Padden uit de put!

Informatie over verschillende uitklimvoorzieningen

Ooit gedacht dat simpele meterputten -zelfs met deksel-, holtes onder stoeproosters en keldergaten dodelijke vallen vormen voor kikkers, padden en salamanders? Veel dieren, ’s nacht op jacht naar mieren, spinnen en ander klein grut, blijken onverhoeds in deze valkuilen tuimelen. De wanden zijn te hoog en te steil om langs te ontsnappen. Uiteindelijk sterven ze dan door honger of uitdroging.

Maar als tuineigenaar heb je sinds kort verschillende mogelijkheden om hulp te bieden. De website www.padden.nu geeft via de link “help padden uit de put” allerlei informatie over verschillende typen uitklimvoorzieningen. Eenmaal op de goede manier in een keldergat of put geplaatst, heb je er geen omkijken meer naar en de onfortuinlijke dieren help je zo met een blijvende ontsnappingsroute. De doe-het-zelver kan zelf van diverse materialen een paddenladder of kikkerstrip maken, maar er is ook een fraai en goed werkend kant-en-klaar model te koop via internet. Het is een fraai en robuust model, dat uitschuifbaar is en zo op maat in een holte geplaatst kan worden. Via een link naar een filmpje is te zien dat dieren de reddingsstrip inderdaad weten te gebruiken.

De uitklimstrips zijn niet alleen goed voor padden, kikkers en salamanders, maar ook andere kleine dieren als spitsmuizen. De site bevat via links ook informatie over de dieren die wel eens in putten en keldergaten terechtkomen en er is te lezen waarom tuinen zo belangrijk zijn voor amfibieën. Het is soms schokkend te lezen hoeveel dieren soms in de donkere valkuilen aangetroffen worden, soms wel tientallen tegelijk en incidenteel zelfs honderden.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *