Waarom openhaardhout stoken klimaatneutraal is

Houtstoken is al sinds mensenheugenis een van de meest gebruikte brandstoffen. Het stoken van hout werd vroeger primair gebruikt voor het verwarmen van de woning of eventueel voor het bereiden van voedsel. Tegenwoordig dient openhaardhout nog steeds primair voor het verwarmen, maar toch ook vaak om sfeer in huis te brengen. Toch laait er de laatste jaren een hevige discussie over het stoken met hout. De discussie gaat aan de ene kant over de uitstoot van Co2 en aan de andere kant over de uitstoot van fijnstof.

De uitstoot van Co2

Bij de verbranding van brandstoffen komt Co2 vrij. Co2 is koolstofdioxide en zit van nature al in onze atmosfeer. Op zich lijkt dit dus geen probleem te zijn. Echter wanneer er te veel Co2 in de atmosfeer komt kan dit een klimaatverandering teweeg brengen. Door de grote consumptiedrang van de mensheid is de hoeveelheid Co2 de afgelopen decennia flink gestegen. Een klimaatverandering is dan ook al een tijdje aan de gang. Dit zien we terug doordat de zomers steeds warmer worden en de winters minder koud. Ook daar lijkt niets mis mee, lekker toch zo’n warme zomer en een minder koude winter is ook niet verkeerd! Toch kleeft er een heel erg groot nadeel aan de opwarming van de aarde. Door de opwarming smelten de poolkappen en stijgt het waterpeil wereldwijd.

Lees ook: Houtvezels: wat zijn het en wat kun je ermee?

Bomen nemen Co2 op

Bomen hebben een zeer nuttige eigenschap, ze nemen namelijk Co2 op. Wanneer hout verbrandt komt er Co2 vrij, deze Co2 kan weer door een boom worden opgenomen. Het is een circulair systeem. Het verschil met fossiele brandstoffen als olie en gas is dat deze brandstoffen er miljoenen jaren over doen om te ontstaan. In de mate waarop wij deze fossiele brandstoffen gebruikt zijn dit dus uitputbare brandstoffen. Het voordeel van een boom is dat deze makkelijk bij te planten zijn. De boom neemt circa gedurende 70 jaar Co2 op, wanneer wij vervolgens het hout van deze boom als openhaardhout verbranden in onze houtkachel komt deze Co2 weer vrij. De Co2 kan vervolgens weer worden opgenomen door een nieuwe boom. Wanneer er sprake is van een volledige verbranding komt er evenveel Co2 vrij met de verbranding als de boom heeft opgenomen. Dit wordt ook wel Co2 neutraal stoken genoemd. Uiteraard moeten we er wel voor zorgen dat er genoeg nieuwe bomen worden bijgeplant!

Zorg voor een volledige verbranding

Naast het klimaat gaat de discussie vaak over de gezondheid. Wanneer de verbranding van haardhout onvolledig is komt er fijnstof vrij. Fijnstof kan in enkele gevallen zorgen voor gezondheidsproblemen, hierbij kan gedacht worden aan, ademhalingsproblemen of geïrriteerde ogen. Om de uitstoot van fijnstof te reduceren tot een minimum is het erg belangrijk om te zorgen voor een volledige verbranding van het haardhout. Voor een volledige verbranding is het erg belangrijk dat u goed openhaardhout stookt. Het hout dient onbehandeld te zijn en goed gedroogd. Het vochtpercentage dient onder de 20% te zijn. Naast goed openhaardhout is een goede houtkachel ook van belang. De trek van de houtkachel is erg belangrijk. Ook het bedienen van de luchttoevoer is een vereiste.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.