Smint, PLUS, Jumbo, Albert Heijn en Nestlé maken kans op Mispaksel 2019

Greenpeace nomineert 5 producten voor de jaarlijkse #Mispaksel-verkiezing. De verkiezing voor de meest onzinnige en onnodige plastic voedselverpakking. Anne Wijers, campagneleider plastic bij Greenpeace: “Er is steeds meer bekend over de gevolgen van plasticvervuiling: het geeft rotzooi op straat, zeedieren stikken erin,het  draagt bij aan de opwarming van de aarde en heeft mogelijk schadelijke gezondheidseffecten. Toch worden we bij het boodschappen doen nog steeds geconfronteerd met belachelijke hoeveelheden wegwerpplastic. Totaal onnodig. Wij hopen dat de kanshebbers zich achter hun oren krabben en hun verpakkingen aanpassen.

De genomineerden zijn:

PLUS – SCHAAMBANAAN

Ga je schamen, Plus! Deze fairtrade gele vrienden hebben een natuurlijk jasje, maar worden tóch in plastic verpakt… Hoe krom is dat? It’s bananas!

AH – COUSCOUS PLASTIC SALADE

Maaltijdsalade of plastic parade? De couscous maaltijdsalade lijkt lekker makkelijk, maar het is een ware worsteling om door al het plastic heen te komen. Kan het wat minder, Albert Heijn?

JUMBO – PAPRIKANSLOOS

Paprikansloos, deze biologische paprika van Jumbo. Bio is hot, plastic is not. Weg met die plastic verpakking en bevrijd de paprika!

NESTLE – PLASTIC LIFE

‘Wild about water’ is de slogan van Nestlé Pure Life Water. Zoveel plastic voor een paar slokken water. Nestlé lijkt eerder wild about plastic!

SMINT – TWOPACK PLASTIC

De menthol breakdown van Smint: twee keer 8 gram ademverfrissers, uiterst overdreven verpakt in een plastic doosje, folie én een zakje. Niet zo fris!

Reacties

Dat al dit plastic een grote irritatie is, blijkt uit de reacties bij de nominaties. Vooral het plastic om groente en fruit. “In plastic verpakte bananen, avocado’s en komkommers. Waarom moet dat? Er zit al een perfecte verpakking om, het heet een schil.” Ook over biologische groenten in plastic: “Biologische groenten in plastic! Wat een onzin!” En alle goede bedoelingen van supermarkten ten spijt. Lijkt het volgens sommigen steeds erger te worden. “Vreselijk al die plastic verpakkingen, het wordt steeds erger.” “Soms krijg ik de indruk dat er juist nóg meer plastic verpakkingen bij zijn gekomen. Ik zie overal afschuwelijke dingen.

Stemmen

Stemmen kan tot en met 15 september, via mispaksel.nl. Het #Mispaksel met de meeste stemmen ontvangt een plastic wisseltrofee gemaakt door Peter Smith van KLEAN, de kunstenaar die in 2012 het grootste kunstwerk van plastic zwerfafval ter wereld maakte: ‘de Wereld van Zwerfvuil.‘ Vorig jaar ging de Mispaksel-trofee naar Red Band voor de winegums die elk afzonderlijk in plastic waren verpakt.

Lees meer:

Nic&Mic ‘upcyclet’ fast fashion kledingafval naar nieuwe designzitzakken en -tassen

Plastic, karton of stenen mokken op het werk?

Vitamont neemt afscheid van plastic rietjes

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *