Permacultuur – De toekomst van tuinieren

permacultuur

Een permacultuur is het ecologisch duurzaam ontwerpen van de menselijke leefomgeving die bijdraagt aan de behoefte van voedsel.

Het is dus eigenlijk een duurzame moestuin. Het tuinontwerp van een duurzame leefomgeving betekent volgens de wetenschap van permacultuur een omgeving die is ingericht om de ecosystemen in de tuin in stand te houden. Waarom permacultuur als de toekomst van tuinieren wordt gezien? Lees het hier!

Bespaar geld en tijd!

Een moestuin kost veel tijd en aandacht. Een permacultuur gaat hier juist tegenin. De tuinen worden zo ontworpen dat het ecosysteem zelf haar werk doet. Je creëert een eetbare, natuurlijke, ecologische en onderhoudsarme tuin. Je stopt dus eigenlijk met de strijd tegen de natuur; dit betekent niet meer snoeien, onkruid wieden, ongedierte bestrijden, kappen en alles rondom het gebruiksvriendelijk maken van de tuin. Je bespaart hiermee dus niet alleen geld maar ook tijd! En hoe makkelijk en lekker is fruit, groente en kruiden uit eigen tuin.

De permacultuur

Zelf voedsel verbouwen lijkt een trend die door steeds meer mensen wordt gevolgd. Niet zo gek, er is namelijk een groeiende behoefte aan natuurlijke producten. Er wordt gekozen om met de natuur mee te werken en de natuur haar gang te laten gaan. Met een permacultuur creëer je niet alleen een duurzame omgeving voor jezelf, maar ook voor andere levende organismen. Een permacultuur tuin kent vele voordelen en is hierom dan ook de toekomst van het tuinieren. Een aantal voordelen op een rij:

  • Je produceert een eigen vruchtbare grond. Het verbouwen van groente en fruit kan dus gewoon in de eigen tuin.
  • Je creëert een mooie tuin ingericht naar eigen wensen en behoefte maar met weinig onderhoud
  • Een permacultuur tuin kan wel tot honderden jaren meegaan
  • Je creëert een hoge biodiversiteit; verschillende insecten, diertjes en vogels kunnen leven in jouw tuin. Dit bevordert de natuurlijke groei van de permacultuur.
  • Vermindering van energie- en watergebruik

Zo ontwerp je een lekkere en eetbare tuin

Een permacultuur wordt ook wel de makkelijke moestuin genoemd. Het duurzaam tuinieren is toepasbaar voor iedereen; of je op een boerderij woont, een grote of kleine tuin hebt of alleen een klein balkonnetje. Iedereen kan een eetbare, duurzame tuin ontwerpen volgens de permacultuur. Het belangrijkste is dat je leert jouw eigen omgeving te observeren zodat je met de natuur van de omgeving mee kunt werken in plaats van ertegenin. De basis van een permacultuur is simpel: Ontwerp een permacultuur omgeving voor iedereen.

1.    Jezelf. Denk eerst na wat jouw eigen wensen zijn van de tuin; wil je een plek om te zonnen? Een mooie uitstraling? En welke voedingsbehoeften moet de tuin opleveren, denk aan; kruiden, vruchten en kruiden. Op basis van deze wensen ontwerp je de tuin.

2.    Organismen. Je ontwerpt de tuin ook naar de wensen van andere partijen, zoals; nuttige insecten, vogeltjes, kikkers en egels. Lieveheersbeestjes eten de bladluizen op en bijen en hommels zorgen voor de bestuiving. Zonder deze beestjes geen appels, tomaten, peren etc. De organismen zijn dus een belangrijke aanwinst in de tuin.

3.    De wereld. Als laatste denk je na over de behoeften van de wereld. Hiermee draag je bij aan het vergroten van biodiversiteit en het verbeteren van de bodem.

Op HomeDeal doe je inspiratie op voor een creatieve en duurzame tuin en vind je informatie over kosten van de aanleg van je tuin, aanleg van een tuinserre of het beplanten van je tuin door een hovenier.

permacultuur

Tot slot: de ontwerpprincipes

Vanuit de permacultuur zijn ontwerpprincipes opgesteld. Deze principes helpen bij het ontwerpen van een permacultuur tuin en vormen een manier van leven. Je ontwikkelt hiermee een duurzame kijk op je eigen omgeving.

  1. Observeer en handel hiernaar.
  2. Energie opvangen en opslaan.
  3. Zorg dat je een opbrengst haalt uit de tuin.
  4. Gebruik zelfregulering.
  5. Probeer grondstoffen en diensten te waarderen en hergebruiken.
  6. Produceer een kringloop.
  7. Ontwerp natuurlijke patronen.
  8. Probeer niet te scheiden.
  9. Gebruik kleine oplossingen.
  10. Waarder de diversiteit.
  11. Gebruik randen.
  12. Maak op een creatieve manier gebruik van veranderingen.

permacultuur

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.