Klimaatstraatfeest


Grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland van start.

Halvering stroomverbruik huishoudens haalbaar.

Op woensdag 21 november gaat de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland van start: het ‘HIER Klimaatstraatfeest’. Tijdens deze wedstrijd besparen Nederlanders samen met hun buren energie én geld. Dit jaar is er speciale aandacht voor energieverslindende apparaten. Door deze te vervangen door een energiezuinige variant valt zo’n 400 euro per jaar te besparen, blijkt uit recente cijfers van TNS NIPO. De ‘HIER Klimaatcampagne’ wil laten zien dat energie besparen leuk en lonend is.

“Het is opvallend dat veel mensen kostenbewust leven, totdat het gaat over energie. En dat terwijl juist bij energieverbruik de kansen voor het grijpen liggen”, zegt Bart de Voogd, directeur van HIER. Recente cijfers laten zien dat als een gemiddeld huishouden kiest voor de zuinigste apparaten het totale elektriciteitsverbruik halveert. “We roepen daarom deelnemers aan het Klimaatstraatfeest op om goed naar de leeftijd van hun apparaten te kijken. Een tien jaar oude koelkast vervangen door een energiezuinig exemplaar scheelt je tot 50 euro per jaar aan energiekosten.”

Spannende competitie

Duizenden straten in het hele land gaan naar verwachting ook dit jaar weer de strijd met elkaar aan voor de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’. Deelnemers verdienen in de competitie punten met energiebesparende acties, waaronder het overstappen op zuinige apparaten. Straten gaan direct na de start aan de slag om klimaatpunten te verdienen. Op 16 januari vindt namelijk de eerste afvalronde plaats, waarna alleen de beste 150 straten doorgaan. Op 1 maart volgt de tweede afvalronde en blijven vijftig straten over. Deze gaan tot 31 maart 2013 de strijd met elkaar aan om de hoofdprijs: het Superstraatfeest met optreden van een bekende artiest. Ook winnen de beste drie straten een Groene Straatbingo waarbij ze energiezuinige apparaten in de wacht slepen.

Brede coalitie

Het Klimaatstraatfeest is een initiatief van de ‘HIER Klimaatcampagne’, de campagne van meer dan dertig maatschappelijke organisaties die werken aan de oplossing van het klimaatprobleem. Voor het Klimaatstraatfeest werkt HIER samen met verschillende gemeenten, woningcorporaties en andere partners zoals Aedes, Agentschap NL, Duurzame Buren, de Fietsersbond, het Klimaatverbond, Milieu Centraal, Stichting Band op Spanning en de Woonbond. Sponsoren zijn Essent, maatschappelijk partner van de HIER Klimaatcampagne, en Ellen Tochtwering. Bosch, de Energie Bespaarshop en Zonline zijn prijzenpartner.

http://www.klimaatstraatfeest.nl/

(1) Meer informatie over de besparingsmogelijkheden per huishouden en per apparaat is te verkrijgen via de factsheet ‘Halvering stroomverbruik huishoudens is haalbaar’.

klimaatfeest logo

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *