10 sept/10 okt – Low Car Diet

30 dagen Low Car Diet voor 100 bedrijven en 1000 medewerkers

Meer dan 100 bedrijven en een recordaantal van 1094 deelnemers, onder wie 100 directeuren, doen mee aan Low Car Diet 2014.  Zij gaan van 10 september t/m 10 oktober ontdekken dat de dagelijkse reis van A naar B goedkoper, meer ontspannen, schoner en gezonder kan. De deelnemers zullen een maand lang met de mobiliteitskaart gratis gebruik maken van de OV-fiets, e-bikes, de bus, metro, tram, trein, deelauto’s en werk- en vergaderruimtes op stations & onderweg. Bedrijven als Nike, Bugaboo, IBM, PGGM, TMG, ABN Amro, Eneco en Unilever gaan deze uitdaging aan. Uiteindelijk kunnen deelnemende bedrijven zo’n 20% gaan besparen op zakelijke mobiliteitskosten. 

Op 10 september wordt om 9.00 uur via een videoboodschap met staatssecretaris Mansveld het startschot gegeven voor Low Car Diet 2014. Alle deelnemende bedrijven organiseren zelf een startbijeenkomst. Zij delen de eerste ervaringen en leggen het startmoment vast op de foto die zij delen via hun (social media) kanalen.  “Het Low Car Diet is een speeddate met mobiliteit, om achter elkaar snel meerdere (nieuwe) vervoersoplossingen uit te proberen. Het werkt heel verfrissend”, vertelt Geert Kloppenburg, projectleider duurzame mobiliteit van Urgenda.

“Low car diet gaat vooral over bewustwording en mythe-bestrijding; bewust worden dat er goede alternatieven zijn voor het automatisme om de auto te gebruiken en ervaren dat het OV echt niet veel langer duurt en oncomfortabel is. Deze twee ‘ontdekkingen’ helpen je ook in de toekomst je gedrag duurzaam te veranderen”, Frido Kraanen Directeur Coöperatie & Duurzaamheid PGGM, deelnemer 2014.

Wedstrijd
De deelnemers ontdekken in 30 dagen de verschillende vormen van vervoer en gaan via een wedstrijd met elkaar de strijd aan wie als bedrijf het meeste aantal duurzaam kilometers aflegt. Daarmee zijn mooie prijzen te winnen waaronder een Gold kaart van Regus en een dag treinen van NS met eigen conducteur en machinist. De deelnemers die hun ervaringen het boeiendst via een verhaal of blog beschrijven en delen worden ook beloond met mooie prijzen.

“Hoe ga ik afkicken van de gewoonte en het gemak om dagelijks de auto te nemen die mij van deur naar deur brengt? Zo’n wedstrijdelement (“ik zal eens laten zien waartoe ik in staat ben!”) maakt altijd net iets meer los dan het normale leven. Ik ben er al helemaal klaar voor”, Bart Brouwers Head of Business Development TMG deelnemer 2014.

openbaar-vervoer-trein20 procent kostenbesparing
“Wanneer bedrijven hun werknemers de kans geven om op een andere manier te reizen, kan men tot 20 procent besparen op hun reiskosten en duurzame ambities realiseren”, vertelt Geert Kloppenburg, projectleider duurzame mobiliteit van Urgenda. Het is inmiddels de derde editie van het Low Car Diet waarbij eerdere deelnemers zoals Unilever, Landal Greenparcs en EY, bezig zijn structureel hun mobiliteitsbeleid te wijzigen. “In plaats van traditionele vergoedingen voor enkel de auto of het openbaar vervoer kunnen werkgevers hun werknemers beter een mobiliteitsbudget bieden met een vast bedrag per maand en de werknemer het zelf laten regelen. Wanneer de werknemer hier slim mee om gaat kan hij zelfs budget overhouden, wat een extra prikkel is.”

Duurzame kilometers
Nederland rijdt jaarlijks 136 miljard kilometers in 7,6 miljoen auto’s.* Van de zakelijke kilometers wordt 85% per auto afgelegd, 14% per openbaar vervoer en 1% op de fiets. Het openbaar vervoer en de fiets vormen maar 1-2 % van de mobiliteitskosten. Gangbare autokilometers zijn de duurste en meest inefficiënte kilometers: de meeste auto’s staan 23 uur per dag stil. Duurzame kilometers zijn goedkoper, gezonder en schoner. Maar eenmaal in de (lease)auto of trein, zit een werknemer vast in het systeem. Een externe vergadering of treinkaartje moeten medewerkers met een autovergoeding vaak zelf betalen en minder autokilometers maken leidt veelal tot het verlies van de vergoeding of auto. Kloppenburg: “Zodra directeuren via hun deelname aan het Low Car Diet oplossingen en keuzemogelijkheden ervaren en via de workshop de werkelijke kosten boven water hebben is het helder. Dan ligt verbetering voor de hand.”

Slotevent op de Dag van de Duurzaamheid
Tijdens het slotevent op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, worden de prijswinnaars bekend gemaakt, ervaringen uitgewisseld. Tevens wordt er vooruit gekeken hoe de bedrijven hun  mobiliteitsbeleid structureel kunnen verbeteren.

Volg de ervaringen van alle deelnemers
Via blogs op www.lowcardiet.nl en social media met #lowcardiet en www.facebook.com/lowcardiet

low-car-diet

Initiatiefnemers
Het Low Car Diet 2014 is een initiatief van Urgenda in samenwerking met Arriva, Connexxion, EY, Greenwheels, Ministerie I&M, NS, OV-fiets, Regus, Samen op Reis en Veolia.
Low Car Diet 2014 is tevens een project binnen het samenwerkingsinitiatief  Samen op Reis, OpStap naar een beter OV.

* Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)


Lees ook:

> NS: klimaatneutraal reizen in 2018 een feit!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *