Tips voor het verduurzamen van het huis

Niemand wordt blij van nodeloos veel energie verbruiken. Het is niet goed voor het milieu (totdat alle energie duurzaam wordt opgewekt, maar daar zijn we nog niet) en het is niet goed voor je portemonnee. Koude winters en steeds meer elektrische apparaten in huis drijven het energieverbruik omhoog. Geen slecht idee dus om je huis wat duurzamer en energiezuiniger te maken. Maar hoe doe je dat?

Hier geven we een aantal tips. Sommige aanpassingen aan je woning lijken wat ingrijpend, maar bedenk dat zo’n investering zich altijd terugbetaalt in lagere verbruikskosten. Bovendien zijn er een aantal subsidies waar je misschien recht op hebt.

Zelf energie opwekken

De markt van vooral zonnepanelen is aardig aan het openbreken. Meer en meer mensen ontdekken het voordeel van hun eigen elektriciteit opwekken, en slagen daar soms zo goed in dat ze zelfs energie kunnen terug verkopen aan de leverancier. Naast zonnepanelen zijn er nog een aantal manieren om zelf duurzaam energie op te wekken. Voor onderstaande mogelijkheden om warmte op te wekken kun je in ieder geval subsidie krijgen van de overheid:

  • Zonneboiler;
  • Warmtepomp;
  • Biomassaketel;
  • Pelletkachel.

huis duurzaam

Lees ook: Energiepionier Ton Willemsen over duurzame, gezonde én renderende woningisolatie

Je huis (beter) isoleren

Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig prima geïsoleerd, maar dat was niet altijd zo. Heb je een ouder huis, dan is het niet ondenkbaar dat je met geen of slechtere dak- of gevelisolatie zit, misschien zelfs met enkel glas in je ramen. De grootste winst haal je uit dakisolatie en je ramen vervangen door goed geïsoleerd dubbel glas, maar ook de buitenmuren zijn soms achteraf nog te isoleren:

  • Als je een dubbele muur hebt (een spouwmuur), kun je de ruimte ertussen laten opvullen met isolatiemateriaal. Dit kan vaak worden ingespoten, wat het werk aan de muur minimaal maakt.
  • Gevelisolatie is als het ware het aanbrengen van een extra laag aan de buitenkant, met daarin een isolerende laag. Dit kan een flinke toename zijn in de isolatie van je huis.
  • gevelisolatie kan in sommige gevallen ook aan de binnenkant plaatsvinden, bijvoorbeeld als buitenisolatie niet mag (monument, bestemmingsplan) of kan.

Slimme apparatuur

Minder energie verbruiken door betere isolatie klinkt logisch, maar wist je ook dat je tegenwoordig energiezuiniger kunt zijn door slimmere apparaten? De hoogrendementsketel is al een aantal jaren ingeburgerd, en als je er nog geen hebt, is zo’n aanschaf de moeite meer dan waard, net als een slimme thermostaat. Maar ook de energie- en watermeters van tegenwoordig dragen hun steentje bij met slimme monitoring van je verbruik. Vraag je leverancier er maar eens naar. Tenslotte kun je ook flink bezuinigen door oude apparatuur, zoals koelkasten, wasmachines, maar ook (plasma)televisies het huis uit te doen en te vervangen door nieuwere apparaten met een veel zuiniger energielabel.

Klussen uitbesteden om je huis te verduurzamen

Een nieuwe koelkast kopen kun je zelf nog wel, maar als je echt grondig aan de slag wilt, loont het de moeite om een vakman in te huren. Meer en meer installatiebedrijven zijn gespecialiseerd in duurzaamheid. Maar waar vind je zo’n vakman? Op het internet zoek je je een slag in de rondte. Een interessante optie is om actief je klus aan te bieden op een website, zoals Werkspot hier heb je de keuze om te kiezen tussen gekwalificeerde vakmensen. Zo wordt het steeds makkelijker om goede specialisten voor huisverbouwingen te vinden.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.