Nieuwe technologie verhoogt rendement restwarmte bij boeren

Restwarmte die vrijkomt uit biovergisters zorgen voor verwarming van stallen en woningen

Ten Have‐Mellema, Likefresh en TOP bv hebben twee nieuwe technologieën ontwikkeld die gebruik maken van restwarmte. Een innovatieve droogtechnologie en een continue hygienisator die vergiste mest en plantenresten hygieniseert.

De restwarmte die vrijkomt uit de biovergisters van een agrarisch bedrijf, wordt op dit moment gebruikt voor de verwarming van stallen en woningen, maar er blijft nog veel restwarmte over. Sinds 2011 wordt er door varkenshouder Ten Have­‐Mellema en de technologie bedrijven LikeFresh en TOP bv gewerkt aan twee innovaties om restwarmte nog efficiënter in te zetten. Deze innovaties worden gepresenteerd op het Symposium Eindeloos Restwarmte op 18 juni.

afbeelding.php-2

Drogen op basis van restwarmte
De eerste innovatie betreft het mild drogen van voedselproducten zoals vlees en groenten op een nieuw type contactdroger, welke wordt gevoed met beschikbare restwarmte. Omdat de warmtebron in direct contact is met het voedselproduct kan het snel gedroogd worden op een lage temperatuur. Hierdoor blijven de voedingsstoffen en de smaak het best behouden. Met het vlees van de varkens van Ten Have­‐Mellema is inmiddels een gedroogd varkensvlees product ontwikkeld, dat te proeven zal zijn op het symposium.

Aanpak mestoverschot in Nederland
De tweede innovatie is een revolutionaire techniek waarmee digestaat, vergiste mest en plantenresten, uit de biovergister in een continuproces gehygiëniseerd wordt. Door hygiënisatie worden schadelijke bacteriën uitgeschakeld, waardoor het digestaat veilig wordt. Dit proces loopt eveneens volledig op restwarmte en vervangt daarmee het oude statische batchprincipe van een verwarmde silo. Omdat gehygiëniseerd digestaat schoon is, mag het nu ook als meststof geëxporteerd worden binnen de EU. Dit is een kans voor het mestoverschot in Nederland, en tevens voor andere gebieden waar een tekort is aan mest.

Innovatie in de praktijk
De praktijk bij het bedrijf van Ten Have­‐Mellema wijst uit dat de twee technologieën werkend op restwarmte heel goed toe te passen zijn op het agrarisch bedrijf. En het is niet alleen commercieel interessant. Deze ontwikkelingen dragen ook bij aan de visie van Ten Have­‐Mellema van een geïntegreerd boerenbedrijf, waarbij het sluiten van de kringloop van productie, consumptie en recyclen van reststromen centraal staat.

Symposium 18 juni
Ter ere van de onthulling van deze innovaties organiseren Ten Have‐Mellema, LikeFresh en TOP bv het symposium Eindeloos Restwarmte op 18 juni. Deelnemers aan het symposium maken hier kennis met de werking van de innovaties en wat het voor hun bedrijf kan betekenen. Het symposium vindt plaats bij Ten Have‐Mellema, te Beerta (provincie Groningen) en deelname is kosteloos.

uitnodiging symposium restwarmte 18-6 def

Lees verder:
> Maak kennis met de boer
> Kraaybeekerhof zit barstensvol leven!
Een levende landbouw-cultuur

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *