Transnatural festival start 7 september


Technologie en ecologische rijkdom komen samen in Nemo Science Centre.

Er is een grens aan wat we kunnen, maar niet aan wat we willen. Op dat snijvlak begeeft Transnatural festival zich. Een zoektocht naar technologie die de ecologische rijkdom kan ondersteunen in plaats van beschadigen. Het kunst, design- en technologie festival gaat op 7 september 2012 van start in NEMO Science Center in Amsterdam en bestaat uit een tentoonstelling, een tweedaagse conferentie, en een weekend vol performances en muziek. Het thema is The state of Autonomy.

Centraal daarin staat de vraag hoe we onze afhankelijkheid van systemen kunnen verminderen terwijl we toch actief met elkaar verbonden blijven. Met andere woorden: hoe kunnen we onze technologische kennis inzetten zonder de regels van de natuur aan onze laars te lappen? En waar kunnen we de grenzen oprekken of er mee spelen? Het programma presenteert autonome wezens en systemen, nieuwe manieren van energie en voedsel oogsten, innovatieve materialen en oude materialen op nieuwe wijze gebruikt of ingezet. Die kunnen – of ze nu organisch, kunstmatig of hybride zijn – voor zichzelf zorgen. Zouden ze ook ons grote verlangen tot wereldwijd communiceren kunnen ondersteunen?

nemo transnaturalfestival

Waar staan we nu?
Op het gebied van communiceren en netwerken zijn er al fantastische resultaten geboekt. We kunnen gratis videobellen met de andere kant van de wereld, en in Angola zien we de wedstrijd Heracles – Fortuna live op TV of streaming op het internet. Er gaan ook dingen mis. Op een bizarre wijze crashte de Amerikaanse financiële markten op 6 mei 2010. Het beurshandel systeem was op onverklaarbare wijze compleet ‘out of control’. Het festival toont Money and Speed: Inside the Black Box die deze flashcrash illustreert.
Vele verbonden systemen zorgen dus ook voor nieuwe problemen. Het grootste probleem is dat al die nieuwe technische, economische en sociale netwerken over het oorspronkelijke ecologische netwerk, de natuur zijn heen gebouwd. En die netwerken zijn ook steeds strakker op elkaar afgestemd. Zo kan een triviale gebeurtenis verstrekkende gevolgen hebben. Alles en iedereen raakt steeds meer met elkaar verknoopt. En dit alles parasiteert op de organische ecologie, waar de rek zo langzamerhand wel uit is.

 solar power

Een antwoord
Een andere manier van denken en handelen zou die negatieve gevolgen tegen kunnen gaan. Niet door terug te keren naar een de complete staat van onafhankelijkheid, maar door systemen en processen beter op elkaar af te stemmen. De strakke schakels komen hierdoor wat losser te zitten. Hoe geven we vorm aan de kreukelzones tussen de verschillende netwerken? Binnen het thema State of Autonomy spreken we dan over nieuwe manieren van energie en voedsel oogsten, autonome systemen en wezens, innovatieve materialen en alternatieve bronnen, generatieve systemen, etc.

www.transnatural.nl

Lees ook:
Transnatural conferentie in Nemo 17 en 18 september

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *