Resveratrol voor het behoud van gezonde weefsels en cellen

Wie het nieuws volgt, moet welhaast op het woord resveratrol zijn gestuit. Resvera-wat? Resveratrol is een krachtige antioxidant die zich onder meer in de schil van rode druiven bevindt. Daarnaast heeft de plant Japanse duizendknoop van nature een bijzonder hoog resveratrolgehalte. Tijd om dit bijzondere fytonutriënt eens nader onder de loep te nemen.

Tekst: Marceline Geelen

Resveratrol is een bioactieve stof

Want wat is resveratrol nu precies? Om te beginnen, is het een fytonutriënt oftewel een plantaardige voedingsstof. Daarnaast is het een bioactieve stof. Buiten vitamines, vezels, koolhydraten, mineralen en eiwitten bevat onze voeding namelijk nog andere stoffen die onze gezondheid beïnvloeden. Bioactieve stoffen hebben veelal een gezondheidsbevorderend effect, maar hun exacte rol wordt nog onderzocht. We kennen duizenden bioactieve stoffen. We treffen ze vooral aan in kruiden, groenten, fruit, thee en koffie. Resveratrol wordt vooral in de schil van rode druiven en in de Japanse duizendknoop aangetroffen, maar ook bijvoorbeeld in bessen, pinda’s en moerbeien.

Resveratrol is een krachtige antioxidant

Resveratrol is tevens een krachtige antioxidant. Het woord ‘antioxidanten’ is een verzamelnaam voor bepaalde vitamines en mineralen. De letterlijke uitleg is ‘tegen oxide’. Oxidatie betekent ‘uit elkaar vallen’. U kunt het vergelijken met het roesten van ijzer of het bruin worden van een appel als u ‘m opensnijdt. Zodra er zuurstof bij komt, gaat het ijzer roesten of wordt de appel bruin. Zuurstof speelt ook een rol in ons lichaam. Als we eten, verbranden we voedingsstoffen. Ook hierbij wordt zuurstof gebruikt. Bent u een gedreven sporter? Tijdens lichamelijke inspanningen verbruikt het menselijk lichaam een grote hoeveelheid zuurstof en ontstaan eveneens vrije radicalen. Dit hele proces wordt het oxidatieproces genoemd. Resveratrol is als antioxidant in staat om de strijd aan te gaan met deze vrije radicalen. Bekende vrije radicalen zijn zonlicht, intensief sporten, roken, milieuverontreiniging en alcohol. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk en kunnen dus helpen om om de cellen te beschermen en gezond te houden.

Hoe werd resveratrol ontdekt?

In 1939 slaagde de Japanse onderzoeker Takaoka erin om een polyfenol aan een witte veratrum te onttrekken. Polyfenolen binden als antioxidant eveneens de strijd aan met vrije radicalen. De witte veranum groeide hoog in de bergen en stond aan de basis van de naamgeving van resveratrol. Later, in de jaren zestig van de vorige eeuw, werd ontdekt dat de stof niet alleen veel voorkomt in de schil van rode druiven maar ook een Aziatische plant uit de traditionele kruidenkunde: de Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum). Inmiddels wordt deze plant veelvuldig ingezet om resveratrol uit te extraheren.

Wat is trans-resveratrol?

Het is dus duidelijk dat resveratrol fijne eigenschap bezit voor het behoud van gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. Bovendien heeft het een gunstige invloed op het hart en de bloedvaten. Resveratrol bestaat uit twee isomeren. Daar is trans-resveratrol er eentje van. Trans-resveratrol is bepalend voor de biologische beschikbaarheid, dus de opname, van resveratrol.

Resveratrol uit Japanse duizendknoop

We kunnen nu allemaal elke dag een fles rode wijn opslobberen om lekker veel resveratrol binnen te krijgen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Studies hebben uitgewezen dat af en toe een glaasje geen kwaad kan, maar echt alleen bij matige inname. U zou ook kunnen kiezen voor resveratrol in de vorm van vegetarische resveratrol capsules. De krachtige antioxidant is voor dit voedingssupplement uit de Japanse duizendknoop geëxtraheerd.

Mega-resveratrol met olijfblad en Andrographis paniculata (kalmegh)

Een kwalitatief hoogstaand voedingssupplement is Mega-Resveratrol. Deze formule is samengesteld met Japanse duizendknoop, olijfbladextract en Andrographis paniculata, ook wel kalmegh genoemd. In olijfbladextract treffen we als belangrijke bioactieve stof oleuperine aan. De antioxidant oleuperine is net als resveratrol goed voor hart en bloedvaten*. Andrographis paniculata of kalmegh is een bekend bitter kruid uit de Ayurveda. Het wordt al eeuwenlang toegepast in de Aziatische kruidenleer. Kalmegh ondersteunt eveneens hart en bloedvaten* en het afweersysteem*. Bovendien heeft het een verzachtende invloed op de luchtwegen*.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Resveratrol van verantwoorde herkomst

Welke resveratrol-variant u ook kiest, het is altijd van belang om op de herkomst te achten. Zijn de Japanse duizendknoop en de olijfbomen waarvan de bladeren worden gebruikt wel verantwoord geteeld? Dezelfde kritische vragen gelden voor voedingssupplementen met deze inhoudsstoffen. Let dus altijd goed op bij welke aanbieder u kunt rekenen op ingrediënten die uit natuurlijke en verantwoorde teelt afkomstig zijn. Bij vitaminesperpost.nl hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Dit bedrijf werkt samen met gerenommeerde relaties, die verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen.

Prijs en verkrijgbaarheid

U kunt resveratrol via de website van vitaminesperpost.nl aanschaffen. Onze Mega-Resveratrol capsules bestaan per capsule uit 100 mg trans-resveratrol, 100 mg olijfbladextract en 100 mg Andrographis paniculata. Om de opname te verbeteren, is BioPerine (zwarte peperextract) toegevoegd. Een verpakking met 60 capsules mega-resveratrol is voor € 24,95 verkrijgbaar. Het supplement is volgens IFS-normen gecapsuleerd.

Tijdelijk met korting
Speciaal voor lezers van De Betere Wereld is er nu
10% korting met de code: MEGRES-10.
U kunt resveratrol mét korting bestellen via www.vitaminesperpost.nl/mega-resveratrol

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Het bedrijf gelooft dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan synthetische (kunstmatige) stoffen. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *