Plastic Soup Foundation roept op tot verantwoord hergebruik plastic

Verantwoord en duurzaam gebruik van alle plastics

“Wanneer wij voor onze kinderen nog een duurzaam leven wensen, dan is het de hoogste tijd om de discussie over wel of geen statiegeld op plastic flessen te verleggen naar de essentie: verantwoord en duurzaam gebruik van alle plastics,” aldus Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, aan de vooravond van het algemeen overleg in de Tweede Kamer over statiegeld.

Uitgangspunt is dat alle soorten plastic in de kringloop moeten blijven op basis van de volgende prioriteiten; het zoveel mogelijk beperken van de hoeveelheid plastic, meermalig gebruik van de producten en vervolgens hoogwaardige recycling zonder dat er plastic weglekt naar het milieu. Volgens de Plastic Soup Foundation zal deze aanpak leiden tot nieuwe en duurzame economische bedrijvigheid.

542162_345646268816204_1090596478_nfoto4

Maria Westerbos vervolgt: “De huidige situatie staat nog ver af van onze visie. Er zijn nog te weinig gebruiksvriendelijke inzamelsystemen, waardoor burgers onvoldoende worden aangespoord om hun plastic apart in te leveren. Wat burgers nu wel gemakkelijk doen, is statiegeldflessen inleveren: 95% van de grote PET-flessen (polyethyleentereftalaat) komt terug en wordt gerecycled. Zolang er niet op grote schaal plastic wordt ingezameld en gerecycled, is het verstandig het huidige statiegeldsysteem te handhaven.”

foto5foto2

Daarnaast adviseert de Plastic Soup Foundation alle gemeentes om zelf weer de regie te gaan voeren over hun plastic afval. Daarop moeten ze hun aanbestedingsbeleid afstemmen.

Tot slot vindt de Plastic Soup Foundation dat het bedrijfsleven ook meer verantwoordelijkheid moet nemen om een gesloten kringloop van plastic tot stand te brengen. Het ambitieniveau is nu absoluut te laag.

Over Plastic Soup Foundation:
De Plastic Soup Foundation (PSF) wil nationaal en internationaal een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastics. De PSF wil bovendien bevorderen dat in de toekomst niet nog meer plastic in zee terecht komt. In 2013 kwam Maria Westerbos, directeur van de PSF als nieuwkomer binnen in de Duurzame Top 100 van Trouw op nummer 20. Kijk voor meer informatie op: http://plasticsoupfoundation.org

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *