloop van tijd weer verdwijnt. De symptomen van glutensensitiviteit lijken op de symptomen bij coeliakie, en deels op die bij PDS (het Prikkelbare Darm Syndroom).

Wil je een eerste indicatie of gluten mogelijk de oorzaak is van jouw klachten? Via onderstaande link kun je een speciale online zelftest doen. Mocht er uit de test naar voren komen dat je mogelijk coeliakie of een glutensensitiviteit hebt, dan adviseren wij altijd contact op te nemen met een huisarts voor een officiële diagnose en verder medisch advies.

Test hier of je mogelijk coeliakie of een glutensensitiviteit hebt: www.schaer.com/zelftest

Wat is gluten en waar zit het in?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, spelt, gerst en rogge. Het zit in talloze producten die van deze granen gemaakt worden. Denk hierbij aan brood, crackers, pizza, pasta, koek, gebak en paneermeel. Maar het zit ook in producten waarin je het niet direct verwacht zoals sauzen, snoep, bier, kant-en-klare soepen en ijs.

Als je glutenintolerant bent, kun je spijsverteringsproblemen ervaren die zich uiten in buikpijn, winderigheid, diarree en/of verstopping. Ook gewichtsproblemen komen voor. Ben je glutenintolerant en eet je toch gluten dan beschadigt hierdoor het slijmvlies van je dunne darm en kun je een reactie krijgen van het lichaam.

Feiten en weetjes

  • Ongeveer 170.000 mensen in Nederland hebben een glutenintolerantie
  • Slechts 30.000 mensen hiervan zijn daadwerkelijk gediagnosticeerd
  • Ruim 140.000 mensen hebben dus een glutenintolerantie zonder het te weten
  • Een nog grotere groep is niet intolerant maar sensitief voor gluten

Sommige mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom kunnen ook intolerant of sensitief zijn voor gluten en baat hebben bij glutenvrije voeding.

Lees ook:

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?
Recept: Pizza met halloumi en rucola-pesto

Bronnen:
Maag Lever Darm Stichting
www.mlds.nl
Nederlandse Coeliakie Vereniging
www.glutenvrij.nl
www.hebikcoeliakie.nl
www.schaer.com

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *