Reisblog Malawi, Afrika

Moni (=hallo) Malawi !

Malawi, niet een van de eerste landen waar je aan denk als je een reis naar Afrika boekt. Zonde, want het land heeft zoveel te bieden. Malawi behoort tot de armste landen van de wereld, maar is rijk aan natuurschoon en heeft een enorm vriendelijke bevolking. Lake Malawi, ook wel “The Lake of Stars” genoemd, is de plek waar het allemaal om draait.

Je kunt natuurlijk naar Malawi vliegen. Het gaat weliswaar niet met een directe vlucht, maar het kan. Een veel leukere manier om Malawi binnen te komen is over land. Het is namelijk de beste manier om kennis te maken met het land en de lokale bevolking. Dat is dan ook precies wat wij hebben gedaan. Met een ‘over land truck’ zijn we vanaf Lusaka, in Zambia, de grens over gestoken en zo via Chipata richting Lake Malawi gereden. Bereid je wel voor op een ‘bumpy ride’ en houd je stevig vast aan de stoel, want voor je het weet rijd je over een hobbel en zit je met je hoofd tegen het plafond.
En noem een truck nooit een bus! Dit ligt gevoelig bij de bestuurder. Ze voelen zich geen ‘buschauffeurs’.

reisblog Malawi
Foto: Roy Schalkwijk

Eenmaal aangekomen bij Lake Malawi weet je niet wat je ziet. Het kwam dan ook vaak voor dat je je versprak; “We gaan even zwemmen in de zee, uhh in het meer bedoel ik”. Mijn grootste angst? Wel eens van Bilharzia gehoord? Nee? Nou het zijn minuscule wormpjes die zich door je huid boren om zich vervolgens in je blaas of darmen te nestelen. Je kunt het oplopen in zoet water en, je voelt hem al aankomen, Lake Malawi is een zoetwatermeer. Hetgeen dat dan weer niet wordt vermeldt, is dat Bilharzia alleen in stilstaand water voorkomt. Op de meeste plekken Lake Malawi zijn de golven echter zo hoog, dat je je toch echt in de zee waant.

Op de Campsite Kande Beach, gerund door een Engels koppel, werkt de lokale bevolking uit het nabijgelegen dorp. Terwijl een vrouw bij de waterpomp water aan het halen was, heb ik haar mijn lakens aangeboden. Haar glimlach zal ik niet snel vergeten en mijn dag kon niet meer stuk. Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen in het dagelijkse leven van de lokale bevolking, een echte aanrader! Je wordt bij de hand genomen door de kinderen uit het dorp en ze vertellen honderduit over het leven in Malawi. Na een bezoek gebracht te hebben aan een traditionele woning, het schooltje en het ziekenhuis eindigde het in een traditionele maaltijd op een kleedje onder de boom. Welke natuurlijk met de handen genuttigd mocht worden.

De leefstandaard van de bevolking in Malawi ligt erg laag. Net buiten de campsite Kande Beach probeerden de Malawianen hun koopwaar te verkopen. Geen kwacha’s meer over? Geen probleem! Haal je batterijen uit je zaklantaarn of trek je shirt uit en je hebt samen een goede deal gesloten. Op deze manier profiteert de lokale bevolking direct van je bezoek.

blog Malawi reis

Reisblog: Nikki den Ouden

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *