Schoon in je lijf, schoon in je huis

Met je hoofd in de wolken, hart en armen wijd open, en je voeten stevig op de grond… Sowieso een prima tip om als uitgangspunt te nemen voor een meer bewuste lifestyle. Maar als dat eerste lentelicht verschijnt en de warme zonnestralen op je bol en door je huis dansen, voel je dat het tijd wordt voor een schoon lijf en een schoon huis. So let’s do this!

De Sioux-indianen wisten het al: de langste reis die je in je leven zult maken, is die van je hoofd naar je hart. We kennen het allemaal, en we weten het eigenlijk ook zo goed. Maar hoe kom je nu van een leeg hoofd naar een vol hart, in een gezond lijf? En dat in een gezond, schoon huis? Vaak is er slechts een klein zetje voor nodig, wat inspiratie. Wat vind je hiervan:

Energieker met echt voedsel
Het woord detox valt sinds 1 januari jl. regelmatig. Prima wat ons betreft, al is het net als duurzaam een containerbegrip geworden. Wij gaan voor voeden in plaats van vullen. Met dat échte voedsel waar de levenskracht nog in zit, natuurlijk. Dat proef je niet alleen.., dat voel je ook! Ongeacht welk dieet je neemt of welke visie je hebt. En als je voor biologisch kiest, komen er geheid veel minder tot geen restanten van pesticiden en dergelijke in je lijf. How’s that for a change?! Kijk ’s op Bionext en Stichting Demeter bijvoorbeeld.

yoga_home (1)

Adem in, adem uit
Het grote voordeel van buiten zijn, is de lucht. Niet langs die toegangswegen naar dat Randstedelijke centrum natuurlijk, maar je snapt wat ik bedoel, hoewel uit onderzoek blijkt dat je beter kunt bewegen in een stad met slechtere luchtkwaliteit, dan helemaal niet bewegen. De voordelen daarvan zijn vele malen groter.
Er zijn onderzoeken die concluderen dat de frequenties in de natuur heel anders zijn dan in de stad, en dat je je daarom zo heerlijk en heel snel kunt ontspannen.
Wandelen is een van die weinige, heel eenvoudige manieren om snel te aarden, en van je hoofd in je lijf te komen. Bij voorkeur loop je naar en in het park, of naar de rand van het dorp, de B-wegen in. Of neem die fiets weer ’s uit je schuur en trap ‘m naar het bos. Je zult je verbazen waarom je dat niet vaker hebt gedaan de laatste maanden!
En met iets meer moeite sta je in een groot(s) natuurgebied, of op het strand. Laat maar waaien, die zorgen; weg met al die zaken waar je je druk over maakt maar toch geen invloed op hebt. Let it go… Wat tai chi of yoga helpt daarbij natuurlijk, en vergeet dan je duurzame waterflesje niet; water helpt met het afdrijven van afvalstoffen en negatieve energie.
Thuis helpt dat natuurlijk ook, evenals meditatie en het populaire mindfullness. En dan is nu het bruggetje naar een schoon huis snel gemaakt:

lente-schoonmaakSchoon, schoner, schoonst
Al eens geprobeerd om van schoonmaken en stofzuigen een meer meditatieve bezigheid te maken? Diep door ademen, focus alleen op wat er gebeurt, gewoon doen. Het kan hoor! En daarmee die paar vliegen in één klap; helemaal als je milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen gebruikt. En daarvan zijn er genoeg, van Sonett en Klok tot en met DIY (do it yourself) middelen.

Een ander middel is Marseillezeep, naast schoonmaakmiddel voor veel mensen ook prima bruikbaar als shampoo of douchegel. Andere milieuvriendelijke(re) en veilige manieren zijn baking soda (zuiveringszout) en witte azijn.
Een natuurlijke uitblinker is Groenland Natuurazijn. Het is echt schoonmaken met een schoon geweten, want het merk gebruikt hiervoor de natuurlijke kracht van biologisch afbreekbare schoonmaakazijn van natuurlijke oorsprong. Er zijn diverse luchtjes beschikbaar, want ook de neus wilt wat. Maar dat schoonmaken vaker een kwestie van moeten dan willen is, begrijpt Groenland ook. Met handige schoonmaaktips wordt het werk daarom zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Al deze middelen kosten je wel iets meer tijd en wat spierkracht, maar maken ook goed schoon, zeker als je het aan je oma vraagt!
Een groot voordeel van al deze producten is, dat de lucht in huis er stukken zuiverder van wordt. Je wilt niet weten wat er allemaal aan ellende in je huis zweeft als je de traditionele, synthetische schoonmaakgoedjes gebruikt.

Neem kruidNeem-leaves-and-its-uses
Nu we het er toch over hebben: Neem is hét kruid voor je huid. De antibacteriële werking van de zaden, bladeren en het schors van de Indiase Neemboom zorgt al duizenden jaren voor een gezondere huid. Het werkt zó goed, dat Neem niet alleen in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt maar bijvoorbeeld ook in tandpasta -er bestaat er zelfs eentje in een biologische variant! Neem doodt bacteriën en houdt de mondflora goed in balans. Bovendien, uit eigen ervaring met diverse Neem-tandpasta’s waaronder Himalaya kan ik je zeggen dat je tanden heerlijk schoon zijn en dat schone gevoel lekker lang aanvoelt!

Tot slot, ook een aardige: wist je dat er een heel scala aan (kamer)planten is die de lucht in je huis zuiveren van chemicaliën en andere nare stofjes? Zeker als je last hebt van astma, COPD en dergelijke zeer de moeite waard te proberen.

Meer of (schoner) wonen, of over je lijf?
Kijk dan ’s in Wonen&Leven en Lichaam&Geest voor allerlei artikelen over schoonmaken en andere lentekriebels, als ook over bewegen, duurzamer sporten en mediteren bijvoorbeeld.

www.sonett.nl
www.klok.nl
www.schoonmaakazijn.nl
www.himalayaproducten.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *