Stralingswaarde en je smartphone: is het gevaarlijk?

Stralingswaarde. We hebben er allemaal waarschijnlijk weleens van gehoord. Velen weten echter niet precies hoe het zit met dit begrip. Dat straling echter niet goed voor je is, mag geen verrassing zijn. Toch komen we elke dag weer in aanraking met straling.

Alleen al als je in het bezit bent van een mobiele telefoon heb je er mee te maken. Er zitten grote verschillen tussen de stralingswaardes van verschillende mobiele telefoons. In dit artikel gaan we in op het begrip, de gevolgen en zetten we uiteen welke telefoons een hoge stralingswaarde hebben, en welke een lage.

Maximum stralingswaarde

Smartphones geven straling af. Dit doen ze om zo verbinding te zoeken met een lokale antenne waardoor je gebruik kunt maken van het netwerk. Straling is dus helaas evident aan het gebruiken van een smartphone. Zonder straling immers geen belverkeer, sms’jes of internet. Toch zijn veel wetenschappers, mediapersoonlijkheden en mensen niet geheel gerust omtrent het vraagstuk of straling wel zo goed voor je is. Ook de Europese Unie heeft zijn hoofd over de kwestie gebogen en kwam in 2002 met een wet op de proppen. Hierin werd bepaald dat alle telefoons die verkocht mogen worden onder een straling van 2 watt per kilogram lichaamsgewicht moeten blijven.

Nog geen direct verband tussen ziekten en straling

De sterkte van deze straling wordt uitgedrukt in de zogezegde SAR-waarden. SAR is de afkorting  van Specific Absorption Rate en hierbij geldt hoe minder, hoe beter. Alle telefoons die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan deze richtlijn. Pas nadat een telefoon is goedgekeurd krijgt het een CE-markering op de achterkant. Alhoewel er nog nooit is aangetoond dat straling gezondheidseffecten heeft, hebben veel mensen toch een naar gevoel bij straling. Wellicht ook wel gegrond: de link tussen ernstige ziekten als kanker en het gebruik van een mobiele telefoon wordt al zeer lang gelegd. Deze gedachten werden kracht bijgezet door een onderzoek uit 2014 door Amerikaanse wetenschappers. In een studie die maar liefst 25 miljoen euro kostte deden zij onderzoek naar de relatie tussen diverse vormen van kanker, en het gebruik van mobiele apparaten waaronder telefoons. Hierbij werd getest op dieren en het resultaat was dat er inderdaad een link is. Of deze resultaten ook direct op mensen kunnen worden geprojecteerd, is echter niet duidelijk.

Samsung doet het goed, Apple wat minder

Dat straling echter gevolgen kan hebben voor je gezondheid, moge duidelijk zijn. Niet voor niets heeft de Europese Unie de maximumwaarde aan banden gelegd. Goed, we weten nu wat over de voorgeschiedenis en daarom is het tijd om te kijken welke telefoons het best presteren, en welke het slechts. De absolute koplopers qua hoge stralingswaarde zijn in respectievelijke volgorde de Honor 8, Huawei P9 en Apple iPhone 7. Zij laten waarden van tussen de 1.38 en 1.5 zien. De best presterende smartphones met dus minste straling zijn de Samsung Galaxy S7 Edge, Asus Zenfone 3 en de Samsung Galaxy A5 2016. Deze toestellen stralen heel wat minder elektromagnetische deeltjes uit en tonen resultaten van tussen de 0.264 en 0.290.

Iets om rekening mee te houden?

De volgende keer dat je een losse telefoon koopt of een telefoonabonnement afsluit kan het dus wellicht lonend zijn om je eens te verdiepen in de stralingswaarde van een telefoon. Het is dus nog niet bewezen dat een hoge stralingswaarde slecht voor je is, maar goed is het zeker niet.

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte Of en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *