Hoe klimaatgoochelaars ons misleiden

Over hoeveel het nu precies gaat, weinigen zullen het exact weten, maar het beeld is geschapen; de inbreng van Nederland om broeikasgassen te verminderen is wereldwijd maar een druppel op een gloeiende plaat….een steeds meer gloeiende aarde wel te verstaan.

Als je met 7,6 miljard mensen op deze wereld leeft, dan is het logisch dat 17 miljoen Nederlanders het klimaatprobleem niet kunnen oplossen. Maar dat wordt ook in de klimaatakkoorden niet gevraagd, wel een evenredige bijdrage. En daarin lopen we nog flink achter op de meeste landen.

De klimaatdiscussie gaat over C02 reductie, maar verlies aan biodiversiteit is minstens zo’n groot probleem en daarboven hangt verlies van ecosystemen. Als we er een technische discussie van maken, zullen er altijd goochelaars zijn ons vanuit hun bestaande belangen een rad voor ogen draaien, zodat de voorraden fossiele brandstoffen nog flink opgebruikt worden.

Laat u niet misleiden. Investeren in duurzame energie, herstel van ecosystemen gaat over schone lucht, een leefbare omgeving, vlinders en vogels en insecten. Zonder een radicale omslag waarin we de natuur waarderen en beschermen is er geen toekomst, voor niemand. En natuurlijk moeten de lasten hiervoor eerlijk worden verdeeld.

Ik was de afgelopen maand op bezoek bij aantal biodynamische boeren, allemaal boeren waar heel veel mensen komen voor boerenmarkten, plukken van fruit, contact met dieren etc. En wat is de gemene deler?  Het ruikt er heerlijk, het voelt goed, je ziet en hoort er vogels, het eten smaakt.

Soms fiets ik door het buitengebied en wordt m’n adem ontnomen door een scherpe ammoniaklucht veroorzaakt door overvloedige bemesting. Je ziet groene grasvelden zonder kruiden, insecten en vogels. Is dat efficiënte landbouw?

Vertrouw uw zintuigen en laten uw zinnen niet begoochelen door politieke charlatans die niet de maatschappelijke belangen van velen, maar de korte termijn belangen van enkelen vertegenwoordigen.

www.stichtingdemeter.nl

Bert van Ruitenbeek, directeur van Demeter, het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding.

Lees ook:

Waarom openhaardhout stoken klimaatneutraal is

Change the world: start with coffee

Ook je bank kan bijdragen aan een groene levensstijl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *