Wie wil nu niet op safari in Kenia!

Nationale Parken en reservaten

Ieder park heeft zijn specifieke charme die bepaald wordt door het landschap en de bijzondere dieren die er leven.

• Bezoek je Maasai Mara National Reserve tussen juli en september, dan kun je de spectaculaire migratie van de tienduizenden wildebeesten (gnoes), zebra’s, gazellen en impala’s meemaken.
• Ga je op safari door Tsavo East National Park, dan kom je de grootste kudden olifanten tegen. Je rijdt over de savannes waar de majestueuze honderd tot duizend jaar oude baobabs staan.
Lake Nakuru National Park is één van de relatief kleine parken en een bezoek van een dag meer dan waard. Bijzonder zijn de duizenden roze en witte flamingo’s in het meer. Je zult versteld staan van de hoeveelheid wilde dieren en vogels die je hier aantreft. Voor de olifanten is dit park te klein.
Nairobi National Park is het enige park ter wereld dat vlakbij een hoofdstad ligt. Ook dit park is relatief te klein voor de olifanten. Maar de sterk bedreigde zwarte neushoorn kan hier goed beschermd worden en stropers vind je hier nauwelijks. Onder begeleiding van een gids ga je een wandelsafari maken.
• Nog een aanrader is fietsen door Hell’s Gate National Park. Het park bestaat voornamelijk uit een indrukwekkende kloof met aan beide zijden hoge rotswanden en warmwaterbronnen.
• Aan de kust ligt het unieke Arabuko Sokoke National Park waar zes diersoorten en vogels met uitsterven bedreigd worden.

serie3

Het woord ‘safari’ komt uit de tweede gesproken taal ‘Swahili’ en betekent: op reis. Als je kiest voor de groepsreis, dan maak je in meerdere parken een safari. Kies je voor één van de individuele pakketten dan ga je op eigen gelegenheid met vervoer en chauffeur/gids op safari.

Maasai Mara National Reserve (N.R.) 1510 km²
De spectaculaire migratie van duizenden wildebeesten (gnoes) en zebra’s kun je volgen vanaf juli tot en met eind september. Deze kudden trekken vanuit de Serengeti N.P. in Tanzania over savannes en door rivieren naar Maasai Mara N.R. op zoek naar mals gras. Een dramatisch schouwspel is de oversteek van de gnoes en zebra’s door de Mara rivier in Kenia. Veel dieren overleven dit niet door het snel stromend water en de hongerige krokodillen.

Eind 18e eeuw leefde nog een groot deel van de Masai bevolking in dit gebied in harmonie met het wildleven. In 1974 werd het gebied van de Masai Mara tot een beschermd reservaat verklaard en de Masai, een trots nomadisch volk werd uit het reservaat verdreven. Tegenwoordig trekken ze met hun vee over de savannes net buiten het park. Hun traditionele kleding en sieraden zijn kleurrijk. Hun kleding bestaat uit een rode omslagdoek.

Tsavo East National Park (N.P.) 13.747 km²
Tsavo N.P.is het grootste nationale park en oudste (1948) wildpark van Kenia. Tsavo N.P. in tweeën gesplitst door de lange hoofdweg van Nairobi naar Mombasa in Tsavo East en Tsavo West. Vanuit het park heb je een adembenemend uitzicht op de Kilimanjaro in Tanzania met zijn sneeuwtop honderden kilometers verderop.

De grootste kudden olifanten hebben in Tsavo alle ruimte. Het volgen van een kudde is spectaculair, vooral als baby olifantjes in de kudden meelopen en spelen. De olifanten blazen met hun slurf de rode lemen grond over zich heen. Zij hebben hun naam hieraan te danken: de rode olifanten van Tsavo. Je vindt ook hier veel groot wild zoals de ‘big five’: olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard en een bijzonder antilope soort: het hartebeest.

serie2

Nairobi National Park (N.P.) 120 km²
Als je in het noorden van het park bent, dan kun je de skyline van Nairobi zien. Het is verrassend hoeveel diersoorten in dit park leven. Nairobi N.P. heeft een afwisselend landschap met kastanjebomen, Yellow Fever trees, een acacia soort, en zelfs dadelpalmen. De Athi river stroomt in het park door kloven met steile rotswanden. Zij snijdt door het park richting het noorden. Door de aanleg van stuwdammen zijn stuwmeren ontstaan waar veel wildleven te vinden is.

De met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn is in dit park uitgezet en omdat het park relatief klein is, kan het dier goed bewaakt worden. Ook leven hier buffel, leeuw, luipaard, eland, wildebeest, zebra, giraf en struisvogel. Voor de olifant is dit park té klein om te overleven.

Onder begeleiding van een gids maak je een wandelsafari door het park.

Nakuru National Park (N.P.) 188 km²
Midden in Nakuru N.P. ligt een sodameer dat bij een lage waterstand roze en wit ziet van de 2 flamingo soorten. De kleine flamingo wordt hooguit 1 meter hoog en de grote flamingo kan wel 2 meter hoog worden. De kleur van hun veren is afhankelijk van wat er op het menu staat. Zij voeden zich met blauwalg en kleine schaaldiertjes die in dit meer ruim voorradig zijn.

7

Opmerkelijk is ook de rothschildgiraffe met zijn scherpe tekening op de huid. Zij wordt met uitsterven bedreigd evenals de zwarte neushoorn die ook in dit park leeft.

Hell’s Gate National Park (N.P.) 68 km²
Hell’s Gate N.P. is in 1984 geopend. Je fietst door een brede kloof met aan beide zijden steile wanden. Het is een hele bijzondere ervaring om tussen de kudden zebra’s, buffels, gazellen, en andere wilde dieren te fietsen. In het nationale park broedt de lammergier op de rotsen. De lammergieren laten op diverse plaatsen in Hell’s Gate van grotere hoogte beenderen op rotsen kapot vallen om het beenmerg eruit op te kunnen eten. Een delicatesse voor de gier.

De naam Hell’s Gate is afgeleid van de warmwaterbronnen die in dit park zijn geboord tot een diepte van 1700 m., zonder schade aan de omgeving te veroorzaken. De warme geisers spuiten hoog water op. De temperatuur in de omgeving van de waterbronnen kan hoog zijn. De geothermische krachtcentrale levert een flink deel stroom aan de huishoudens in de omgeving.

Arabuko Sokoke National Park (N.P.) 400 km²
Dit park ligt aan de kust en grenst aan een mangrove bos. Een deel van het Arabuko Sokoke bos is pas in 1991 een nationaal park geworden. Het bos heeft een unieke flora en fauna. In Arabuko Sokoke leven dieren die je nergens anders in de wereld vindt. De Golden-rumped elephant, de Aders’ duiker, de Sokoke scops owl en Clarke’s weaver worden met uitsterven bedreigd. Het is mogelijk om een wandelsafari te maken onder leiding van een gids.

De inwoners uit de directe omgeving en kinderen op scholen krijgen onderwijs over het belang van het behoud van het unieke bosgebied. De omwonenden worden ingezet om het wild te beschermen en het park te onderhouden. Hiermee zijn veel banen gecreëerd. Massaal worden weer bomen geplant om het bos te behouden.

Fair Reizen Kenia biedt zowel individuele reizen als groepsreizen aan.
Meer info vind je op: www.fairreizenkenia.nl

Kijk ook eens op mijn Facebookpagina

Lees ook:
Droom je van een bijzondere bestemming in Kenia?
Zoek je een inspirerende en gevarieerde reis?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *