Saffraan: gezondheidsvoordelen van het rode goud

saffraan extract

De duurste specerij ter wereld? Met een kiloprijs van soms wel € 30.000 per kilo voert saffraan met verve de lijst aan. Met saffraan worden onder meer culinaire hoogstandjes gefabriceerd. Daarnaast heeft saffraan diverse voordelen voor de gezondheid.

Tekst: Marceline Geelen

Wat is saffraan?

De specerij saffraan stamt af van de saffraan-krokus (Crocus sativa) en komt voor 80% uit Iran.  In het Arabisch betekent ‘safra’ geel. Saffraan wordt handmatig geplukt. Deze arbeidsintensieve oogstmethode is verantwoordelijk voor de hoge prijs van saffraan. Elke bloem heeft drie oranjerode stampers. Voor een kilo saffraan zijn ongeveer honderdtachtigduizend bloemen nodig. Om het ‘rode goud’ te verkrijgen, worden delen van de stampers van de krokus handmatig geoogst. Deze stijlen en stempels geven zowel de smaak als de bekende gele kleur. De meeldraden hebben geen culinaire waarde. Deze worden dus ook niet geplukt. Na het oogsten, droogt men de stijlen en de stempels. Dit gebeurt soms in de volle zon, maar soms ook in speciale droogkasten. De smaak van saffraan is bitter en mild, hooiachtig en lichtzoet.

Saffraan, de specerij die u vrolijk maakt

saffraan capsules

Met saffraan kunnen we gerechten de kenmerkende geeloranje kleur geven. Zo wordt het in Azië vaak aan rijst toegevoegd, zodat deze geel kleurt. In kleine hoeveelheden heeft saffraan een subtiele smaak en aroma. Het past prima bij hartige gerechten zoals paella’s, risotto’s en andere rijstgerechten. Om de draden te gebruiken, kunnen ze het beste eerst worden geweekt in heet maar niet kokend water. Ja, het is een kostbare specerij maar u heeft gelukkig maar kleine hoeveelheden nodig om uw gerechten van een subtiele, bijzondere smaak te voorzien. Saffraan is dus op meerdere manier de specerij die u vrolijk maakt.

Gezondheidsvoordelen van saffraan

Aan saffraan worden al eeuwenlang bijzondere krachten voor de gezondheid toegekend. Zo gebruikte Hippocrates, de stamvader van de geneeskunde, al saffraan om zwangerschap te bevorderen. Ook in de Ayurveda neemt saffraan een bijzondere rol in. Officieel mogen geen gezondheidsclaims voor saffraan worden gedaan, maar in de oudste Ayurvedische geschriften wordt saffraan al geroemd om zijn gezondheidsbevorderende kwaliteiten. Tegenwoordig is de specerij ook als voedingssupplement verkrijgbaar.

Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor Saffraan Extract en Saffraan Premium. De Saffraan Premium capsules zijn gemaakt met 100% duurzaam geteelde saffraan uit Spanje. Het is een gepatenteerd complex met safranal, crocine en pricrocrocine. Bovendien is het gestandaardiseerd op 3,5 % lepticrosalides®.  Lepticrosalides® is een gepatenteerde stof met daarin de werkzame stoffen van saffraan. Zowel Saffraan Extract en Saffraan Premium kunnen voor een goede gemoedstoestand worden gebruikt. Ook kunnen de capsules ondersteunend zijn bij stress en bij de maandelijkse ongemakken van de vrouw. Van oudsher is bekend dat saffraan ook een positieve invloed heeft op het libido van zowel de man als de vrouw.

Prijs en verkrijgbaarheid Safraan capsules

Het Saffraan Extract (60 vegetarische capsules; € 19,95) dat u bij Vitaminesperpost.nl kunt kopen, is hooggestandaardiseerd en afkomstig van het gepatenteerde merk Satiereal®. Voor een betere opname is BioPerine toegevoegd.
De Saffraan Premium capsules (60 vegetarische capsules; € 24,95) van Vitaminesperpost.nl bevatten 28 mg Affron® saffraan extract. Uit onderzoekt blijkt dat 28 mg al voldoende is om een positief effect op de gemoedstoestand te bewerkstelligen.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Het bedrijf gelooft dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan synthetische (kunstmatige) stoffen. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *