Zolderkamerdj op Zencursus #3

Bubbels, puntjes en roze brillen.

“Vertel me welk van deze voorwerpen je graag zou willen hebben, welke absoluut niet en waarom. Jullie mogen niet op elkaar reageren”. Onze zenleraar zet zes kleine gebruiksvoorwerpen in het midden van de groep. Een porseleinen lepel, een kunstig beschilderd Afrikaans schaaltje, een kaars in de vorm van een boom, een dubieus transparant doosje, een zwarte ovalen vaas en een functieloze kunstkip van metaal en piepschuim.

Wederom zo’n mooie, simpele ‘Mr. Miyagi test’ waarbij je je meteen afvraagt wat voor wijze les ze je nu weer gaat leren. Iedereen plakt verschillende waarden en ‘labels’ aan en op de voorwerpen; handig, mooi, grappig of afgrijselijk lelijk. Wat de zenleraar ons met deze test duidelijk wil maken, is dat de waarheid over een voorwerp niet in het voorwerp zelf zit, maar in onszelf.

Dalai Lama's Birthday Party by Jennifer Berman
Comic door Jennifer Berman

“Thanks Captain Obvious…”, hoor ik je denken. Toch bepalen jouw ‘bubbels’ de manier waarop jij de wereld om je heen ervaart. Met behulp van Riets Ritskes’ Denkmodel legt hij heel praktisch en helder uit dat alles wat wij meemaken, ervaren en verlangen op twee manieren kunnen opslaan in ons geheugen of persoonlijk onderbewuste:

* Als bubbels: onverwerkte informatie waar je nog inzichten uit moet halen

* Als puntjes: verwerkte informatie, oftewel inzichten

Zen.nl denkmodel
Het Zen.nl Denkmodel door Rients Ritskes

De bubbels verbeeld hij in het denkmodel als blije en niet zo blije smileys. Hiermee maakt hij duidelijk dat onverwerkte informatie zowel positief als negatief kan zijn. Zoals je kunt zien, nemen de bubbels veel meer ‘ruimte’ in op je geheugen dan de puntjes. Teveel positieve bubbels zorgen voor de zogenaamde roze bril; bijvoorbeeld als je verliefd bent. Teveel negatieve bubbels zorgen voor een grauwe, bekraste bril; bijvoorbeeld als je een dierbare verliest. Zo kun je heel praktisch verklaren waarom mensen op verschillende manieren naar de wereld kijken.

Bubbles!

Wat doen bubbels het allerliefst? Opborrelen als je dat niet wilt. Dat is precies wat er gebeurt tijdens zenmeditatie. Doordat je je focust op het tellen van je uitademing, borrelen er onverwerkte ervaringen vaak meerdere keren op. Deze zien we dan als een film – op z’n Bassies (van Adriaan) – aan de binnenkant van onze ogen. En hoe vaker een bubbel opborrelt, hoe beter je hem gaat doorzien. Meditatie helpt je om je bubbels van verschillende kanten te bekijken, waardoor ze veranderen in inzichten. Om de woorden van onze zenleraar te gebruiken: “Je kunt nooit een teveel aan inzichten hebben op je ‘harde schijf’. Je zult nooit iemand horen zeggen: ‘pfff… ik heb nu toch zoveel inzichten, ik word er naar van’”.

Zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Zen Junkie

“Wel, we zoeken nu almaar naar ons huis en we vinden het maar niet, en nou dacht ik, als we nou eens naar deze Kuil zochten, dan vonden we die vast ook wel niet en dat zou al een Mooi Ding zijn, want dan konden we misschien wel eens iets vinden waar niet naar zochten en dat was dan misschien juist iets waar we wel naar zochten.” – Winnie de Poeh

> #1 Zolderkamerdj op Zencursus?
> #2 Wat Mr. Miyagi en appelmoes gemeen hebben
> #3 Bubbels, puntjes en roze brillen
> #4 Een feestje uit de leegte

Tijd voor Soulfood!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.