Energiepionier Ton Willemsen over duurzame, gezonde én renderende woningisolatie

In De Groene Stoel: Ton Willemsen van TONZON

Wie ‘Beerput Nederland’ op tv of 2Doc.nl heeft gezien of de ontwikkelingen rondom klimaat(verandering) een beetje volgt, weet dat het roerige tijden zijn. Gelukkig zijn er heel veel initiatieven, producten en personen die een betere wereld nastreven en ons inspireren.De groene stoel

Ik ging in gesprek met pionier Ton Willemsen, bedenker van onder meer de ‘flexibele thermosfles’ dat het begrip woongenot weer waarde geeft.

Door: Erwin Polderman


Uw bedrijf staat al ruim 35 jaar bekend als dé expert op het gebied van woningisolatie. Wat onderscheidt het van uw concurrenten?

Wij hebben een nieuwe isolatietechniek ontwikkeld waardoor isolatiemateriaal helemaal opvouwbaar is gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat wij de thermosfles flexibel hebben gemaakt. Daarbij maken we gebruik van lucht die overal in de woning al gratis aanwezig is. Dat betekent dat er geen vrachtwagens meer nodig zijn om het isolatiemateriaal te vervoeren.

Wat betekent dat concreet voor uw klanten en particulieren zoals onze lezers?

Omdat het materiaal opvouwbaar is, past het door ieder luikje en is het ook in krappe kruipruimtes nog goed aan te brengen. Met deze isolatietechniek worden vloeren warmer dan met welke andere isolatie dan ook. Ze worden zelfs warmer dan de lucht vlak boven de vloer. Bij wanden kun je met minder ruimteverlies meer isolatiewaarde creëren.

Lees ook: Onnodige warmtelekken kosten veel gas

Gaat dat ook op voor nieuwbouw? En zo ja, lukt dat dan vóór de oplevering van een nieuwbouwwoning, of moet de ‘flexibele thermosfles’ uitgevoerd worden ná oplevering?

Een woning met een houten vloer is met TONZON veel energiezuiniger dan met een betonvloer met EPS (piepschuimblokken – red.). Wanneer je direct bij de bouw kiest voor een houten vloer dan gebeurt het voor de oplevering. Kies je voor beton met EPS dan komt het na de oplevering.

Wat kunt u vertellen over de gezondheidsaspecten van (vloer)isolatie?

Als een begane grondvloer niet geïsoleerd is, dan is de vochtigheid bij de vloer hoger dan in de rest van de kamer. Dat komt door de lage temperatuur onderin de woning. In woningen met dubbelglas is deze vochtigheid nog hoger dan in woningen met enkelglas omdat condensatie op de ramen achterwege blijft. Daar zie je al snel schimmelproblemen onder in de woning. Ook huisstofmijten profiteren van de hoge vochtigheid. Heb je een helemaal gladde vloerbedekking dan vormt dit nog geen risico voor de gezondheid. Ligt er tapijt op de vloer, dan is er wèl een risico. Een los kleedje op een gladde vloer is in een woningen met enkelglas nog relatief onschuldig. In een woning met dubbelglas stijgt de allergenenconcentratie in datzelfde kleedje tot boven de kritische grens waarbij je astma en andere allergieën (huid- (eczeem), neus- en oogallergie) kunt oplopen. Een kamerbrede vloerbedekking is ook in een woning met enkelglas al riskant. Gelukkig maakt een goede vloerisolatie de vloer zoveel warmer (en daarmee droger) dat huisstofmijten het zo moeilijk krijgen dat de allergenenconcentratie significant lager wordt.

Hoe zit het met de financiële aspecten van woningisolatie, zoals waardevermeerdering van de woning en het rendement van de investering?

Met TONZON Vloerisolatie krijg je een veel hoger rendement dan wanneer je je geld op een spaarrekening laat staan. De gemiddelde gasbesparing bedraagt 15 tot 20% van het totale verbruik. Bij woningen met vloer- en luchtverwarming is het rendement nog hoger. Omdat de nieuwe regering het gas extra duur gaat maken, zal het rendement de komende jaren alleen maar verder toenemen.

tonzon

Met betrekking tot de uitvoering; kan een particulier het werk zelf uitvoeren, of zijn de professionals van TONZON toch echt wel nodig?

Niet iedereen is even handig en niet iedereen beweegt zich makkelijk in een kruipruimte. Een houten vloer isoleren is weer makkelijker dan een betonvloer. Kortom, er zijn doe-het-zelvers die met succes hun eigen vloer hebben geïsoleerd en er zijn ook mensen die wensten dat ze er nooit aan waren begonnen. Verdiep je dus vooraf goed in de methode en ga eerst zelf onder je vloer om de situatie te bekijken en op te meten. We hebben video’s die laten zien hoe het moet en aanwijzingen voor het opnemen van de maat.

Ik hoorde over het isoleren van luchtverwarming. Wat is dat, en voor wie is het bedoeld?

De kanalen van een luchtverwarming lopen vaak in de kruipruimte en zijn in het gunstigste geval maar een klein beetje geïsoleerd. Daardoor is de kruipruimte onnodig warm en soms nog warmer dan de woonkamer. Met TONZON kun je er voor zorgen dat er geen warmte meer naar de kruipruimte verloren gaat. Je bespaart dan nog meer dan bij een gewone woning.

Wat zijn de meest bijzondere innovaties van TONZON? Op welke bent u het meest trots?

Het Thermoskussen, de HR-Radiatorfolie, de HR-Bandagefolie, de WTW-folie. Het meest trots ben ik op het Thermoskussen. Dit is het eerste opvouwbare isolatiemateriaal ter wereld en doet nu al bijna 38 jaar in de praktijk perfect zijn werk. Trots ben ik ook op het feit dat wij oplossingen hebben bedacht voor warmtelekken waarvan het bestaan niet eens vermoed werd. Nu vinden we het nog normaal dat het hok waar de CV staat extreem warm is. Pas TONZON innovaties toe en het hok krijgt een normale temperatuur.

Welke kruipruimte is u altijd bijgebleven?

Er zijn veel kruipruimtes die mij bijblijven omdat ze een rol spelen in de ontwikkeling en optimalisatie van het systeem. In de kruipruimte van het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam is onder een gang een Thermoskussen opgehangen van bijna 100 meter lang. Dat was eigenlijk iets geweest voor het Guinness Book of Records.

Wat kunnen wij nog meer verwachten van TONZON?

Prefab houten vloerelementen voor in de nieuwbouw en prefab wand- en dakelementen voor echt energiezuinige nieuwe woningen.

Wat wilt u aan bovenstaande nog toevoegen?

We moeten veel meer gaan kijken naar de klimaateffectiviteit van maatregelen. Minister Wiebes stuurt op dit moment (half december – red.) een brief naar de Kamer.
Daarin spreekt hij over kosteneffectieve maatregelen terwijl hij zou moeten spreken over klimaateffectieve maatregelen. Het is goedkoper om purschuim onder je vloer te laten spuiten. Het duurt echter 16 jaar voordat de dreun die je daarmee aan het klimaat toebrengt, is gecompenseerd door de besparing op de CO2 uitstoot. TONZON Vloerisolatie is wel wat kostbaarder maar je bespaart meer door het betere isolatie-effect. De klimaatkosten zijn al binnen enkele winterweken gecompenseerd door de besparing.

Meer energie(besparing):

Dé oplossing tegen vochtproblemen en een koude vloer
Ook bij nieuwe(re) woningen: gasverbruik kan lager door betere vloerisolatie

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.