Schoonste winkelcentrum van Nederland ligt in Arnhem

Publiek wil winkelen zonder zwerfafval, graffiti en sporen van vandalisme.

Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is verkozen tot schoonste winkelcentrum van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon onder 14.662 bezoekers van 346 winkelcentra in ons land. De gemeente Arnhem viel ook in de prijzen: de hoge beoordeling van alle winkelgebieden in de gemeente zorgt ervoor dat Arnhem op de eerste plaats in het klassement eindigt.

De ‘schoonbeleving’ van het winkelend publiek dat door NederlandSchoon werd ondervraagd, werd voornamelijk beïnvloed door de hoeveelheid zwerfafval die werd waargenomen. Hoe minder zwerfafval er in de winkelcentra werd gezien, hoe hoger de beoordeling. Ook graffiti en sporen van vandalisme waren van invloed op het cijfer dat gegeven werd. Respondenten die een winkelgebied als schoner beoordeelden, ervaren ook meer betrokkenheid van de winkeliers en hulpvaardigheid van andere mensen.

schoon winkelcentrum

Het effect van schoon Het is belangrijk dat het winkelend publiek een winkelgebied als schoon ervaart, omdat er een direct verband is met de mate waarin men een gebied als prettig en veilig ervaart. En in een prettige en veilige omgeving blijven mensen langer hangen en geven ze meer geld uit.

Opmerkelijk is dat leegstand een negatieve invloed heeft op het gevoel van veiligheid in een winkelgebied. De ondervraagden gaven aan dat ze gebieden met veel leegstand als minder prettig en minder veilig ervaren.

Schoonste winkelcentrum

1. Kronenburg (Arnhem)
2. Brouwhorst (Helmond)
3. Meerhoven (Eindhoven)
4. Op de Brouwerij (Enschede)
5. Van Hoytemastraat (Den Haag)

Stad met de schoonste winkelcentra

1. Arnhem
2. Zwolle
3. Apeldoorn
4. Zoetermeer
5. Alkmaar

Over NederlandSchoon
Het doel van Stichting Nederland Schoon is een zichtbaar en merkbaar schoner Nederland. NederlandSchoon wil de waardering voor een schone omgeving vergroten en het gedrag van de Nederlanders veranderen. Om winkeliers te stimuleren de winkelgebieden in Nederland schoon te houden reikt NederlandSchoon jaarlijks een prijs uit aan het schoonste winkelcentrum.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *