Plastic in cosmetica?

In de documentaire ‘Bag it’ ontdekte ik dat er ook plastic in cosmetica zit en dat er chemische stoffen in verzorgingsproducten zitten waarvan het niet verplicht is om die op de verpakking te zetten. Hoe is het met de producten gesteld die ik iedere dag gebruik? En kan ik op één of andere manier me schoon en fris blijven voelen zonder deze producten?

In bovenstaande foto zie je de producten die ik bijna dagelijks gebruik. Ik maak me geen zorgen over de producten van Weleda, omdat ik weet dat zij geen chemische bestanddelen in hun producten verwerken. Maar ik gebruik ook andere producten, omdat Weleda ze niet meer heeft of ze niet goed werken.

  1. Lippenpommade van Weleda.
    Meestal maak ik mijn eigen lippenpommade van olie en bijenwas, maar deze had ik gratis gekregen en weggooien is zonde. Helaas zit het product wel in een plastic huls, maar deze kan ik hergebruiken om mijn eigen lippenpommade in te gieten.
  2. Gezichtscrème met UV-filter van Louis Widmer.
    Ik gebruik deze dagcrème, omdat ik tijdens het opnemen van video’s op warme dagen steeds een verbrand gezicht had. Toen ben ik overgestapt naar deze crème. Sindsdien heb ik nooit meer een verbrand gezicht. Maar wat zit er in? Het is een variant zonder parfum, dus zitten er in ieder geval geen phthalates in. Een chemische stof die ook in pvc plastic zit.

Ja, je leest het goed er zit plastic in cosmetica! Volgens de docu ‘Bag it’ kunnen alle verzorgingsproducten waar de term ‘parfum‘ op staat phthalates bevatten. Koop dus geen producten meer met parfum.

Er is namelijk gebleken dat Phthalates o.a. astma, allergieën en eczeem kunnen veroorzaken. In hoeverre Phthalates in producten in Nederland zitten, weet ik niet. Maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.

  1. Handcrème van Weleda.
    Ik maak me geen zorgen over deze handcrème. Weleda gebruikt alleen etherische oliën als parfum. Gelukkig zit het weer in een metalen verpakking en kan 100% gerecycled worden.
  2. Rexona deodorant.
    Ja hoor, dit product bevat parfum. Zou dus Phthalates kunnen zijn. Ik heb een tijdje een deo van Weleda gebruikt, maar ik stonk een uur in de wind. Toen ik op reis was, had ik geen geld om deodorant te kopen. Ik had wel een flesje Tee Tree olie bij me en heb dat steeds een beetje onder mijn armen gesmeerd. Ik kreeg wel een keer de opmerking dat ik naar desinfectans rook..
  3. Body en douche van Weleda.
    Ja, ik ben een groot fan van de producten van Weleda. Het voelt zacht en ruikt heerlijk. Helaas in plastic verpakkingen, hergebruiken dan maar. Misschien om eens mijn eigen body en douche te maken.
  4. Zonnebrandcrème van Vision.
    Een fijne zonnebrandcrème zonder parfum. Het laat geen witte film achter en beschermd mijn lichte huid goed. En..geen phthalates.
  5. Shampoo van Biofresh.
    Zo bewijst maar weer, dat termen als ‘bio’ en ‘organic’ worden misbruikt door marketing. Het bevat parfum. Dit kunnen dus phthalates zijn!
  6. Tandpasta van Weleda.
    Ik gebruik al jaren deze Salina Tandpasta van Weleda. De beste in mijn ogen. Ik heb nog een 100% gaaf gebit zonder gaatjes of vullingen en dat wil ik graag zou houden. Maar ik heb wel reliëf op mijn tanden, waardoor aanslag makkelijker hecht en ik snel verkleurde tanden heb. En nu heb ik een natuurlijke witmaker ontdekt! Het is een beetje een geklieder, maar het werkt super.

Hieronder het recept. (Bron: Editorial Naturalbeauty556)

Ingrediënten
1 el. natriumbicarbonate
een sliert van ca. 5 cm. Weleda salina tandpasta
1 tl. verse citroensap
1 el. appelazijn
1 tl. kokosvet

Doe de bovenste ingrediënten 1 voor 1 in een kommetje en roer alles goed door elkaar tot een gladde dikke saus of dunne pasta. Als je geen metalen vullingen hebt, neem dan twee stukjes aluminiumfolie, giet een beetje van de saus in een stukje en vouw om je bovenste gebit. Doe dat ook met het andere stukje en vouw het over je onderste gebit. Laat beide ongeveer 5 minuten zitten en poets daarna je tanden met een tandenborstel en de rest van de saus.

Mijn tanden zijn een stuk witter, schoner en gladder. Ik vind het een succes en ik ga het nu iedere maand doen.

Volg mijn stappen naar een 100% plantaardig leven op www.plantenliefde.nl

Hoe is het met de producten gesteld die jij dagelijks of wekelijks gebruikt? Heb je al eens deze producten kritisch bekeken? Wat zijn je ontdekkingen en wat ga je veranderen? Ik ben benieuwd naar jouw ontdekkingen.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.